TMB denuncia el metro per vulnerar la privacitat dels treballadors

El grup del transport públic presenta una denúncia contra una de les seves empreses i l'afer acaba amb una multa de 40.000 euros

Denúncia de TMB contra una empresa del seu propi grup per haver incomplert la llei de protecció de dades. En un cas rocambolesc, la companyia dels transports públics metropolitans va haver de presentar una denúncia contra Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB) davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) després que la filial ignorés els seus avisos sobre l’incompliment legal. L’expedient iniciat contra FMB va quedar resolt el 4 de juliol d’aquest any amb el pagament d’una sanció de 40.000 euros, que va quedar en 24.000 perquè la companyia del grup de TMB va reconèixer la culpa i va pagar ràpidament, tal com recull la resolució de l’expedient de l’APDCAT a què ha tingut accés el TOT Barcelona. 

La vulneració de la normativa es va donar durant les eleccions sindicals al comitè d’empresa de finals del 2018. FMB, l’empresa poc coneguda pel públic que gestiona el metro, va fer pública la llista de treballadors que tenien dret a vot a la intranet de l’empresa. A més del nom i els cognoms, la llista incloïa número de personal, sexe, NIF, data de naixement, antiguitat, categoria professional i col·legi electoral assignat. Aquesta informació va estar disponible per a tota la plantilla, formada per 3.700 persones, durant més d’un mes, entre l’octubre i el novembre de l’any passat. L’APDCAT posa de relleu en la seva resolució “el nombre elevadíssim de persones afectades i que al seu torn podien accedir al conjunt de dades excessives“.

En aquest lapse de temps, l’Àrea de Direcció de Bon Govern de TMB va exigir en diverses ocasions al departament de Recursos Humans de TMB i a la responsable de relacions laborals d’FMB que retiressin la llista i la substituïssin per una altra sense dades innecessàries. Prèviament, diversos treballadors van elevar una queixa a TMB perquè les seves dades personals eren visibles per a tota la plantilla, segons detalla l’APDCAT a la resolució que ha pogut consultar aquest diari. TMB va traslladar a l’empresa del seu grup que alguns empleats estaven molestos amb la situació.

[r:1]

FMB va justificar en les al·legacions a l’expedient, que va començar el 23 de novembre de l’any passat, que en les empreses de més de 50 treballadors el cens electoral per a comicis sindicals ha d’incloure el nom i cognoms, sexe, DNI, data de naixement, antiguitat i categoria professional. A més, l’empresa que forma part del grup de TMB va argumentar que havia publicat la llista per permetre possibles impugnacions. Tot i així, l’APDCAT va respondre a la resolució de l’expedient que no eren necessàries totes les dades dels empleats perquè les reclamacions només tenen a veure amb “inclusions, exclusions o correccions”. 

La companyia multada va actuar amb “dol”

L’autoritat encarregada de vetllar pel compliment de la normativa pel que fa a protecció de dades destaca que la infracció es va cometre “amb dol”, és a dir, que l’empresa multada sabia que estava incomplint les regles. L’APDCAT justifica aquesta afirmació amb les notificacions que TMB va enviar a la companyia del seu grup per advertir que estaven actuant de forma incorrecta. “Malgrat aquestes advertències, va decidir –conscientment– persistir en la publicació de les dades personals”, reprova. 

[r:2]

Una altra de les defenses que esgrimia l’empresa del grup de TMB és que havien de publicar les llistes amb tota la informació per respectar el dret a la llibertat sindical. La normativa, però, “no contempla la publicació del cens laboral íntegre en el cas d’eleccions a membres del comitè d’empresa”, segons recordava l’APDCAT en la resolució. 

Aquesta és la cinquena vulneració per la qual l’APDCAT ha sancionat la companyia del grup de TMB. Ja ho va fer el 2007, el 2008, el 2011 i el 2015. Consultada per aquest diari, fonts de TMB han declinat afegir cap comentari. 

Més informació

Nou comentari