Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament anuncia l’expropiació de la Buenos aires i exigeix als amos que hi col·laborin

Nou capítol en el culebró rocambolesc de la Casa Buenos Aires, l’antic hotel de Vallvidrera actualment ocupat per bloquejar el projecte que hi tenia un fons inversor, que implicava tirar a terra l’antic hotel modernista. En un pas més per intentar conservar la bona relació amb el decebut veïnat del barri defensor del projecte comunitari que hi ha a l’edifici des de fa més d’un any –un sector de població que els comuns perceben com a votants potencials–, l’Ajuntament ha anunciat avui que expropiarà la finca. Ha sigut l’únic recurs que ha trobat perquè els encara propietaris de la finca, la congregació dels Pares Paüls, ni tan sols es posen al telèfon. Ha reconegut aquesta impotència la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz. “Vam intentar començar la negociació amb el suposat interlocutor, que són els Pares Paüls, suposats propietaris encara, però no se m’han posat mai al telèfon”, ha reconegut.

Un cop constatat que era impossible parlar amb els amos de l’antic hotel –que en els últims anys havia sigut una residència d’avis de la congregació–, Sanz va cedir i va acceptar interlocutar amb el fons inversor London Private Company, que té un acord amb la congregació dels Pares Paüls per comprar la propietat. El projecte aquesta companyia era tirar a terra el majestuós i ben conservat edifici –que no està catalogat com a patrimoni– per fer-hi un hotel de luxe. El Peuat –el pla per regular places hoteleres del primer govern Colau, encara en un procediment judicial– sí que permet obrir nous establiments d’aquest tipus a Vallvidrera. “Les demandes que feien [per una compra pactada] eren excessives”, ha dit Sanz avui.

Finalment, per tant, l’Ajuntament opta per una modificació del planejament urbanística perquè l’espai sigui per equipaments per a gent gran –la idea és impulsar-hi un geriàtric a l’edifici i destinar altres terrenys de la finca a altres usos socials– i, també, per expropiar la propietat. Per encarar aquest procés, Sanz espera el suport d’ERC, i té pressa per donar-hi la primera llum verda en la pròxima comissió municipal d’urbanisme.

Que els Pares Paüls aturin el desallotjament

Arribat a aquest punt de confrontació oberta tant amb els propietaris actuals com amb el fons que estava a punt de succeir-los, Sanz els ha exigit públicament que es rendeixin i col·laborin. “Vull dirigir-me als pares Paüls perquè aturin el desallotjament. Allò serà públic i no té sentit que s’executi el desallotjament i que allò quedi buit fins que hi hagi el nou projecte. El millor que poden fer els Pares Paüls després de la gestió nefasta que han fet amb aquesta qüestió és col·laborar i que es puguin fer usos provisionals a la finca”, ha reclamat.

El desallotjament dels ocupants que hi ha des de fa un any podria ser imminent, ja que està acordat en una sentència. “Nosaltres no tenim eines legals per aturar-lo”, ha advertit la tinent d’alcaldia. Per això pretén que siguin els denunciants –els Pares Paüls i el fons London Private Company– que demanin al jutjat que anul·li l’ordre. “Allà hi ha un projecte comunitari ara mateix i ha de poder continuar mentre es fa el procés d’expropiació”, ha argumentat Sanz.

Més notícies
Pancarta a la porta d'accés de l'antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera / Meritxell M. Pauné

Front veïnal per evitar el desallotjament de la Casa Buenos Aires

Notícia: Front veïnal per evitar el desallotjament de la Casa Buenos Aires
Comparteix
Associacions i entitats de Vallvidrera consideren l'hotel ocupat "un actiu imprescindible" pel barri
Notícia: Front veïnal per evitar el desallotjament de la Casa Buenos Aires - Mobile
Sala noble de l'antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera, en una imatge d'arxiu / Meritxell M. Pauné

Decepció amb l’Ajuntament pel futur incert d’un hotel modernista ocupat

Notícia: Decepció amb l’Ajuntament pel futur incert d’un hotel modernista ocupat
Comparteix
La Casa Buenos Aires de Vallvidrera tem un desallotjament imminent, tres mesos després que el govern d'Ada Colau aturés l'expulsió dels activistes
Notícia: Decepció amb l’Ajuntament pel futur incert d’un hotel modernista ocupat - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa