L’acampada inicia una segona vida entre retrets de partidisme

Part dels participants marxen i una altra part es queden | Les acusacions creuades inclouen intimidacions, segrestar la caixa de resistència o actuar encaputxats

L’acampada es trenca per dins i comença una segona vida sense una part dels qui hi participaven fins ara. La tensió ha anat en augment a les darreres assemblees, per l’enfrontament dels que defensaven tesis més alineades amb els partits independentistes i els qui optaven per una lluita més dura. Reformistes versus revolucionaris, una de les clivelles cròniques dels moviments juvenils. Com ja va explicar el TOT Barcelona aquest divendres, l’ombra d’ingerència política ha esberlat la unitat inicial.

Davant la impossibilitat d’arribar a una decisió unànime sobre el futur de l’acampada i amb els retrets creuats d’unilateralitat, finalment el conflicte ha esclatat avui amb dos comunicats antagònics i acusacions públiques a les xarxes socials. Aquest dissabte al matí romanien a la plaça Universitat un centenar de tendes de campanya, a pocs metres de l’escenari que munten voluntaris del Tsunami Democràtic per als concerts de la jornada de reflexió. Els acampats que queden volen que la protesta continuï de forma indefinida i han adoptat ara el nom d’Assemblea Plaça Uni amb nous comptes a Instagram, Twitter i Telegram.

[r:1]

El sector moderat havia tingut l’hegemonia de diverses comissions d’organització de l’acampada i ha difós un comunicat defensant la fi de l’acció a través de les xarxes oficials que havia fet servir la protesta. S’identifiquen amb l’etiqueta Generació 14O i acusen a un grup de “persones adultes amb actituds impositives” d’haver “intimidat” noies acampades i haver decidit de forma unilateral accions com crear trinxeres o actuar encaputxats.

D’altra banda, el sector que roman a la plaça els acusa de ser infiltrats de partits i organitzacions polítiques i de voler “enterrar l’acampada” per “boicot electoralista”. Per afrontar la nova etapa demanen als simpatitzants que els portin sacs de dormir i mantes, gasolina i gas butà, aigua, llums i carpes. 

La polèmica de la caixa de resistència

L’acampada tenia una caixa de resistència, a la que persones solidàries amb els joves mobilitzats podien aportar diners. S’invertirien en “l’autoabastiment del moviment” –és a dir, la continuïtat de la protesta– amb el compromís que el que en sobrés es destinaria a “causes antirepressives”, segons es va anunciar fa just una setmana. Segons han explicat aquest migdia portaveus dels acampats a mitjans de comunicació, a la caixa hi havia ahir uns 40.000 euros. Ara el sector que s’ha quedat a la plaça acusa a les JERC i Arran –les joventuts d’ERC i la CUP– de “robatori dels diners de la caixa de resistència”, així com d’emportar-se “part de les donacions solidàries aportades per la ciutadania”.

Per contra, els escindits asseguren que s’ha aixecat l’acampada original i en compliment del que es va anunciar s’ha entregat “íntegrament” la recaptació a “les entitats –cap d’elles organitzacions juvenils ni polítiques– que defensen jurídicament a les més de 500 detingudes”. Una de les beneficiàries seria Alerta Solidària, segons ha donat a entendre en un tuit on donava les gràcies per la “col·laboració” de l’Acampada. En un comunicat a part, Arran també desmenteix les acusacions d’haver robat la caixa de resistència i defensa que en dues assemblees es va aprovar destinar els diners a “entitats que defensen jurídicament diversos casos repressius”.

Un altre compte de Twitter, en nom dels concentrats que romanen a la plaça, també acusa als que han marxat d’haver volgut “monopolitzat els organs de tresoreria, difusió i magatzem”, que són 3 de les 5 comissions en què s’estructurava l’acampada. També sostenen que les joventuts polítiques han “usurpat” els comptes de Telegram i Instagram de la protesta i han “segrestat” la caixa de resistència. Defensen que l’escissió no ha afeblit l’acampada sinó que aquesta mateixa nit ha crescut “en volum de persones assistents i tendes de campanya”.

Més informació

Comentaris

  Reflexe 09/11/2019 1:28 pm
  Pur reflexe del q seria catalunya si fos una republica independent, en fi.
  Generació 14O 09/11/2019 3:19 pm
  Si no es cutre, no es procés.
  Pepe 09/11/2019 3:33 pm
  Les organitzacions juvenils ja comencen a robar? Que no faran quant tinguin que diriguir el seu partit.
  España les roba 09/11/2019 5:06 pm
  Pobrets. Al menos el dinero servirá para que los de Tsunami se compren iPhones nuevos y monten una caceria de pokemons.
  Un fiel reflejo del podrido proceso; todo pura mierda. 09/11/2019 6:28 pm
  Abogados terroristas, sindicalistas asesinos, trileros " maleteroman ", escolanets violados y ahora antisistemas ladrones.
  Arran 09/11/2019 7:37 pm
  LA CUP ENS ROBA!!!! jaaaaaaaaaa
  cge 10/11/2019 7:49 am
  sort que son d'esquerres, apa això va per aquells que creuen que tot el que es d'esquerres es el millor,(aclareixo que jo no sóc dedretes), pero el populísme hem molesta molt.
  Molta tenda i poca gent 10/11/2019 2:35 pm
  Això sembla un campament Potemkin.

Nou comentari