Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Decepció amb l’Ajuntament pel futur incert d’un hotel modernista ocupat

L’ordre de desallotjament de la Casa Buenos Aires no estava morta, estava confinada. Tot apunta que l’ocupació de l’antic hotel modernista de Vallvidrera no tindrà un desenllaç plàcid, com podia semblar després que l’Ajuntament de Barcelona intercedís davant la propietat i fes costat a les reivindicacions veïnals.

El passat 6 de març la segona tinent d’alcaldia i responsable d’Urbanisme, Janet Sanz, va anunciar que havia aturat el desnonament que els jutjats i els Mossos d’Esquadra tenien previst executar aquell dia. A més, va explicar que el govern municipal pretenia salvar l’edifici de l’enderroc i treballar en “l’encaix” perquè “pugui haver-hi equipament públic i habitatge”. Tres mesos després, però, el desallotjament dels ocupants torna a contemplar-se com un escenari imminent, l’Ajuntament no té previst adquirir la finca i l’existència futura d’equipaments públics i l’habitatge protegit en aquest terreny queda seriosament compromesa.

Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, actualment una de les propostes més fermes sobre la taula és forçar, a través del planejament urbanístic, que l’edifici torni a ser una residència de gent gran. Una congregació religiosa hi havia gestionat la llar d’avis Betània durant dècades i, després de passar anys abandonat, l’edifici va sortir a la venda i un grup inversor va plantejar la construcció d’un hotel. Aquest possible ús va ser el detonant de l’ocupació de l’espai per part d’un grup de joves veïns.

La terrassa-mirador de l'antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera / Mer
La terrassa-mirador de l’antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera / Meritxell M. Pauné

De bon inici, el govern BComú-PSC va ser especialment curós a l’hora d’aclarir si la finca acabaria en mans privades o públiques. Així, al març Sanz es va limitar a dir que caldria “veure les opcions”. També va explicar que era una operació complexa, perquè hi havia dos privats implicats en una operació de compravenda ja en marxa, però va afirmar que hi hauria més notícies sobre l’edifici en les següents “hores o dies”. Una setmana després va arribar el terratrèmol de la Covid-19 i des de llavors, tres mesos i mig després, no se n’ha sabut res més.

Rescat a mitges de la Buenos Aires

Durant les negociacions amb els propietaris privats, l’Ajuntament va temptejar una adquisició via permuta, és a dir, aconseguir aquest solar a canvi de terrenys municipals en algun altre punt de la ciutat. L’opció de l’intercanvi, però, no va acabar de funcionar. Segons remarquen fonts coneixedores de la situació a aquest diari, ara el govern municipal no contempla convertir-se en propietari de la finca, sinó condicionar-ne l’ús. D’aquesta manera, s’evitaria que s’hi fes un hotel, però es complicaria la proposta de l’equipament públic i els pisos per al barri.

El que sí sembla que es podrà confirmar és l’altra prioritat anunciada al març per Janet Sanz, que és evitar l’enderroc de la casa singular. L’equip de Colau aconseguiria així salvar l’espai, que ja es va mostrar predisposat a catalogar com a patrimoni arquitectònic. I és que l’antic hotel Buenos Aires és l’últim allotjament modernista dels 6 que van donar peu a la urbanització de la muntanya. L’edifici data de 1886 –quan Vallvidrera encara era un municipi independent– i l’aspecte actual és fruit de la remodelació que en va fer el 1910 l’arquitecte modernista Jeroni Granell, autor dels vitralls del Palau de la Música.

Desencís veïnal

El compliment parcial de les promeses de la tinent d’alcaldia no acontenta al col·lectiu veïnal que impulsa l’ocupació. Van rebre amb una certa esperança les paraules de la regidora fa 3 mesos, perquè vinculaven el futur de l’immoble a satisfer necessitats socials del barri. Ara, però, perceben aquelles declaracions com a “totalment irreals”, segons fonts del col·lectiu que viu a l’edifici.

“Nosaltres som l’única garantia que això no vagi a terra, així que el primer objectiu hauria de ser que no hi hagués desallotjament”, insisteixen els activistes. Segons ells, l’Ajuntament els dona allargues cada vegada que pregunten sobre l’estat de la qüestió i se’ls recorda constantment l’afectació de la crisi del coronavirus en el funcionament municipal. “Diran que no poden fer res per aturar el desnonament, però el que passa és que hi ha interessos que han canviat”, acusen. De fet, a ells també els ha arribat per diverses vies que s’està intentant reactivar l’execució judicial, asseguren.

Pancarta a la porta d'accés de l'antic hotel Buenos Aires de Vallvidr
Pancarta a la porta d’accés de l’antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera / Meritxell M. Pauné

Fonts municipals es limiten a apuntar que “el govern municipal continua treballant per trobar una solució per a l’edifici que doni resposta a les necessitats del barri i de l’entorn”. La resposta de l’antiga propietat i denunciant en el procés penal contra l’ocupació, la congregació dels Pares Paül, és encara més minsa: preguntats per aquest diari, portaveus de la congregació han evitat contestar sobre un imminent desallotjament. Una situació calcada a la de l’empresa que al març estava acabant d’adquirir l’immoble, el fons immobiliari London Private Company SL. Tampoc no han volgut fer declaracions de cap mena.

Ocupants, veïns i “un estiu calent”

Els partidaris de la Casa Buenos Aires han quedat decebuts amb la nova actitud del consistori, especialment per les implicacions que ha tingut per a ells la declaració d’intencions del març, fins i tot a nivell legal. L’advocat del projecte detalla que van renunciar a mantenir el recurs pel desnonament en obert –sense data concreta– que se’ls havia decretat inicialment. En tenir la paraula de l’Ajuntament que se suspenia el procediment, explica, van decidir desistir en el transcurs judicial que hagués acabat a l’Audiència de Barcelona. Ara, si l’ordre judicial d’expulsió es reactivés, el lletrat tem que es pugui executar el desnonament abans que els atenguin un nou recurs d’apel·lació.

Davant d’aquests moviments, està previst que els pròxims dies la pressió al govern municipal s’intensifiqui a Vallvidrera. Veïns i teixit associatiu de l’entorn ja han donat suport al projecte okupa en diverses ocasions. Alguns com a participants en les múltiples activitats que s’hi han fet i d’altres manifestant-se al carrer, en mobilitzacions contra el desnonament del mes de març.

Mentrestant, el nucli dur de la Casa Buenos Aires defensa que si els intenten aigualir les promeses, reaccionaran. Així ho han començat a advertir amb una campanya a les xarxes socials, sota el lema Ni un dia sense la Buenos Aires. “No permetrem que la cobdícia dels Pares Paüls i la desídia de l’Ajuntament destrueixin la xarxa comunitària i de suport mutu que s’ha creat”, expressaven en un comunicat a Twitter. Especialment es negaven a marxar després d’haver reforçat els lligams amb la comunitat en els pitjors dies de la crisi del coronavirus. Per reblar l’avís a navegants, van afegir un últim missatge: “S’acosta un estiu calent”.

Front veïnal contra el desallotjament

Hores després de la publicació d’aquesta notícia del Tot Barcelona, associacions i entitats veïnals de Vallvidrera han anunciat que faran un front comú per evitar el desallotjament de la Buenos Aires,

Comentaris

  1. Icona del comentari de: M a juliol 01, 2020 | 00:44
    M juliol 01, 2020 | 00:44
    Ni un dia sense la Buenos Aires!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa