El mercat d’oficines de Barcelona torna a fer rècord amb un 4,4% més de superfície llogada

És el segon millor exercici en 15 anys | La contractació durant 2019 va ser de 399.000 metres quadrats

El mercat d’oficines a Barcelona va tancar 2019 amb una contractació rècord de 399.000 metres quadrats, el que suposa un 4,4% més respecte a l’any anterior, segons dades de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman. Aquest últim any ha estat el segon millor exercici a la capital catalana dels últims 15 anys, superat únicament per 2015, quan la Generalitat va realitzar una operació de lloguer de 50.000 metres quadrats, ha informat la consultora immobiliària aquest dilluns en un comunicat.

La directora associada de el Departament d’Oficines de Savills Aguirre Newman, Natalia Montal, ha explicat que la contractació s’ha quedat una mica per sota de les previsions “a causa d’una escassetat d’oferta amb disponibilitat immediata”. “Davant d’aquest fet, hi ha una demanda que s’ha vist insatisfeta, sense superfície que s’ajustés a les seves necessitats, el que ha provocat que algunes operacions s’hagin demorat”, ha afegit.

[r:1]

Aquesta conjuntura de mercat, amb decisions pendents que veuran la llum els primers mesos d’aquest any, permeten anticipar un escenari optimista, amb uns nivells de contractació molt elevats per al primer trimestre del l’any, segons la consultora immobiliària.

Dues operacions de prelloguer

Respecte a l’últim trimestre del l’any, es van materialitzar a Barcelona operacions amb una absorció total de 71.000 metres quadrats, el que significa un 3,82% més respecte al mateix període de 2018. Així mateix, durant els últims tres mesos de 2019 es van materialitzar dues operacions de prelloguer: per part de la tecnològica Ocado Technology en un edifici promogut per Renta Corporación i del coworking Spaces a l’edifici Sucr@ Factory. Pel que fa a el nombre d’operacions tancades, va descendir la dada respecte a 2018, però es va incrementar la mitjana per operació.

Poc estoc disponible, sobretot al [email protected] i al centre

La taxa de disponibilitat a Barcelona va seguir baixant enfront dels trimestres anteriors, i es va situar per al conjunt de la ciutat en el 4,29%. En districtes com el [email protected], l’oferta disponible encara és menor i es redueix a l’1,6% de l’total en aquesta zona, uns nivells similars als que hi ha al centre de la ciutat, on la disponibilitat d’espai és pràcticament nul·la. Davant d’aquesta manca d’oferta, la perifèria es va mantenir com una alternativa per a les empreses, amb un 10,9% de taxa de disponibilitat, i va aconseguir acaparar el 22% de l’absorció del conjunt de 2019.

L’auge dels coworkings no s’atura

Els ‘coworkings’ s’estan consolidant com una alternativa perquè les empreses puguin atendre el seu creixement i cobrir les seves necessitats d’espai, davant l’escassetat de superfície a Barcelona. En 2019, aquests espais van tancar amb un 182% més de superfície que en 2018 i un 350% més en comparació amb 2017, i en l’últim trimestre del l’any es van tancar cinc operacions, que van suposar el 17,5% de l’absorció d’aquest període. Pel que fa a rendes, es van mantenir estables durant l’últim trimestre, després d’haver registrat un increment interanual del 12%.

Més informació

Nou comentari