Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els fons internacionals disparen la compra d’oficines a Barcelona fins als 1.700 milions
  • CA

El mercat d’inversió en oficines de Barcelona ha tornat a marcar un registre històric i tancarà l’any amb més de 1.700 milions d’euros en transaccions, la xifra més alta dels últims 20 anys, segons ha explicat la presidenta de Savills Aguirre Newman, Anna Gener. Els fons internacionals han liderat la majoria de les operacions, que fins ara sumen uns 1.400 milions i s’espera que en aquests últims dies de l’any es tanquin diverses transaccions més que sumaran gairebé 400 milions addicionals. Barcelona ja és una “destí europeu de primer nivell” i els inversors volen tenir-hi presència.

El director d’Oficines Capital Market de la consultora immobiliària, Carlos Bajo, ha assegurat que la “inestabilitat política no ha afectat els preus” de venda dels edificis d’oficines. El mercat de Barcelona ha entrat en una fase de maduresa –només hi ha un 4% d’espai disponible per llogar oficines– i aquest 2019 han arribat nous fons internacionals, com Emperador Properties (Filipines), Aberdeen Investment (Regne Unit) o KanAm (Alemanya), que tenen voluntat de permanència i que aposten per projectes a llarg termini.

Un any excepcional

El 2019 serà un any excepcional en molts sentits i difícilment es repetirà un exercici amb un volum d’inversió tan elevat en un futur pròxim. “La demanda seguirà molt forta el 2020, però hi ha una escassetat d’oferta i els nous projectes que s’estan desenvolupant al 22@ seran clau per intentar mantenir el volum d’operacions i acollir noves empreses”, ha advertit Anna Gener. Aquest s’ha donat la circumstància que molts grups com Meridia Capital han complert el seu cicle inversor –que al sector immobiliari és d’uns cinc anys– i han posat al mercat molts edificis per rotar actius i invertir en nous projectes.

A més del 22@, Gener ha posat el focus en la Marina del Prat Vermell i la Sagrera, que són les dues grans bosses de terreny disponible per seguir creixent, tant en matèria d’habitatge com en oficines. “Els nous desenvolupaments estan verds i, tot i que hi ha molt espai disponible, queda molta feina per fer perquè siguin atractius per als inversors”. La president de Savills Aguirre Newman ha recordat que el 22@ es va començar a projectar a principis de segle i que no ha sigut fins als últims dos o tres anys que s’ha consolidat com a hub tecnològic a escala europea.

El 22@, estrella del mercat

Un any més, el 22@ ha sigut la gran estrella del mercat. El districte tecnològic ha concentrat el 54% de les operacions. “Tots els inversors hi volen ser”, ha dit el director d’Oficines de Savills Aguirre Newman, Hipólito Sánchez. Gairebé el 78% dels nous projectes es construeixen al 22@ i està previst que en els pròxims anys surtin al mercat 350.000 metres quadrats d’oficines, la majoria dels quals ja estan llogats fins i tot abans que s’acabi d’aixecar l’edifici. “Necessitem aquests mestres quadrats”, ha dit Sánchez.

Entre les més de 60 vendes que s’han tancat aquest any destaquen les de la Torre Diagonal 00 i l’edifici Teléfonica de plaça Catalunya, tots dos propietat de l’operador de telefonia i que s’han venut per 147 milions i 100 milions, respectivament. Una altra operació destacada és el que es coneix com a Condal Project, un paquet de vuit edificis que el grup AXA va vendre al fons alemany KanAm per 100 milions i que tenen com a inquilins diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. La Torre Auditori o la Torre Tarragona també han entrat a les primeres posicions d’operacions més valorades amb 98 milions cadascuna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa