Els comerciants del centre de Barcelona reobren el debat sobre l’obertura els diumenges. L’entitat Barcelona Oberta, nascuda fa cinc anys per aquesta reivindicació que agermana els 19 eixos més turístics, demana al govern d’Ada Colau que iniciï un procés urgent de debat amb el sector per flexibilitzar l’actual restricció. El pacte vigent els permet obrir només 3 diumenges al maig i 2 a l’octubre als barris cèntrics i volen que es liberalitzin els festius des de Setmana Santa fins a Tots Sants, s’ampliï el radi de barris que poden sumar-se a l’obertura i es promocioni més el turisme de compres.
Aquesta unió de petits i mitjans empresaris defensa que la sentència del Tribunal Suprem el passat març contra la restricció que tenia la ciutat de Cadis marca un precedent que obliga a afrontar la qüestió a Barcelona sense dilació. Si l’Ajuntament no recull el guant, estudien presentar una demanda. “La resolució de Cadis ens dona la raó, perquè aquesta ciutat andalusa tenia una fórmula molt similar a la de Barcelona i els jutges van preguntar al consistori si la restricció estava prou justificava per motius comercials, turístics o en benefici del consumidor”, ha exposat Gabriel Jené, president de l’entitat, en una roda de premsa aquest dijous.
[r:8]
Entre març i maig Barcelona Oberta va estudiar la sentència i ja disposa de “dictàmens jurídics sobre la viabilitat i calendari per interposar una demanda”. Van preferir no interferir en la campanya electoral i han esperat a que comenci el mandat per pronunciar-se, però demanen no ajornar el diàleg fins 2021, quan teòricament acaba l’acord segellat el 2015. Si hi hagués sentència favorable a Barcelona, asseguren, la justícia liberalitzaria de cop els 54 diumenges de l’any. “La judicialització de qualsevol conflicte és dolenta i per això prioritzem sempre el diàleg, però la solució passa per un replantejament de l’escenari”, subratllam Jené.
Un consens difícil
L’obstacle polític més important d’aquest debat, que fa dècades que cueja, és que no tots els comerciants defensen l’obertura. Els eixos més perifèrics, representats per la Fundació Barcelona Comerç, s’han mostrat fins ara molt reticents a liberalitzar els diumenges perquè creuen que una part dels negocis –els familiars, sobretot– no podria permetre’s més hores d’atenció al públic. Prefereixen aprofitar el marge fins 2021 per parlar-ne discretament amb l’ajuntament i la resta del sector i evitar enfrontaments en públic. Fonts de la fundació assenyalen que aposten per la “prudència” i per “trobar solucions que beneficiïn a tothom més enllà dels arguments econòmics”, posant també també sobre la taula la conciliació, la reforma horària i el mapa de zones turístiques.
Els botiguers del centre, en canvi, defensen que l’escenari canvia a gran velocitat i cal moure fitxa aviat. La venda online ofega al petit comerç i no a les multinacionals, mentre que “el turista quan ve a la ciutat vol comprar off-line“. Creuen que el veto dominical és fruit d’una concepció obsoleta com ho era als 90 obrir als migdies i prometen que faran pedagogia dins mateix del sector. “Al petit comerç avui se’l protegeix amb promoció, no amb prohibició; el que només té una o dues botigues haurà de canviar el xip o tancar”, ha subratllat Javier Cottet, vicepresident de l’associació. És més, sosté que precisament els eixos més allunyats del centre han d’aprofitar aquesta “oportunitat” per no quedar-se en pocs anys limitats a les compres només de conveniència.

Roda de premsa de Barcelona Oberta, aquest dijous / MMP
“S’ha desponjar el centre amb zones que també tenen potencialitat, perquè hi ha moltes altres polaritats turístiques on es podria captar despesa”, avisa. En aquest sentit, ja han demanat reunió amb Turisme de Barcelona després de les eleccions de la Cambra de Comerç, que és part impulsora del consorci. “El senyor Canadell deu estar molt ocupat encara i no ens ha donat hora, però si podem tenir un pronunciament de la Cambra en relació a aquest tema serà positiu per enriquir el debat”, ha respost a la premsa Jené.