El jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha denegat la petició d’aturar de forma cautelar les obres de reforma de la Via Laietana, iniciada l’1 de març i que durarà uns 14 mesos en la seva primera fase. La patronal Foment del Treball i l’associació d’eixos comercials Barcelona Oberta van presentar un recurs per intentar frenar una de les remodelacions estrella del mandat de l’alcaldessa Ada Colau. La Justícia, però, ha denegat la petició.

El jutjat no troba fonamentada la petició per imposar mesures cautelars sol·licitades per frenar la reforma de la Via Laietana. La resolució indica que no es prova que ni els interessos dels recurrents ni els de la població resultin afectats per la reforma i rebat que es produeixi un suposat perjudici econòmic, al que contraposa que “ha de cedir davant de l’interès públic que concorre en l’execució de les obres”. La interlocutòria no és ferma i es pot apel·lar.

Foment del Treball i Barcelona Oberta van argumentar que la remodelació de l’avinguda, tal com està prevista, és “lesiva” per als interessos econòmics de la ciutat i per la mobilitat de l’àrea metropolitana. A més, les dues organitzacions recurrents també adduïen que la reforma s’havia planificat mancada de prou estudis i informes que avalessin l’impacte. A més, interpreten que el projecte mutila la principal connexió viària entre l’Eixample i el barri de la Barceloneta. A banda, més d’una vintena d’entitats van presentar al·legacions contra el pla de la Via Laietana. L’Ajuntament va rebutjar-les totes.

Obres aprovades fa mig any

Després d’anys de retards i polèmiques al voltant del projecte, la comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el passat novembre que les obres de la Via Laietana comencessin aquest passat mes de març. El projecte d’obres parteix amb un pressupost inicial de 32,9 milions d’euros. Va sortir endavant amb els vots dels dos partits de govern -Barcelona en Comú i PSC- i ERC, amb qui el bipartit va pactar els detalls de la remodelació. En canvi, els regidros de Junts, Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, s’hi van oposar.

El pla contempla que les voreres creixin fins als 4,05 metres d’amplada al llarg de tota l’avinguda -les amplades actuals fan entre 2,6 i 3,5 metres- i habilitar un carril bici de pujada lateral segregat. Alhora, el trànsit de vehicles es restringeix a un únic sentit, de baixada en sentit mar i en un sol carril amb la velocitat limitada a 30 quilòmetres per hora, compartit amb busos i taxis. Sí que hi haurà carril de pujada exclusiu per als autobusos, els taxis i també per a vehicles dels veïns de Via Laietana i de la Barceloneta.

Des que s’iniciïn els treballs a les xarxes de serveis, es mantindran dos carrils de baixada a tota la via -un de bus i un de vehicles-, i de pujada els busos es desviaran cap al passeig de Picasso i els vehicles podran arribar fins a l’alçada de la plaça d’Antoni Maura, informa l’ACN.

Afectacions al trànsit de Via Laietana

Des de l’inici de les obres, la circulació de vehicles de pujada a la Via Laietana ha quedat restringida a un sol carril entre Antoni Maura i fins a l’avinguda de Francesc Cambó. És una distància d’un mig quilòmetre, en què sí que es mantenen intactes les zones de càrrega i descàrrega.

La segona etapa de la remodelació -que no començarà fins a 2023- durarà com a mínim un any i allargarà les obres fins a 2024, com a mínim. La modificació més rellevant és la pràctica desaparició del sentit ascendent de circulació. El carrer Jonqueres pacificat permetrà només el pas de veïns i en sentit descendent, així que no serà possible creuar Ciutat Vella del mar a l’Eixample, com ja va passar a la Rambla. 

Uns 20.000 vehicles circulen per la Via Laietana en sentit ascendent. Amb els canvis, hauran de fer un recorregut alternatiu pels passejos Picasso i Lluís Companys o bé rodejar el centre fins al Paral·lel i Urgell

Més notícies
Desapareguda una noia a Barcelona MOSSOS

Localitzada sana i estàlvia la noia desapareguda a Barcelona

Notícia: Localitzada sana i estàlvia la noia desapareguda a Barcelona
Comparteix
Els Mossos van demanar ajuda per trobar la Keyla, que va desaparèixer aquest dilluns
Notícia: Localitzada sana i estàlvia la noia desapareguda a Barcelona - Mobile
Els Mossos d'Esquadra busquen l'Adolfo, desaparegut a Barcelona el 21 d'abril / Mossos d'Esquadra

Desaparegut un home a la Via Laietana amb un defecte en la parla

Notícia: Desaparegut un home a la Via Laietana amb un defecte en la parla
Comparteix
Es diu Adolfo, fa 1,55 metres d'alçada, té la pell bruna i anava amb una dessuadora grisa i uns pantalons marrons
Notícia: Desaparegut un home a la Via Laietana amb un defecte en la parla - Mobile
Manifestants alimenten el foc en les protestes al tercer aniversari de l'1-O / Jordi Borràs

Absolts dos joves acusats de desordres públics en el tercer aniversari de l’1-O

Notícia: Absolts dos joves acusats de desordres públics en el tercer aniversari de l’1-O
Comparteix
La fiscalia els demanava cinc anys de presó per desordres públics i atemptat a l’autoritat durant les protestes a Barcelona
Notícia: Absolts dos joves acusats de desordres públics en el tercer aniversari de l’1-O - Mobile
Figures de Les aventures de Tintín, en un comerç de Barcelona / Jordi Play

Tintín aprèn nous idiomes a Barcelona

Notícia: Tintín aprèn nous idiomes a Barcelona
Comparteix
Editors barcelonins engrandeixen encara més el personatge traduint-lo a llengües i variants inèdites fins ara, com el cadaquesenc
Notícia: Tintín aprèn nous idiomes a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix