Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els sous opacs de TMB, al descobert: una vintena de directius cobra més de 100.000 euros

Cinc anys després que una sentència del jutjat social número 19 l’obligués a fer-ho, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha posat al descobert 377 categories salarials fins ara opaques. Les dades consultades pel TOT Barcelona estan publicades al portal de transparència del grup –format per Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB) i Transports de Barcelona (TB), empreses gestores del metro i del bus, respectivament– i mostren que 22 posicions directives cobren més de 100.000 euros bruts a l’any sumant sou fix i variable. Deu d’ells són de TB i 12 d’FMB i el seu salari es desconeixia fins ara.

Els antecedents que han portat TMB a fer pública la informació se situa al 2014, quan la CGT va denunciar la companyia perquè alguns treballadors havien pactat les condicions contractuals amb l’empresa al marge del que marca el conveni col·lectiu. La CGT feia referència al col·lectiu de Directius i Responsables (DIT) d’FMB i va portar el grup empresarial als tribunals perquè considerava que aquesta pràctica vulnerava la llibertat sindical. El jutjat va donar la raó al sindicat i va declarar la “nul·litat” de la clàusula que permetia a alguns empleats estar fora dels límits del conveni. Ara el grup ha publicat els salaris de 377 categories professionals d’FMB i TB. Però no pas un a un: ha publicat una mitjana del que cobren els treballadors de cada categoria.

Tot i que la sentència no obligava a fer públics els salaris dels DIT, sí que exhortava la companyia a incloure’ls al conveni. Això, a la pràctica, hauria comportat la publicació d’aquesta informació a les taules salarials del nou pacte entre treballadors i empresa, que està actualment en negociació.

Un total de 25 categories amb sous de sis xifres

Alguns d’aquests empleats gaudeixen de condicions salarials superiors a les marcades pel conveni i d’avantatges com el sou variable. Gràcies a l’exclusió del conveni, 22 posicions directives que no formen part de la cúpula d’alta direcció ni del comitè de direcció –el que abans s’anomenava consell– cobren més de 100.000 euros, segons consta a diversos documents Excel inclosos al portal de transparència de TMB. A ells se sumen 2 assessors i el business partner de persones Metro, que tot i no ser directius també cobren sis xifres anuals. Aquests empleats, doncs, cobren més que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que té una nòmina oficial de 100.000 euros bruts a l’any i renuncia a una part segons mana el codi ètic de Barcelona en Comú.

El sou màxim de les categories professionals incloses al conveni vigent de TMB és de 48.389,18 euros. La sentència indicava que els únics que poden quedar al marge del conveni són “els càrrecs o funcions d’alta direcció o Consell”. Per tant, TMB ha d’incloure gairebé 400 categories professionals en el nou conveni. L’empresa ho ha fet “d’acord amb la resolució del jutjat social número 19”, segons informa un portaveu de la companyia.

De les 377 categories professionals que fins ara estaven fora de conveni –i, per tant, se’n desconeixia el salari–, 22 corresponen a càrrecs de direcció o de responsabilitat. Un portaveu de TMB precisa que aquestes posicions estan ocupades per una sola persona o per “cap”, en cas que estigui vacant. Les mateixes fonts no han detallat si alguna de les 22 posicions amb 100.000 euros o més de sou està actualment desocupada. Pel que fa al business partner de persones Metro i els assessors, la companyia tampoc ha especificat a aquest diari si aquestes posicions poden ser ocupades per més d’una persona o si estan vacants.

Així, eviten xifrar exactament quantes persones avui cobren 100.000 euros o més a l’any. Tampoc ha revelat els seus noms. A més, no ha clarificat si el salari de tots ells supera de poc o de molt aquests 100.000 euros, perquè el grup ha exclòs de la informació publicada les guàrdies, primes o premis, un tipus de retribucions no fixes que pot fer pujar la nòmina real.

Nou membres de l’alta direcció també cobren sis xifres

Els sous publicats, actualitzats a 31 de març i penjats al portal de transparència el mes passat, mostren també que 9 membres de l’alta direcció perceben més de 100.000 euros anuals sumant sou fix i variable. La informació sobre els seus salaris, però, ja ha estat publicada en altres ocasions per part de TMB. L’alta direcció forma els grups laborals 0 i 1 de l’empresa, que són els únics que tenen dret a quedar-se fora de les condicions del conveni col·lectiu, com de fet passa a la majoria de grans empreses. Es tracta dels membres del comitè de direcció de TMB, format pels responsables màxims d’FMB i de TB.

Només 1 dels 10 membres del comitè de direcció –el director de l’àrea de màrqueting i negoci internacional de TB, Joaquim Balsera, exalcalde de Gavà pel PSC– cobra menys de 100.000 euros. Els 9 que cobren sis xifres són el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi (150.000 euros) –un sou superior al del seu predecessor–; el director de la xarxa de metro, Ramon Bacardí (125.000 euros); el de la xarxa de bus, Jacobo Kalitovics (125.000 euros); la directora de l’àrea d’administració i finances, Lola Bravo (120.000 euros); el recent fitxat director de l’àrea d’organització i persones, Carlos Jiménez (125.000 euros); el director d’innovació i tecnologia, Albert Fonseca (100.000 euros); el director de l’àrea de bon govern i assessoria jurídica, Jaume García (113.000 euros); el director de l’àrea de comunicació i relacions institucionals, Santiago Torres (105.800 euros); i el director de l’àrea de gestió i control corporatiu, Simón Martín (113.000 euros).

Sous de l’alta direcció de Transports de Barcelona (TB), que forma part del comitè de direcció de TMB / TMB
Sous de l’alta direcció de Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB), que forma part del comitè de direcció de TMB / TMB

Extres salarials de fins a 10.500 euros

Tots els treballadors fora de conveni gaudeixen també dels anomenats beneficis socials. Es tracta d’una part del sou que l’empleat rep en forma de xec per a l’educació dels fills, ja sigui en centres públics o privats; assegurances de vida i accidents, formació pròpia, crèdits amb l’empresa o despeses en mutualitat sanitària. Els beneficis socials poden arribar a ser de 10.532,46 euros com a màxim –diners que tributen molt menys que el sou– i en ocasions estan inclosos en la remuneració fixa. Tots els càrrecs de l’alta direcció de TMB disposen d’aquests 10.532 euros en forma de beneficis socials.

Més notícies

TMB apuja el sou del seu màxim directiu

Notícia: TMB apuja el sou del seu màxim directiu
Comparteix
Gerardo Lertxundi cobrarà fins un 34% més que el seu predecessor gràcies a un salari fix més alt i un plus variable
Notícia: TMB apuja el sou del seu màxim directiu - Mobile

El metro torna a tenir director després de 14 mesos

Notícia: El metro torna a tenir director després de 14 mesos
Comparteix
A l'octubre de 2018 Marc Grau va ser cessat i des de llavors la plaça havia estat assumida pel conseller delegat
Notícia: El metro torna a tenir director després de 14 mesos - Mobile

TMB fitxa l’artífex dels ERO de Grupo Zeta i Alstom

Notícia: TMB fitxa l’artífex dels ERO de Grupo Zeta i Alstom
Comparteix
Carlos Jiménez desembarca a l'empresa pública de transport en plenes negociacions dels convenis de bus i metro
Notícia: TMB fitxa l’artífex dels ERO de Grupo Zeta i Alstom - Mobile

L’exresponsable d’autocars públics a Tenerife dirigirà la xarxa de bus a Barcelona

Notícia: L’exresponsable d’autocars públics a Tenerife dirigirà la xarxa de bus a Barcelona
Comparteix
Jacobo Kalitovics era el gerent de Transportes Interurbanos de Tenerife i va assumir el nou càrrec ahir
Notícia: L’exresponsable d’autocars públics a Tenerife dirigirà la xarxa de bus a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa