Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau demana a Torra que faci “trasllats massius” per salvar els avis de les residències
  • CA

Ada Colau no deixa anar la presa i torna a pressionar la Generalitat amb l’alarma pels efectes devastadors del coronavirus a les residències d’avis, un problema que és a tot Catalunya però que l’alcaldessa coneix bé pel que fa a Barcelona, on hi ha uns 260 geriàtrics, amb uns 11.000 residents. 

Després que ahir ja advertís que el percentatge de residències afectades són un 70% i no el 30% que calcula la Generalitat, continua sense creure’s les xifres que dona la conselleria d’Afers Socials, que ahir a la nit va donar la xifra de 129 morts per Covid-19 en geriàtrics. 

En la seva compareixença en roda de premsa d’aquest divendres, Colau ha reclamat “un salt d’escala” a la Generalitat i que s’hi impliqui “tot el govern“. La mateixa alcaldessa ha anunciat que n’havia parlat en un missatge “per escrit a través del telèfon” amb Quim Torra i que el president de la Generalitat i li ha contestat “molt ràpidament que són conscients del problema i que ho traslladarà al vicepresident Pere Aragonés”.

Colau ha assegurat que, si cal fer “un trasllat massiu” per evacuar els avis del 70% de les residències on segons les dades municipals hi ha postius per coronavirus, els Bombers de Barcelona es posaran al servei de l’operació. “Si ens hem de passar tot el cap de setmana fent trasllats ho farem, no podem esperar més”, ha dit. 

Segons les dades que ha donat la regidora de Salut, Gemma Tarafa, fins ara s’han fet 95 trasllats d’avis, i “cal fer-ne molts més”. L’Ajuntament posa a disposició de la Generalitat 93 espais petits i mitjans “que podrien encaixar per als trasllats, tot i que s’haurien d’avaluar”, i dos espais grans, el CCIB i un altre espai de la Fira. “Però la decisió del trasllat és de la Generalitat”, ha remarcat Tarafa.

Segons Colau, que ha insistit que la Generalitat no està donant totes les dades, “les xifres són importants, no només per transparència, sinó perquè cal dimensionar correctament el problema per posar-hi els recursos necessaris per protegir els avis i àvies”. “Fa dies que estem fent un crit d’alerta i de moment és positiva la coordinació, però encara és insuficient el ritme de trasllats”, ha subratllat.

També ha reclamat que hi hagi “compareixences diàries dels responsables de l’administració competent en les residències d’avis, que és la Generalitat i ha de posar lideratge, recursos i directrius clares”, ha advertit. Si això es compleix, “l’Ajuntament ajudarà en el que calgui”. Per a l’alcaldessa, Torra hauria d’implicar “tot el Govern” en la gestió d’aquesta crisi a les residències. “No és només cosa de la conselleria d’Afers Socials”, ha advertit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa