Els taxistes encaren el segon dia de vaga: “Som com els armilles grogues francesos”

Els xofers han passat la primera nit amb els vehicles al carrer i recorden que a l'estiu s'hi van passar vuit dies

“Taxi, please?”. Una turista que arrossega una maleteta de rodes busca la manera d’anar a l’aeroport i s’acosta a un grup de taxistes que –aparentment– fa petar la xerrada al costat d’uns quants dels seus vehicles arrenglerats a la cruïlla de la Gran Via amb el passeig de Gràcia de Barcelona. Aparentment, tot normal. No s’ha fixat en una tenda de campanya que hi ha a terra ni en una pancarta penjada a pocs metres  –segurament tampoc l’hauria entès perquè diu que només parla anglès– amb un avís: “Per sobreviure a la guerra s’ha de fer la guerra. Taxi en lluita“.

Un dels taxistes del grupet parla anglès i s’acosta a la clienta que no podran tenir perquè estan en vaga contra la proposta de regulació del servei de cotxes amb llicència VTC que ahir va anunciar la Generalitat. Li explica a la turista que fan vaga i li fa saber que el seu problema és “una lluita contra les multinacionals” i que és “un problema que afecta tot el món”. A canvi de fer-li escoltar l’argumentari, li explica com arribar a la parada de l’Aerobús de la plaça Catalunya i li dona les gràcies per utilitzar –o intentar-ho– el servei de taxi. 

Pancarta penjada pels taxistes en vaga a la Gran Via de Barcelona / S.B.

Pancarta penjada pels taxistes en vaga a la Gran Via de Barcelona / S.B.

Reivindiquen al seva posició amb convicció. “Som com els armilles grogues francesos. Aquí hi ha uns lobbys d’unes multinacionals que volen imposar-se i que conductors que no fan el curs de taxista i que porten una assegurança que a penes cobreix res es carreguin el nostre sector. Aquesta tendència, com la de comprar per internet que s’està carregant el comerç, ens afecta a tots, i si nosaltres tenim més força l’hem de fer valdre”, defensa el taxista més parlador del grup. No volen donar noms. Admeten que desconfien de la premsa. I volen explicar-se sobre els actes violents que ahir van protagonitzar alguns taxistes, nou dels quals van acabar detinguts. “Està mal fet, això no s’ha de fer, però que quedi clar que no han fet mal a ningú. Només són danys materials. La situació és molt dura i la gent perd els nervis”, argumenten.

Avui és el segon dia de la vaga i estan disposats a quedar-se dies sense treballar i bloquejant la Gran Via –des del carrer Entença fins al carrer Girona, segons la Guàrdia Urbana–, i recorden que a l’estiu s’hi van estar vuit dies. “Ara fa fred, però estem tan fotuts que això no és res”, asseguren. 

Més informació

Nou comentari