La patronal de l’oci nocturn FECASARM demana a l’Ajuntament de Barcelona que concedeixi una pròrroga horària a les terrasses de Barcelona durant l’estiu de 2022 i el de 2023. L’argument és estrictament econòmic: que el sector pugui compensar les pèrdues que li ha ocasionat la pandèmia els darrers dos anys. Les terrasses són crucials per a la restauració.

En un comunicat, FECASARM fa pública la seva petició al govern d’Ada Colau sobre les terrasses de la capital catalana i assegura que la fonamenta en l’actual ordenança municipal sobre vetlladors, concretament a l’article 30. Si s’aprovés, la mesura s’incorporaria el Pla de Reactivació Econòmica i complementaria la consolidació de les terrasses ampliades de forma provisional per la Covid, que obliga els restauradors a pagar unes plataformes homologades per ocupar la calçada però cobreix parcialment el cost amb una línia especial de subvencions.

Terrasses obertes dues hores i mitja més per setmana

La patronal vol que les terrasses de Barcelona puguin tancar a les 2h els divendres i dissabtes a la nit –és a dir, una hora extra– i que els diumenges puguin allargar l’activitat fins a les 00:30h –mitja hora més–. S’aplicaria aquesta extensió del permís entre l’1 de maig –aquest diumenge– i el 31 d’octubre de cadascuna de les dues temporades estivals sol·licitades.

FECASARM sosté que les terrasses “poden ser el motor principal de recuperació” econòmica. Per partida triple, a més: per als negocis de restauració, per a moltes empreses proveïdores que en depenen i com a font de creació de llocs de treball. “És evident que la situació d’excepcionalitat que ha provocat la crisi de la Covid-19 ha deixat a les referides activitats econòmiques de restauració molt tocades”, recorden.

L’horari de les terrasses durant l’estiu a Barcelona

El president de FECASARM, David López, desgrana que “l’article 30.2 de l’Ordenança de terrasses contempla una ampliació horària excepcional per a les terrasses durant l’estiu que des de la seva entrada en vigor l’any 2014 no s’ha aplicat mai”. “Considerem que si existeix un moment excepcional per fer-ho és aquest i és ara, quan la seva aplicació pot suposar la recuperació i resurrecció de moltes activitats en una situació molt delicada”, afegeix.

El secretari general de l’entitat, Joaquim Boadas, exposa que l’ampliació d’horaris de les terrasses que demanen a l’Ajuntament “pot ser de gran ajuda per als bars i restaurants que ja disposen de terrassa”. “Mitja hora més entre setmana i una hora més de facturació durant els caps de setmana durant els mesos de major afluència a les mateixes els ajudarà a recuperar-se de la greu situació econòmica que arrosseguen des del mes de març de 2020”, apunta. “Els permetrà recuperar les hores que no varen poder treballar, tot contribuint a la reactivació d’empreses i de llocs de treball”, remata.

Anticipant-se a la principal crítica que pot rebre la mesura, que és l’impacte en el descans dels veïns, esgrimeixen que la mesura no repercutiria negativament en les llars properes perquè “aquest horari ampliat sempre podrà ser reduïble en casos concrets, d’acord amb les mesures que ja preveu la pròpia ordenança”. En aquest sentit, la FAVB ja ha posat el crit al cel més d’un cop per l’increment de vetlladors.

La patronal encara va més enllà i sosté que les terrasses obertes de matinada són “un al·licient addicional a l’atractiu turístic nocturn de la ciutat”. Les altes temperatures estivals, argumenten, fan que hi hagi “molta demanda” d’àpats i copes a l’aire lliure. Precisament aquesta setmana ha transcendit que la Unió Europea pressiona Espanya per apujar el preu de l’alcohol, el que ràpidament ha generat preocupació en el sector turístic beneficiat pel menor preu de les copes als països del sud d’Europa.

Nou comentari

Comparteix