Barcelona blinda la Casa Buenos Aires sense tenir resolta l’expropiació

Crítiques de l'oposició al cost de l'operació i l'obsolet catàleg de patrimoni

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat al plenari la requalificació de la Casa Buenos Aires de Vallvidrera com a terreny d’equipaments i ha catalogat l’edifici com a patrimoni, per evitar que es pugui enderrocar. És un capítol més en el serial sobre aquest antic hotel modernista, que veïns del districte van ocupar per evitar que es convertís en un hotel. El govern municipal, pressionat pel veïnat, ha promès expropiar l’immoble per destinar-lo a habitatge dotacional però de moment no hi ha acord amb la propietat.

El vot a favor d’ERC ha permès aprovar el canvi per la mínima, mentre que la resta de grups s’han abstingut o han votat en contra. L’oposició ha expressat unànimement el seu suport a destinar aquest espai a habitatge social, però també en bloc ha recriminat al govern d’Ada Colau les formes i el cost de l’operació.

Jordi Coronas (ERC) ha lamentat la incoherència de salvar la Buenos Aires però no haver rescatat encara el gimnàs Sant Pau del Raval o Can Raventós a Sarrià, en comptes d’impulsar una política més integral. Jordi Martí Galbis (JxCat) ha lamentat que l’expropiació molt probablement es judicialitzarà i el cost “serà molt més alt” que els 3,5 milions d’euros que ara preveu l’executiu municipal.

Sala noble de l'antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera, en una imatge
Sala noble de l’antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera, en una imatge d’arxiu / Meritxell M. Pauné

Celestino Corbacho (Cs) ha considerat que l’aprovació és fer “urbanisme de caprici” i una despesa excessiva: “Amb aquests diners podrien fer el doble al barri, amb el diner públic s’ha de ser molt auster i explorar les alternatives”. Òscar Ramírez (PP) ha posat el focus en l’ocupació que ha aconseguit la intervenció municipal i ha carregat contra la “violació del dret a la propietat”. Finalment Manuel Valls (Bpc) ha avisat que “no es pot salvar el patrimoni a cop de talonari” i ha receptat “millorar la col·laboració público-privada”.

La tinenta d’alcaldia d’urbanisme, Janet Sanz, ha aprofitat el seu torn de rèplica per respondre a les crítiques. “Tenim un problema amb el patrimoni perquè tenim un catàleg arquitectònic que no respon al patrimoni que els veïns i els barris volen preservar”, ha reconegut. Ha defensat que reformar aquesta norma municipal, com reclama des de fa anys l’oposició, seria un procés llarg durant el quan hi hauria més casos com el de Vallvidrera. “Modificar el planejament urbanístic ara és l’única eina que tenim”, ha afirmat.

Més informació

Nou comentari