Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una sentència desencadena un conflicte entre dos sindicats de metro
  • CA

Una interlocutòria del Jutjat Social 19 de Barcelona ha deixat al descobert un conflicte entre dos sindicats de metro. Són la CGT i la UGT, que discrepen sobre la forma d’incloure el col·lectiu de treballadors Directius i Tècnics (coneguts com DIT) al conveni col·lectiu de TMB. Es tracta d’alts càrrecs però també tècnics especialistes de menor rang que van entrar a l’empresa mitjançant una negociació directa amb la companyia. Una clàusula al contracte els deixava fora del conveni, cosa que els permetia negociar el sou al marge de la taula salarial (veure últimes 2 pàgines del document) que estableix la retribució de cada categoria. El resultat era que alguns cobraven més del que dictava el conveni i d’altres, menys del que els correspondria.

Els dos sindicats mantenen una “discrepància”, segons la interlocutòria de la jutgessa del 12 de setembre a què ha tingut accés el TOT Barcelona, respecte a l’adaptació dels DIT al conveni. La CGT ha plantejat en el procés judicial, iniciat al 2015 i amb sentència ferma, que es garanteixi que els treballadors DIT no tindran cap pèrdua salarial. Tot i així, ha rebutjat la proposta de la UGT perquè, segons fonts de CGT, es neguen a equiparar el sou de tota la plantilla per evitar que un treballador que estava fora de conveni cobri més que un que sí que hi estava quan tots dos fan la mateixa feina.

[r:1]

Fonts de la UGT eviten entrar en el fons de la qüestió en una conversa amb el TOT Barcelona però asseguren que “sempre” han volgut que els DIT formin part del conveni. La UGT vol abordar el conflicte “categoria per categoria” i contesten que cal “negociar”. Des de la CGT, però, acusen la UGT de voler mantenir les diferències salarials entre els DIT i la resta de treballadors en conveni.

Conflicte del 2015

El conflicte ve de lluny. Concretament del 16 d’octubre de 2015, quan el TSJC va confirmar una condemna que obligava TMB a acabar amb la pràctica d’excloure alguns treballadors del conveni mitjançant una clàusula al contracte. A més, obligava l’empresa a pagar una indemnització de 3.126 euros. Amb l’última interlocutòria, però, la jutgessa constata que TMB està complint amb els compromisos. 

La sentència va venir motivada per una demanda de la CGT, que considerava vulnerats els drets de llibertat sindical en el cas dels treballadors exclosos del conveni. La justícia va donar la raó al sindicat, però a finals de 2016 la CGT va presentar un escrit per denunciar que TMB no complia la decisió judicial. La companyia va replicar amb un escrit l’1 de març de 2017 on defensava que sí que l’estava acatant. 

El 13 de setembre de 2018 la UGT es va personar en el conflicte per conèixer “de primera mà” la situació, segons justifiquen a aquest diari fonts sindicals. Va ser llavors quan va començar la “total disconformitat” entre els sindicats que cita la jutgessa a la interlocutòria.

La forma d’incloure els DIT al conveni passava per dotar-los de dos complements salarials per garantir que el seu sou no baixaria. La CGT s’hi va oposar, però mantenint que no havien de patir una retallada de salari per tal d’adaptar-se a la taula retributiva de la resta de la plantilla. El sindicat lamentava que es mantenien “els mecanismes per consolidar i fer més grans les diferències entre treballadors”, segons recull la interlocutòria. La jutgessa també admetia que mantenir les condicions favorables dels DIT podien comportar “el manteniment d’una situació de desigualtat salarial”.

La jutgessa els emplaça a negociar

La discrepància entre la CGT i la UGT, conclou la jutgessa, ha de ser resolta a través de la negociació i no als tribunals. “És cert que s’ha iniciat però no finalitzat el procés d’integració completa al conveni, constant que no ha existit negociació amb totes les representacions sindicals i la discrepància existent entre CGT i l’empresa i la resta de sindicats, en especial de la UGT”, trasllada la jutgessa. 

Fonts de la CGT matisen, però, que els altres sindicats no s’han “pronunciat”. Afegeixen, finalment, que només discrepen de la UGT. 

Més notícies
TMB, condemnada a indemnitzar 128 treballadors per un conflicte amb els dies de descans
Notícia: TMB, condemnada a indemnitzar 128 treballadors per un conflicte amb els dies de descans
Comparteix
Un jutge ordena a l'empresa pagar 104.000 euros per haver-los privat dels 'minis' | La companyia recorre la sentència

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa