Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament anuncia a última hora “l’objectiu” de salvar la Buenos Aires per donar-li usos públics
  • CA

“L’objectiu és, en primer terme, que això no s’enderroqui” i “en paral·lel, acabar de veure com fem l’encaix perquè pugui haver-hi equipament públic i pugui haver-hi habitatge”. Així ha anunciat la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, l’aparició de l’Ajuntament en el temps de descompte per aturar el desallotjament dels joves que ocupen la Casa Buenos Aires. Aquest edifici modernista, amb un passat icònic com a hotel a Vallvidrera, perillava pel projecte de diversos privats han estat negociant durant els últims mesos. Amb la nova explicació del govern d’Ada Colau s’anuncia que –sense concretar el com– s’ha fet canviar d’idea els actuals propietaris i s’ha aconseguit aturar una part d’una sentència penal que es volia executar aquest matí. Així ho ha confirmat la regidora, que ha detallat que el desallotjament “estava previst per avui mateix”. 

En el mateix sentit, Sanz ha reivindicat que l’Ajuntament feia “setmanes” que treballava amb els privats i que ho continua fent. “En les pròximes hores o dies” es vol acabar determinant que “l’edifici de la Casa Buenos Aires es pugui mantenir i que puguem, a més, ubicar-hi usos públics”. En breu, doncs, s’espera que el govern anunciï “la solució definitiva” mentre acaba de negociar amb els propietaris. 

Sigui com sigui, la intervenció que haurà de fer el govern BComú-PSC si vol salvar definitivament l’antic hotel modernista tindrà un cost que, fins ara, no havia acabat de quedar clara. De fet, segons va publicar el Jardi de Sant Gervasi i Sarrià fa un mesels partits del govern municipal van apuntar que “malauradament, els recursos de l’Ajuntament són limitats” i com que “aquesta finca és de propietat privada”, la intervenció municipal quedava “limitada”. En el mateix sentit, el regidor del districte Albert Batlle va arribar a dir: “S’ha fet tot el què es podia fer. Però és propietat privada”.

El canvi de postura ha estat notable. Entremig hi ha hagut una decisió de l’Audiència de Barcelona, mobilitzacions ciutadanes al carrer i una intensa activitat de denúncia a les xarxes socials. “Fa tres setmanes no hi havia res sòlid per part de l’Ajuntament, i els últims dies això sembla que s’ha aclarit”, apunta la portaveu del col·lectiu que ocupa la casa, Eulàlia Castelló.

Així, malgrat hi hagi un canvi d’actitud per part del govern i un increment en la preocupació per aquest espai, això no vol dir necessàriament que la Buenos Aires acabi sent adquirida per l’Ajuntament. De moment, Janet Sanz ha avisat que “s’està acabant de tancar” si –tot i que hi pugui haver equipaments públics– l’espai es mantindrà en mans privades. Sobre aquestes possibilitats, Castelló, espera respostes concretes en una reunió amb els responsables d’Urbanisme que està previst que se celebri els pròxims dies, però que encara no té una data tancada. “Que no s’hi faci un hotel de luxe és una molt bona notícia, però ens falta saber més coses del cert”, reclama. 

En tot cas, Janet Sanz ha vinculat els usos que es podrien donar a la finca amb el que els veïns “fa temps que reivindiquen” tant al barri de Vallvidrera com a Sarrià-Sant Gervasi. Aquest supòsit, però, arribaria en el cas de finalitzar satisfactòriament les converses amb els privats, que són complexes.

D’una banda, els primers propietaris, la congregació dels Pares Paüls, s’ha desentès de tot intent de mediació tant amb els ocupants com amb l’Ajuntament. Només arribaven notícies d’ells quan feien avançar la denúncia per la via penal contra dos activistes de la Casa Buenos Aires. D’altra banda, la situació de la finca és complicada, ha detallat Sanz. Els Pares Paüls es van vendre la mansió i la nova propietat, alhora, estaria intentant revendre-la. La tinent d’alcaldia ha recordat que a l’operació el que es contempla “no només és la pròpia casa”, sinó que també s’inclou “els solars de l’entorn, que també són edificables”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa