Les festes de la Mercè 2022 tornen del 23 al 26 de setembre amb tota l’energia. Recuperen l’espontaneïtat i la proximitat amb el públic amb una edició que deixa enrere les restriccions sanitàries per la Covid. No caldrà limitar aforaments, ni mascaretes, ni reservar entrades pels actes gratuïts. Aquest dijous al migdia s’han donat a conèixer les línies mestres de l’edició 2022 i qui li donarà el tret de sortida: la cineasta Carla Simon ha estat l’escollida per ser pregonera de la festa major de Barcelona.

L’alcaldessa Ada Colau l’ha presentada en un acte al Palau de la Virreina al migdia, acompanyada del tinent d’alcaldia Jordi Martí. Simon és guionista i directora de cinema. La seva última obra, Alcarràs, ha tingut una gran repercussió gràcies al reconeixement obtingut al festival La Berlinale. Es va donar a conèixer amb el llargmetratge, de tints autobiogràfics, Estiu 1993. Simon ha adreçat unes brevíssimes paraules al públic, després que l’alcaldessa li hagi agraït l’assistència presencial tot i haver estat mare fa només un mes.

A més del nom de la pregonera, també han donat a conèixer el cartell de l’edició 2022: és obra de l’il·lustrador basc David de las Heras. L’encàrrec d’enguany tenia un llistó molt alt, perquè el precedent immediat és probablement el cartell de la Mercè més exitós dels darrers temps. La il·lustradora Malika Favre va representar Barcelona amb un bus femení, jove, poderós i decorat amb tot de símbols de la ciutat. Se’n van repartir còpies impreses gratuïtes per a la ciutadania, que van fer furor. L’alcaldessa ha defensat que el nou cartell “ha superat amb escreix el repte” perquè De las Heras “no només ha fet un cartell preciós sinó que l’ha fet evolucionar”.

Carla Simon, pregonera de la Mercè 2022 / Foto: betevé
Carla Simon, pregonera de la Mercè 2022 / Foto: betevé

Tant Simon com De las Heras han fet èmfasi en l’acollida que Barcelona els ha ofert des que van instal·lar-s’hi com a estudiants. “Les festes mercè són la culminació de la vida cultural tan rica que té Barcelona”, ha dit Simón. De las Heras, més prolífic en paraules, ha explicat que s’ha inspirat en els seus propis records de la festa major de Bilbao quan era petit: “Potser no he viscut prou Mercès, però sé que el record d’una llar no és molt diferent aquí que a Bilbao”. Els protagonistes, ha dit, poden ser “una família d’ara o d’abans, vivint i celebrant en aquest cas la ciutat de Barcelona”. 

L'alcaldessa Ada Colau i el dissenyador David de las Heras descobreixen el cartell de la Mercè 2022 / betevé
L’alcaldessa Ada Colau i el dissenyador David de las Heras descobreixen el cartell de la Mercè 2022 / betevé

Un escenari nou i un lapsus de Colau

Tot i que el programa d’actes complet no es farà públic fins al 12 de setembre, Colau i Martí han avançat alguns elements. Per exemple, un nou escenari de grans concerts a la Zona Universitària, que s’estrenarà amb una nit d’actuacions promoguda per la Cadena Ser. L’alcaldessa ha defensat la descentralització de la festa per “fer arribar la cultura” a veïnats vulnerables i ha anunciat, erròniament, que per primer cop la festa major inclouria Ciutat Meridiana. I és que fa dos anys, en l’edició reduïda de la Mercè per la Covid, aquest extrem de Nou Barris ja va portar dos escenaris al camp de futbol del Club Esportiu Unificat Meridiana.

Altres novetats serà el trasllat del Correfoc al passeig de Gràcia. El canvi té com a origen les obres al seu espai habitual, Via Laietana, però permetrà sumar una activitat més a la celebració del bicentenari del passeig. D’altra banda, es mantenen les 2 nits de concerts a la platja del Bogatell amb l’escenari Mediterràniament de Damm i el Piromusical tornarà a Maria Cristina després de dues edicions descentralitzades per evitar aglomeracions. Martí ha subratllat que més de 800 persones, entre personal públic i privat, fan possible aquesta festa. Mourà un pressupost directe de 4,1 milions d’euros, el mateix que l’any passat.

Roma, ciutat convidada

Al febrer l’Ajuntament ja va donar a conèixer que la ciutat convidada del 2022 seria la capital italiana, Roma. Entre els actes que protagonitzarà, Martí ha destacat tres nits de cinema italià a la plaça de la Mercè: la primera dedicada a Morricone, la segona a “la Roma de Fellini” i la tercera amb la projecció de La grande bellezza. També hi haurà una nit temàtica de focs artificials, espectacle també molt arrelat a Roma, i una reinauguració de les restes romanes del MUHBA. A més Alessandro Mannarino, Vinicio Capossela, Rachele Andrioli, Paolo Angeli i un homenatge a la Mina posaran la banda sonora i la companyia italiana Spellbound Contemporany Ballet mostrarà dansa transalpina.

Excepcionalment, per la guerra a Ucraïna, també s’havia anunciat ja qui tindrà aquest mateix honor l’any següent: Kíiv serà l’estrella del 2023. “Una delegació de Kíiv ens acompanyarà ja enguany per copsar com és la festa”, ha avançat el tinent d’alcaldia de Cultura.

L’any passat el pregó va anar a càrrec de l’activista veïnal Custodia Moreno, lluitadora de les barraques del Carmel. L’assistència a cercavila, concerts, castells i altres actes estrella va ser un èxit, si bé l’edició es va veure també esquitxada per la polèmica dels botellots amb macrotrobades juvenils a Maria Cristina. L’altra controvèrsia de les festes van ser les xiulades a l’alcaldessa a plaça Sant Jaume, després d’haver estat escridassada a les festes majors de Gràcia i de Sants, el que va enfrontar comuns i oposició.

[Notícia en ampliació]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa