La consolidació de les terrasses provisionals autoritzades en pandèmia a Barcelona avança amb molts entrebancs. El termini per regularitzar les taules i cadires extra col·locades durant la pandèmia acabava el 31 de març i ara les sol·licituds es troben en avaluació als despatxos municipals. 

Segons el Gremi de Restauradors de Barcelona, la majoria d’establiments han demanat la continuïtat del seu vetllador ampliat, després que l’entitat negociés la mesura amb l’Ajuntament. A banda de les queixes veïnals, la tramitació ha trobat obstacles imprevistos, com el cost que suposa per a negocis modestos o les denegacions inicials per un error burocràtic. 

Per consolidar una terrassa ubicada a la calçada, l’Ajuntament exigeix instal·lar obligatòriament una de les 4 plataformes homologades per aquest espai. Els dissenys de les empreses Urbadis Microarquitectura, Escofet, Leku Estudio Durbanis i Fablab-Alberch-Hortàlia han estat els seleccionats. El problema és que tenen un cost d’entre 2.000 i 2.500 euros per taula i molts bars i restaurants de barri no poden rendibilitzar ràpid aquesta inversió o directament no tenen múscul financer per afrontar la despesa, malgrat la línia de subvencions que ha obert el consistori.

Cost “exorbitant” de les terrasses en calçada

La imposició municipal ha contrariat a molts restauradors pels costos “exorbitants” que suposa. “Per què no puc demanar-li al meu constructor de confiança que m’ho faci a un preu normal?”, es pregunta Eloy Caicedo, propietari i cuiner del Ristorante Pizzeria Il Piccolo Focone, al carrer Dos de Maig. “A aquesta despesa —protesta Laura Aguadé, propietària del bar de tapes Cal Pinxu Panxu, en una cantonada del carrer Provença— s’afegeix la compra de les mateixes taules, les cadires, el tendal, etcètera”. 

Nombrosos restauradors es troben en la mateixa situació, que genera un malestar latent. I és que la mesura no els arriba gens en bon moment: “Arrosseguem dos anys de pèrdues i no podem fer front a una inversió d’aquestes proporcions”, esgrimeix Caicedo.

Denegacions de terrasses consolidades

L’inici de la tramitació, a més, es va veure marcat per un bon nombre de denegacions. Els afectats ho van posar en coneixement del Gremi, que va estudiar el cas i es va queixar a l’Ajuntament. Durant les darreres setmanes, consistori i patronal han revisat els expedients de regulació i han ajustat els criteris que s’apliquen per aprovar o tombar les sol·licituds. “De seguir aplicant els mateixos criteris, el volum de denegacions hauria estat molt alt”, diu el Gremi al TOT Barcelona.

Va ser al febrer quan es van rebre les primeres negatives. “Eren unes denegacions molt estranyes perquè s’estava aplicant l’ordenança del 2013, que és molt més rígida que l’actual, la del 2018”, explica el Gremi. “Es denegaven terrasses perquè superaven els límits de la façana, quan l’ordenança actual això ja ho permet”, exemplifiquen.

És així com han recomanat als restauradors que havien rebut una denegació, que presentin al·legacions i demanin una revisió del seu cas a la llum dels nous criteris. Fonts municipals, consultades per aquest diari, es limiten a respondre que “el govern municipal treballa amb el sector per anar fent seguiment del procés”.

Ajudes de 3.300 fins a 6.900 euros a terrasses

La reacció de l’Ajuntament al malestar pel cost de les noves plataformes de disseny ha estat destinar 4,5 milions d’euros a una nova subvenció municipal per a l’adquisició del material homologat. L’objectiu és ajudar a costejar la compra i que els restauradors sense estalvis puguin participar si volen en la regularització, evitant el biaix de poder adquisitiu que es produïa inicialment. La convocatòria per sol·licitar les ajudes va obrir el passat 4 d’abril i estarà oberta fins al 17 de maig.

Tot i que s’atorguen per ordre de presentació, segons el Gremi i l’Ajuntament, la partida pressupostària està dissenyada perquè cap restaurador es quedi sense subvenció. L’import de l’ajuda depèn del nombre de taules autoritzades a la calçada: si són dues, rebran una ajuda de 3.300 euros; si són tres, de 4.000; si són quatre, de 4.900; si són cinc, de 5.900; i si són sis o més, de 6900. 

Un dels nous prototips de terrasses al carrer / Europa Press
Un dels nous prototips de terrasses al carrer / Europa Press

Caceida ho troba just: “Ja que ens obliguen a fer una inversió com aquesta, que ens ajudin”. D’altra forma, té clar que s’hagués quedat sense terrassa perquè no hagués pogut fer front a tota la despesa: “Si el gremi no hagués pressionat per aconseguir la subvenció, jo no hauria invertit aquest dineral”. Tot i les ajudes, el que senten és esgotament. “Esperem que l’ajuda arribi abans que acabi l’any…”, ironitza Aguadé. Com a autònoma, explica, tenir obert el bar “és una lluita diària i contínua”. 

Fins que rebin una resposta, les terrasses provisionals segueixen als carrers de Barcelona. Segons fonts municipals, “ara es recopilaran totes les sol·licituds per analitzar-les i fer-ne la gestió pertinent”. “La bona notícia –celebra Caicedo– és que l’empresa no començarà la instal·lació de la plataforma fins que la llicència i l’ajuda s’hagin aprovat”. Els que han presentat la petició de consolidació del vetllador i encara no han rebut resposta de l’Ajuntament, com és el cas d’ambdós restauradors consultats, poden continuar fent ús de les taules a la calçada. Així ho preveu expressament la normativa consensuada amb el gremi: les llicències s’entenen prorrogades fins que es resolgui la petició. 

Més notícies
Terrasses a Gràcia i Eixample / Foto: Jordi Play

FECASARM demana dos estius de terrasses nocturnes a Barcelona

Notícia: FECASARM demana dos estius de terrasses nocturnes a Barcelona
Comparteix
La patronal de l'oci demana a l'Ajuntament horaris més amplis per compensar les pèrdues durant la pandèmia
Notícia: FECASARM demana dos estius de terrasses nocturnes a Barcelona - Mobile
Turista fent fotos a la Boqueria per Setmana Santa / ACN

Barcelona, plena de turistes: la Setmana Santa recupera escenes prepandèmia

Notícia: Barcelona, plena de turistes: la Setmana Santa recupera escenes prepandèmia
Comparteix
Les vacances de Setmana Santa omplen la ciutat de visitants, alguns d'ells pel seu primer viatge en dos anys
Notícia: Barcelona, plena de turistes: la Setmana Santa recupera escenes prepandèmia - Mobile
Pati interior del restaurant La Bona Sort al Born de Barcelona / La Bona Sort

Les terrasses amagades amb més encant de Barcelona

Notícia: Les terrasses amagades amb més encant de Barcelona
Comparteix
Els patis, les terrasses i els jardins més macos per seure a fer un aperitiu o dinar amb tranquil·litat a l'aire lliure
Notícia: Les terrasses amagades amb més encant de Barcelona - Mobile
Terrasses a la calçada a Barcelona / Jordi Play

4,5 milions d’euros en subvencions per mantenir terrasses a la calçada

Notícia: 4,5 milions d’euros en subvencions per mantenir terrasses a la calçada
Comparteix
L'Ajuntament ofereix ajuts per adquirir la plataforma obligatòria per consolidar cadires i taules a vies de trànsit
Notícia: 4,5 milions d’euros en subvencions per mantenir terrasses a la calçada - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a abril 26, 2022 | 22:49
    JordiP abril 26, 2022 | 22:49
    No us amoineu. D'aquí quatre dies podreu muntar les taules al mig de la calçada, que l'equi Colau-Sanzhaurà transformat en camps de cols i pastanagues florit i ufanós. Espero qjue entre mig pugui haver alguna tomaquera i algun llimoner. Pa'l gin tònic, és clar.

Nou comentari

Comparteix