Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona podrà denegar ampliacions de terrasses als carrers més saturats
  • CA

La modificació de l’ordenança que permetrà consolidar bona part de les noves terrasses autoritzades durant la pandèmia encara la recta final i sembla que el govern municipal no tindrà problemes per tirar-la endavant malgrat les crítiques d’ERC, que esperava un text més dur. La tinent d’alcaldia d’Urbanisme i Ecologia Urbana, Janet Sanz, ha explicat que els canvis introduïts a l’ordenança “posaran ordre” a les noves terrasses i ha avançat que l’Ajuntament es guarda un as a la màniga per denegar les ampliacions que s’hagin fet en zones molt saturades com el carrer Enric Granados.

Sanz ha assegurat que la modificació, que es vota aquest dimarts a la Comissió d’Urbanisme i es portarà al plenari la setmana que ve, introdueix “canvis molt puntuals” perquè els bars i restaurants que hagin aconseguit una ampliació de la seva terrassa durant la pandèmia puguin consolidar-la a través d’una llicència. En total, més de 3.600 establiments podran demanar una nova llicència, tot i que la prioritat de l’Ajuntament és consolidar les terrasses que s’han fet a la calçada (unes 1.500) i que han permès eliminar unes 2.650 places d’aparcaments. Les terrasses en vorera hauran d’adaptar al text original de l’ordenança del 2018, molt més restrictiu.

Zones més saturades sota la lupa

En el cas de les zones més saturades, el govern municipal ha acceptat una al·legació formulada pel grup municipal de Junts, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia perquè els serveis tècnics de cada districte puguin determinar quines zones es consideren “àrees d’especial saturació”. A més, la consolidació de les noves terrasses no serà possible si l’establiment en qüestió ha rebut una sanció per una infracció greu o molt greu, de manera que s’intentarà penalitzar els “grans incomplidors” de la normativa municipal.

La tinent d’alcaldia d’Urbanisme ha explicat que aquest any s’han fet més de 2.100 inspeccions a les terrasses de Barcelona, un 38% més que l’any passat. Només al carrer Enric Granados s’han fet 720 inspeccions, s’han obert 220 expedients i s’ha iniciat 18 procediments de retirada de terrassa. Sanz considera que aquest esforç mostra la voluntat del govern municipal per erradicar les males pràctiques al sector de la restauració. També ha recordat que les llicències tenen un any de durada, per la qual cosa qualsevol incidència pot tenir conseqüències a l’hora de renovar-la.

Nous requisits

La modificació de l’ordenança de terrasses entrarà en vigor l’1 de gener del 2022 i a partir de llavors tots els permisos excepcionals aprovats durant la pandèmia es prorrogaran durant dos mesos per donar temps als restauradors per demanar la llicència. En cas de no sol·licitar-la en aquest termini, es considerarà que el local renuncia a la terrassa i la retirarà per complet en lloc de substituir-la per un dels set mòduls de disseny que s’han fixat per homologar i homogeneïtzar l’estètica dels nous vetlladors.

Per facilitar la transició, l’Ajuntament ha doblat la línia de subvencions prevista per instal·lar les noves terrasses a la calçada, que finalment serà de quatre milions d’euros. L’objectiu del govern municipal és que a l’estiu tots els blocs de formigó hagin desaparegut i les noves terrasses disposin dels mòduls.

Crítiques a ERC

El primet tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha criticat la postura d’ERC durant les negociacions per la modificació de l’ordenança de terrasses i, tal com va fer durant la tramitació inicial dels pressupostos, ha advertit als republicans que ampliar les terrasses “no és ni de dretes ni d’esquerres”. El líder socialista ha assegurat que la formació d’Ernest Maragall es desmarca de l’acord “per motius polítics”. Janez Sanz també ha mostrat la seva sorpresa pel vot en contra d’ERC i ha reconegut que li “costa d’entendre”.

Però la crítica més dura ha arribat des del Gremi de Restauració. El seu director general, Roger Pallarols, ha sortit a presentar la proposta de modificació juntament amb el govern municipal i ha agraït la predisposició a negociar de tots els grups de l’oposició, excepte ERC, a qui ha retret la “diferència entre el contingut de les converses en privat i els posicionaments públics”. Pallarols ha demanat als republicans que reconsiderin el seu vot de cara al plenari de la setmana que ve.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa