Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El passeig de Gràcia celebrarà el seu bicentenari amb 3 anys d’activitats
  • CA

El passeig de Gràcia està d’aniversari. La construcció de l’avinguda compleix 200 anys, tot i que l’efemèride es reparteix en tres dates diferents d’obres al llarg dels anys 20 del segle XIX. Més enllà de la xifra rodona, l’espina dorsal de l’Eixample vol aprofitar el bicentenari per reivindicar la seva centralitat a Barcelona i ho fa amb un programa d’actes que durarà ni més ni menys que 3 anys.

Qui pilota la celebració és l’associació de comerciants del passeig, que precisament aquest divendres dona el tret de sortida a la 4a setmana gastronòmica Passeig de Gourmets. Actualment l’entitat està elaborant el programa d’activitats dels 3 anys del bicentenari. S’inaugurarà aquest estiu, probablement amb un gran concert obert al públic. 

“Celebrarem el 200 aniversari amb molts esdeveniments, el programa encara l’estem fent però ja tenim la idea que inclogui tot tipus d’actes, des d’exposicions i concerts fins a activitats gastronòmiques”, avança al TOT Barcelona el president de l’entitat, Luis Sans. No serà un programa tancat, detalla, sinó que hi aniran afegint propostes al llarg del temps. “Farem moltes coses, tenim tres anys per endavant”, celebra.

Turistes al Passeig de Gràcia, davant de la Pedrera / Foto: Jordi Play
Turistes al Passeig de Gràcia, davant de la Pedrera / Foto: Jordi Play

Aniversari del passeig de Gràcia amb exempció fiscal

Una de les claus econòmiques del programa és que el ministeri d’Hisenda ha concedit al 200 aniversari del passeig de Gràcia la condició d’esdeveniment d’excepcional interès públic, prevista a la Llei espanyola de mecenatge. Els nomenaments de cada any s’aproven a través de les disposicions addicionals dels Pressupostos Generals de l’Estat. Aquesta consideració permet oferir als patrocinadors de l’activitat un conjunt de beneficis fiscals, per afavorir que l’organitzador de l’esdeveniment pugui aconseguir fons privats i difusió a través de la publicitat. 

La bonificació pot ser de fins a 3 anys, pel que el passeig de Gràcia ha aconseguit el màxim previst per la llei. Per exemple han gaudit d’aquest privilegi el 175 aniversari del Gran Teatre del Liceu, els 20 anys del Primavera Sound –que inclou l’edició Barcelona-Madrid del 2022, la del 2023 i la de 2024– o el mig segle del Festival de cinema de Sitges. Als pressupostos 2021 l’han aconseguit, a instàncies del PDECat, el passeig de Gràcia i el mil·lenari de Montserrat 2025.

Vista del Passeig de Gràcia de Barcelona / Foto: Jordi Play
Vista del Passeig de Gràcia de Barcelona / Foto: Jordi Play

L’Associació Passeig de Gràcia fa 70 anys

A més de donar el tret de sortida al bicentenari, enguany els organitzadors festegen també un altre aniversari: el de la seva pròpia constitució fa 70 anys com a associació de comerciants i veïns. “L’entitat es va fundar el 3 de maig de 1952 i és la segona de la ciutat, després de la del carrer Petritxol que es va crear cinc anys abans”, relata Sans, orgullós. Aquesta celebració serà en petit comitè, amb un sopar de socis aquesta setmana.

Avui l’entitat agrupa a la seva junta una representació del tipus d’empresariat que dinamitza l’artèria, amb directius d’hotels, botigues d’alta costura internacional i firmes catalanes de joieria, restauració i parament de la llar. La presideix des de 2009 Luís Sans, ànima de la històrica boutique i sastreria Santa Eulàlia, nascuda el 1843 al carrer Boqueria i consagrada al passeig de Gràcia.

Boutique Santa Eulàlia al Passeig de Gràcia / Foto: Jordi Play

La història del passeig de Gràcia

El passeig de Gràcia neix de la modernització d’un vial previ, el Camí de Jesús, que unia el Portal de l’Àngel i la vila de Gràcia passant pel convent medieval de Santa Maria de Jesús. La seu franciscana va ser enderrocada el 1813 i durant el Trienni Liberal (1820-1823) l’Ajuntament de Barcelona va demanar a l’enginyer militar Ramon Plana que arreglés el camí. L’encàrrec no va prosperar però el va assumir l’any següent (1824) el marquès de Campo Sagrado, Francisco Bernaldo de Quirós, que era llavors Capità General de Catalunya. 

Les obres les va pagar la ciutadania indirectament i per ordre de l’Estat: el rei va ordenar pagar vint reals de velló per cada porc escorxat a Barcelona. Al cap de 3 anys s’inaugurava la primera adequació del vial, dos abans del que s’havia previst. Les obres pretenien ser també un estímul econòmic després de la brutal pandèmia de febre groga que havia assolat la capital el 1921. Va coincidir amb una gran sequera i s’estima que en un any van perdre la vida al voltant d’una cinquena part dels barcelonins. 

“La construcció del passeig va donar feina a molta gent que no en tenia després d’una pandèmia gravíssima i hem volgut celebrar ara l’aniversari perquè coincideix amb la sortida de la crisi de la Covid-19”, compara Sans. Els tres anys d’actes lúdics també connecten amb la funció d’esbarjo que va exercir de seguida el nou passeig, en una Barcelona encara emmurallada. “El passeig és molt anterior a l’Eixample i n’esdevé el primer carrer”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa