Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament vol expropiar la Casa Buenos Aires tot i l’anunci de desallotjament

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha explicat aquest dimecres que l’Ajuntament segueix treballant per expropiar la Casa de Buenos Aires i aculli habitatges dotacionals i equipaments. Així, tot i que s’ha reactivat el desallotjament de l’immoble a petició de la Congregació dels Pares Paüls, l’actual propietat, el consistori manté el procediment i defensa que “no té sentit” que s’executi el desallotjament.

Al juliol l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a expropiar la finca de la Casa -ocupada per evitar que es convertís en un hotel de cinc estrelles- per impedir l’enderrocament de l’edifici i construir-hi pisos per a gent gran i espais per a l’ús veïnal. L’objectiu, ha indicat Sanz, és arribar al novembre amb l’aprovació “definitiva” de les modificacions urbanístiques necessàries, que preveuen qualificar la Casa com un element patrimonial a salvaguardar i incorporar les necessitats d’habitatge i equipaments del territori.

No té sentit desallotjar

“Ja hem comunicat a la propietat que hi ha voluntat pública que això acabi revertint en la ciutat i esperem que s’executi en els propers mesos”, ha apuntat. En aquest sentit, i tenint en compte les funcions “cíviques” de les associacions de veïns i ocupants de la Casa Buenos Aires, Sanz ha demanat deixar fora “litigis”. “L’Ajuntament vol facilitar que sigui un espai on tothom guanyi (…) no té sentit que s’executi cap desallotjament ara, no hi ha necessitat i hi ha bona predisposició per part de l’Ajuntament”, ha afegit.

Per tot plegat, ha assenyalat que seria “important” que la propietat dels Pares Paüls es manifestés per treballar en com es fa el procediment fins l’aprovació definitiva de les modificacions. Segons Sanz, el que cal ara és parlar de com s’utilitzarà l’equipament i no haver de fer front a un desnonament. “És un projecte de barri i territori que té una funció social important i s’ha de mantenir”, ha conclòs.

Desallotjament “immediat”

Les declaracions de Sanz tenen el seu origen en un comunicat emès pels ocupants de la Casa Buenos Aires en què adverteixen que el desallotjament pot produir-se de forma “immediata” tot i que el procediment d’expropiació per part del consistori estigui en marxa. En el mateix comunicat, critiquen el “poc compromís” de l’Ajuntament per assegurar la continuïtat del projecte de la Buenos Aires.

Afirmen que ha sigut només la iniciativa popular i autogestionada la que ha evitat l’enderroc de l’edifici i la construcció d’un hotel de luxe. “També serà l’acció veïnal i el suport popular l’única garantia per mantenir viu el projecte”, conclouen. Davant d’aquests fets, exigeixen que la Congregació dels Pares Paüls no executi el desallotjament i que el consistori “asseguri que la Casa Buenos Aires no es quedi buida i segueixi formant part del teixit comunitari de Vallvidrera”.

Nou comentari

Comparteix