El nou conseller delegat de TMB estrena salari. Gerardo Lertxundi cobrarà 130.000 euros bruts anuals de retribució fixa més un plus de 20.000 euros com a retribució variable. La suma eleva el sou final a 150.000 euros anuals, segons ha respost TMB al TOT Barcelona. Aquesta xifra suposa un augment del 16% respecte al sou base del seu predecessor al càrrec, el recent destituït Enric Cañas, i es dispara a un +34% comptant el sou variable.

La pujada del sou arriba després d’anys a la baixa, ja que Cañas va cobrar un 40% menys que altres màxims responsables de TMB com Dídac Pestaña o Constantí Serrallonga. L’augment de sou va quedar aprovat pel consell d’administració de l’empresa pública el 3 d’octubre, el mateix dia que Cañas va ser destituït de tots els seus càrrecs a la companyia metropolitana. El darrer any l’exconseller delegat també exercia de director del metro, després que Marc Grau fos fulminat sobtadament.

[r:1]

Fonts de TMB destaquen que el consell d’administració va trobar “ajustat” el nou sou de Lertxundi, ja que estarà al capdavant d’un grup de companyies amb un pressupost de més de 800 milions d’euros. TMB inclou en el seu grup diverses empreses, les més importants del qual són Transports de Barcelona –que gestiona la xarxa de bus– i Ferrocarril Metropolità de Barcelona –encarregada del metro–.

Les mateixes fonts posen de relleu que el sou que rebrà el nou conseller delegat està “per sota” dels que cobren directius amb el mateix càrrec en “empreses equivalents”. A més, destaquen que l’escala salarial de TMB manté la relació 1-5: Lertxundi cobrarà cinc vegades més que el treballador amb el salari més baix de l’empresa. Aquesta ràtio és molt més baixa que l’amplitud retributiva màxima que recomanen els sindicats europeus, recorda la companyia.

No obstant, la nòmina de Lertxundi genera una curiosa paradoxa: el nou conseller delegat de TMB cobrarà més que l’alcaldessa de Barcelona. Ada Colau té una retribució oficial de 100.000 euros bruts a l’any, tot i que per complir amb el codi ètic dels comuns no rep el total del sou que li assigna el consistori. Al juliol BComú va apujar aquest llindar ‘ètic’ de l’alcaldessa fins a 3.191 euros nets al mes per 14 pagues. L’excedent salarial d’ella i de la resta d’electes i alts càrrecs dels comuns es destina a un fons social del partit.

La rebaixa de Cañas, fruit d’un període d’escàndols 

Quan va entrar al càrrec de conseller delegat Enric Cañas, l’octubre de 2015 –poc després de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia–, els sous de TMB estaven al punt de mira sindical. Les vagues dels treballadors del metro i del bus pel nou conveni laboral van airejar l’opacitat de l’empresa pública de transport amb els salaris de la cúpula directiva. Quan els sindicats demanaven aquesta informació a l’empresa, no els la donaven per garantir la “privacitat” dels afectats.

Finalment els sous van acabar publicant-se a la premsa fa dos anys, gràcies a la Llei de transparència. I la sorpresa va ser més gran de l’esperada: durant els anys més durs de la crisi TMB pagava sous dos-cents mileuristes a tres directius i entre 2007 i 2016 una vintena de càrrecs van percebre de mitjana 133.700 euros bruts anuals amb contractes blindats. El pic en la massa salarial de la cúpula es va produir durant el final d’etapa del govern de Jordi Hereu (PSC-ICV).

Els comuns van voler predicar amb l’exemple i van fitxar Cañas amb un sou de només 105.938 euros anuals. El 2019 s’havia actualitzat i eren 112.000 euros bruts a l’any. Tot i que segueix sent més del que cobra l’alcaldessa, era un 40% inferior al salari de predecessors com Dídac Pestaña –exalcalde de Gavà pel PSC– o Constantí Serrallonga –exgerent municipal amb Xavier Trias–. L’aleshores presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va sortir al pas de la polèmica assumint que eren salaris previs revelats per la premsa eren “totalment inapropiats”.

El nou pacte de govern entre Ada Colau i Jaume Collboni ha tornat a posar l’empresa pública en mans dels socialistes. La nova presidenta de TMB, Rosa Alarcón, ha destituït Cañas i ha nomenat aquest octubre. El sou, que no es va anunciar en ser nomenat, abandona la tendència de progressiva “moderació salarial” que defensaven els comuns fa quatre anys. Tot i que els sindicats del metro posaven com a condició la destitució de Cañas per accedir a negociar el nou conveni, també han reclamat sempre fixar i clarificar la retribució de la cúpula directiva.

Més notícies

Destituït el conseller delegat de TMB criticat pels sindicats

Notícia: Destituït el conseller delegat de TMB criticat pels sindicats
Comparteix
Enric Cañas queda substituït per petició de la nova presidenta de la companyia i regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón
Notícia: Destituït el conseller delegat de TMB criticat pels sindicats - Mobile

TMB denuncia el metro per vulnerar la privacitat dels treballadors

Notícia: TMB denuncia el metro per vulnerar la privacitat dels treballadors
Comparteix
El grup del transport públic presenta una denúncia contra una de les seves empreses i l'afer acaba amb una multa de 40.000 euros
Notícia: TMB denuncia el metro per vulnerar la privacitat dels treballadors - Mobile

Una sentència desencadena un conflicte entre dos sindicats de metro

Notícia: Una sentència desencadena un conflicte entre dos sindicats de metro
Comparteix
La CGT i la UGT discrepen sobre la forma d'incloure un grup de treballadors al conveni col·lectiu
Notícia: Una sentència desencadena un conflicte entre dos sindicats de metro - Mobile

TMB adjudica el contracte milionari de publicitat als seus autobusos a Exterion Media Spain

Notícia: TMB adjudica el contracte milionari de publicitat als seus autobusos a Exterion Media Spain
Comparteix
La durada del contracte és de 3 anys i mig i comença a l'octubre
Notícia: TMB adjudica el contracte milionari de publicitat als seus autobusos a Exterion Media Spain - Mobile

Competència portarà a tribunals l’Àrea Metropolitana per dos contractes de bus milionaris

Notícia: Competència portarà a tribunals l’Àrea Metropolitana per dos contractes de bus milionaris
Comparteix
Els concursos per operar dues línies a Horta i un servei interurbà al Baix Llobregat, al punt de mira després de l'expedient contra l'Aerobús
Notícia: Competència portarà a tribunals l’Àrea Metropolitana per dos contractes de bus milionaris - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa