Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tornen les pintades contra els turistes al Park Güell
  • CA

L’estiu ja s’acosta i, a banda de la calor, també arriben els turistes. I amb ells, les pintades per protestar contra la massificació turística de Barcelona. Tot i que l’ombra de la turismefòbia fa temps que ha quedat en un segon pla, encara són freqüents les pintades i les accions de protesta a Gràcia, Sants o Ciutat Vella. Aquesta temporada una de les primeres pintades ha aparegut en uns bancs a prop d’una de les entrades del Park Güell. El missatge, inequívoc: “Tourist Go Home” (turistes marxeu a casa). 

A primera hora del matí, a més de les pintades també hi havia excrements escampats pels seients que donen la benvinguda als turistes que visiten el parc, tot i que la de l’avinguda del Coll del Portell no és una de les portes més concorregudes. Hores més tard havien netejat els excrements, però les pintades convidant els turistes a tornar per on han vingut encara eren ben visibles. “No, gràcies!”, deia rient una parella d’amigues que tot just sortia del parc. “Encara hem de veure moltes coses abans de tornar a casa”.

El president de l’Associació de Veïns el Coll-Vallcarca, Salvador Barrau, ha criticat les pintades i ha assegurat que “no serveixen per a res”. Els veïns que estan en contra de la massificació turística haurien de “donar la cara” i buscar maneres de canviar la regulació. L’entitat veïnal forma part del Consell de Turisme i fa temps que pressiona per regular el flux de turistes que van cap al parc, però considera que aquesta mena d’accions només perjudiquen el barri perquè obliguen a desplaçar equips de neteja que podrien estar fent una altra tasca més necessària.

Pintada a la Baixada de la Glòria, a Vallcarca, el 2017 / @lafusteria

Pintada a la Baixada de la Glòria, a Vallcarca, el 2017 / @lafusteria

A Vallcarca i el Coll són habituals les pintades contra els turistes. I també la reacció irònica dels visitants estrangers, molts dels quals s’ho prenen com una peculiaritat. Fa un parell d’anys va aparèixer una pintada especialment agressiva: “Perquè en diem temporada turística si no els podem disparar?”. No va durar gaires hores, però el missatge va córrer per xarxes i mitjans de comunicació. Era el moment àlgid de la turismefòbia. Unes setmanes després, Arran va assaltar un bus turístic.

A l’agost del 2017 una altra pintada atreia les mirades dels turistes que es dirigien al Park Güell. “Fes la teva foto aquí”, deien dues alegres siluetes pintades a una paret. A sobre, un missatge directe a la línia de flotació dels turistes: “Sóc un turista estúpid i consumista i estic destruint la vida d’aquest barri, alimentant la gentrificació, promocionant l’expulsió dels veïns i generant un gran impacte ecològic”. 10 minuts davant de la pintada eren suficients per veure nombrosos turistes fent-se fotos, divertits, davant d’aquesta excentricitat barcelonina.

Una altra pintada a prop del metro de Vallcarca / XFDC

Una altra pintada a prop del metro de Vallcarca / XFDC

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa