Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Absolts dos joves acusats de desordres públics en el tercer aniversari de l’1-O
  • CA

Tres anys després que se celebrés el referèndum de l’1-O del 2017, amb fortes càrregues policials i la repressió posterior al país, continuaven les protestes al carrer. El 2020, en plena pandèmia, Barcelona acollia una nova jornada de protestes, i va ser aleshores quan dos joves de Calldetenes i Terrassa van ser detinguts per la policia i la fiscalia va demanar cinc anys de presó per desordres públics i atemptat a l’autoritat, coincidint amb la sentència del Suprem contra els líders independentistes.

Ara s’ha conegut la sentència i els dos nois han estat absolts. En el text es constata que els testimonis policials són creïbles, i els mateixos acusats reconeixen que van ser al lloc dels fets, però el tribunal conclou que només queda provat que van creuar un contenidor cadascun i un d’ells va fer llançament d’objectes a les furgonetes policials, sense major concreció sobre els danys produïts.

No van agredir cap agent

El text de la sentència, que pot ser recorreguda al TSJC, també es remarca una dada rellevant: no hi ha proves que demostrin que van interactuar amb altres manifestants, ni que ferissin cap agent. Per tot plegat, l’Audiència conclou que l’acció es pot qualificar com a violenta però no és constitutiva de cap dels dos delictes esmentats.

Per la seva banda, els advocats de la defensa, de l’associació Alerta Solidària, han celebrat l’absolució i han subratllat que la sentència de l’Audiència “s’esforça a justificar les contradiccions dels policies evitant la denúncia per fals testimoni”.

Versions contradictòries en el judici, tot just fa uns dies

Un judici que es va celebrar a principis d’abril i en què la Fiscalia demanva 5 anys de presó, com va explicar el TOT Barcelona. Els dos acusats, Moli i Pau, van exposar al jutge aquest dimecres que aquell dia de 2022 eren a classe i que després van anar a plaça Catalunya únicament per agafar el tren de tornada a casa. A més, el professor que tenien ha confirmat que van ser a l’aula.

No obstant, el ministeri públic va considerar aleshores “compatible” que anessin a classe aquell dia i en sortir-ne participessin en fets violents. Els Mossos d’Esquadra que els van detenir a plaça Catalunya van declarar que els van veure llançar pedres i ampolles contra un cordó policial a la Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana, i també moure contenidors amb una “actitud bel·ligerant”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa