Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tancada la bibliocabina per destrosses quatre dies després d’inaugurar-se

La bibliocabina inaugurada la vigília de Sant Jordi ja ha hagut de tancar. Tan sols quatre dies després de tornar al barri de Sant Genís dels Agudells, a Horta-Guinardó, l’última cabina clàssica de Barcelona -ara convertida en punt d’intercanvi de llibres- ha quedat fora de servei al ser l’objectiu d’accions vandàliques que han causat desperfectes, segons ha informat betevé.

El districte d’Horta-Guinardó explica al TOT Barcelona que la cabina ha aparegut plena de pintades i, a més, s’ha sostret la pantalla que s’ha afegit a la cabina per oferir informació de servei a la ciutadania i també s’ha fet malbé una reixeta petita inferior. Per ara, el districte no concreta quan la bibliocabina podria reobrir un cop que es reparin les destrosses infringides pocs dies després d’inaugurar-se l’emblemàtica cabina remodelada. “Es treballa per restablir-la en el termini més breu possible”, apunten a Horta-Guinardó.

Collboni promet tolerància zero

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha promès “tolerància zero” contra els autors de la bretolada. En una piulada a Twitter, el socialista ha avançat que l’Ajuntament interposarà denúncia per intentar localitzar i identificar els autors de l’atac vandàlic.

Collboni ha opinat que es tracta d'”uns fets injustificables i intolerables”. “Volem que els/les responsables paguin. A Barcelona no té cabuda el vandalisme”, ha afegit.

Festa pel retorn de la icònica cabina

Abans que uns desconeguts hagin provocat danys, la cabina transformada en biblioteca minúscula es va estrenar el passat divendres, enmig d’un acte festiu a Sant Genís dels Agudells per celebrar el retorn del punt telefònic, l’últim dels 300 que queden als carrers de Barcelona amb porta, sostre i quatre parets amb recobriments de vidres. La cabina remodelada s’ha desplaçat a la plaça de Meguidó, força a prop de la ubicació original on la cabina 8595-A va prestar servei durant anys, a l’alçada del número 2 del carrer Lledoner.

La bibliocabina ara atacada té capacitat per emmagatzemar uns 200 llibres. A més, disposa d’endolls per recarregar dispositiu mòbils, compta amb wifi i una pantalla que ofereix informació d’activitats municipals.

Abans de tornar amb honors a Sant Genís dels Agudells, la cabina va ser retirada el 8 de març de 2021. Des d’aleshores i fins a les últimes setmanes, l’Institut Municipal de Paisatge Urbà l’ha sotmès a una àmplia restauració amb què, tot i mantenir l’aspecte d’una cabina de tota la vida, ha mudat per complet de sentit.

Triada entre 93 propostes

Durant la celebració del passat divendres, un grup d’entitats de Sant Genís dels Agudells van lliurar llibres per completar el fons d’obres dipositades a la cabina. La transformació de l’antic punt telefònic en una espècie d’estant obert a tothom per bescanviar llibres es va decidir a través d’un procés participatiu obert a la ciutadania.

La idea de la bibliocabina es va imposar en un ventall de 93 propostes que es van presentar per tal de donar nou ús i mantenir la icònica cabina al barri, elevat a la categoria d'”element de memòria col·lectiva” de la ciutat, segons definició de l’Ajuntament. L’ex professora d’institut Anna Ferré va engegar la campanya per restaurar i protegir l’última cabina típica de Barcelona, convertida ara en un símbol a Sant Genís dels Agudells i a Horta-Guinardó.

Les cabines de la Rambla no funcionen

Qüestió al marge és l’estat de bona part de les cabines que queden a Barcelona. El punts telefònics han perdut sentit amb la generalització dels mòbils i el seu ús ha davallat a la ciutat, fins al punt que són més bé una espècie de murs farcits de pintades i d’enganxines de tota mena que no un servei públic.

De fet, són nombroses les cabines que ni tans sols funcionen. El TOT Barcelona va comprovar que no funciona cap de les 15 cabines telefòniques que aguanten encara al llarg de la Rambla. Telefònica va explicar que té previst un pla per ordenar el desmantellament i la retirada de les cabines de Barcelona. El servei de telèfon públic, imprescindible durant dècades arreu, va deixar de tenir caràcter obligatori a principis de 2022 i Telefònica ja no està obligat a prestar-lo.

Més notícies
La bibliocabina, al barri de Sant Genís dels Agudells / Eli Don / ACN

Així és l’última cabina de Barcelona convertida en biblioteca minúscula

Notícia: Així és l’última cabina de Barcelona convertida en biblioteca minúscula
Comparteix
L'antic punt telèfonic emmagatzema uns 200 llibres i compta amb wifi i punt de recàrrega per a mòbils
Notícia: Així és l’última cabina de Barcelona convertida en biblioteca minúscula - Mobile
La nova llibreria Finestres, al carrer Diputació / Europa Press

Tres de cada deu barris de Barcelona no tenen cap llibreria

Notícia: Tres de cada deu barris de Barcelona no tenen cap llibreria
Comparteix
Les zones més riques concentren el 61% dels establiments de la ciutat amb només el 33% de la població
Notícia: Tres de cada deu barris de Barcelona no tenen cap llibreria - Mobile
La façana del Happy Parc de Sants, un edifici considerat Patrimoni Arquitectònic / HP

ENQUESTA | Barcelona protegeix prou bé el seu patrimoni històric?

Notícia: ENQUESTA | Barcelona protegeix prou bé el seu patrimoni històric?
Comparteix
Barcelona exigirà llicència prèvia als enderrocs per blindar el patrimoni
Notícia: ENQUESTA | Barcelona protegeix prou bé el seu patrimoni històric? - Mobile
Farmàcia enderrocada de Sant Andreu / Carlos Rodríguez

Barcelona exigirà llicència prèvia als enderrocs per blindar el patrimoni

Notícia: Barcelona exigirà llicència prèvia als enderrocs per blindar el patrimoni
Comparteix
L'Ajuntament anuncia un paquet d'accions que inclou inspeccions i revisió permanent del Catàleg arquitectònic
Notícia: Barcelona exigirà llicència prèvia als enderrocs per blindar el patrimoni - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramona Borras a abril 26, 2022 | 18:28
  Ramona Borras abril 26, 2022 | 18:28
  Es molt trist i fa molta ràbia,aquest incívisme que hi ha a bcn....fins que les lleis no siguin més rígides aquets "bretols" seguiran fent de les sevas
 2. Icona del comentari de: fat boy a abril 26, 2022 | 20:47
  fat boy abril 26, 2022 | 20:47
  No se que s'esperaven, es com llençar perles als porcs. L'unica manera es el sistema de Vlad Dracula que es permetia que hi hagues un casso d'or a disposicio de qualsevol que volgues beure de la font publica. Curiosament ningu gosava robar-lo, no se pas perque.
 3. Icona del comentari de: JordiP a abril 26, 2022 | 23:22
  JordiP abril 26, 2022 | 23:22
  Odi al llibre? Odi al telèfon? Odi a l'Ajuntament? Odi a la gent? Odi a tot?? Antisocials? L'atemptat a la propietat comuna és més greu encara que a la propietat privada. Aquesta mena de gent no mereix res. Se'ls podria enviar a la Legión.
 4. Icona del comentari de: Manel BCN a abril 27, 2022 | 00:28
  Manel BCN abril 27, 2022 | 00:28
  El barri està ple de xusma i garrulos...què trist
 5. Icona del comentari de: Barcceloní. a abril 27, 2022 | 08:40
  Barcceloní. abril 27, 2022 | 08:40
  Molt trist, si. Però, què n'esperàveu d'aquestes bandes de brètols que corren?.

Nou comentari

Comparteix