Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La superilla literària es repetirà en les pròximes diades de Sant Jordi
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona i el sector editorial avalen que la superilla literària es repeteixi en les pròximes diades de Sant Jordi. Tot i una estrena deslluïda pel mal temps, el consistori i el Gremi de Llibreters s’han felicitat aquest dilluns per la bona acollida per la nova ubicació on concentrar la majoria de les parades al centre de la capital, en un tram del passeig de Gràcia entre Diagonal i la Gran Via i els carrers Balmes i Pau Claris. En paral·lel, el consitori s’ha compromès a compensar els danys als llibreters per les inclemències meteorològiques.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha defensat mantenir la superilla literària els pròxims anys, també quan Sant Jordi caigui en dies laborables. “Li ha tocat estrenar-se en un Sant Jordi mogut, però ha demostrat que el model s’ha de quedar, milorant o reforçant aspectes que puguem reforçar en el futur”, ha comentat Martí. “Es va treballar molt per canviar el model i trobar-ne un que pugués tenir llarga vida. I s’ha demostrat que aquest és el que s’ha de quedar millorant o ajustant aspectes”, ha reblat.

Alhora, Martí s’ha defensat d’alguns comentaris que han qüestionat que Barcelona no hagués previst un pla B per aixoplugar els llibreters en un altre punt davant del pronòstic de pluja i el vent que amenaçava la jornada festiva. Encara més, el regidor ha defensat que el model de superilla va contribuir a minimitzar l’afectació. “Sort que l’havíem fet, sort que era un espai ampli, sort que havíem previst les separacions entre els dos sentits, perquè això va permetre gestionar millor una crisi que d’altra banda no estava prevista (la pedregada i la seva reiteració)”, ha remarcat. En tot cas, tant el regidor com president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, han admès que és possible que calgui millorar el model de cara als pròxims anys, també per millorar la seguretat davant d’eventualitats com el temporal que va marcar la Diada d’aquest dissabte.

Ajudes als llibreters pel mal temps a Sant Jordi

L’Ajuntament de Barcelona compensarà econòmicament els paradistes de Sant Jordi més afectats pel temporal. El rescabalament serà només pels danys “absolutament excepcionals” a causa de la pluja, el vent i la pedregada. El consistori no compensarà la possible afectació del temporal en les vendes. El sector editorial calcula que el negoci de la jornada va ser equiparable al de 2019, però indica que el mal temps va frustrar que les vendes fossin encara millors i batessin rècords.

“Tota la complicitat en donar suport en aquesta excepcionalitat a tots aquells que hagin tingut una castanya important perdent material, sobretot llibres, i això és molt desigual. Hem d’esperar a una avaluació de danys ben feta”, ha manifestat Jordi Martí. El tinent d’alcalde s’ha reunit amb representants del sector del llibre, que també s’han trobat aquest matí amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La Generalitat també ha promès compensacions als llibreters pels danys de la jornada de Sant Jordi.

El Departament de Cultura ha anunciat ja “línies d’ajudes” per als paradistes, encara sense concretar la quantitat ni quan es faran efectives. El Gremi de Llibreters ha llançat una crida perquè totes les llibreries afectades informin dels perjudicis que van patir per incorporar-los al balanç de danys que està elaborant.

La tempesta va fer malbé llibres i va arribar a llençar per terra una parada al passeig de Gràcia. La destrossa va provocar pèrdues d’un 15% en algunes parades, segons els primers càlculs que alguns llibreters van expressar al TOT Barcelona el dissabte, poc després que la calamarsada i la pluja caigués amb violència al centre de la capital.

Més notícies
Pèrdues notables de molts llibreters per la pluja el dia de Sant Jordi JORDI PLAY
Els llibreters damnificats per la pluja tindran ajudes de la Generalitat
Notícia: Els llibreters damnificats per la pluja tindran ajudes de la Generalitat
Comparteix
Diverses llibreries, sobretot de Barcelona, Sabadell i Badalona, han patit pèrdues en mullar-se el material que tenien a les parades de Sant Jordi
Ada Colau a la presentació del Congrés UNESCO / Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament, sobre la imputació de Colau: “És especulació immobiliària”
Notícia: L’Ajuntament, sobre la imputació de Colau: “És especulació immobiliària”
Comparteix
“Tindrà una actitud col·laborativa amb la justicia” i inisteix que la llei l’empara per protegir els veïns vulnerables davant del fons voltor
Joan Dausà salta i cau entre el públic a Sant Joan Despí
VÍDEOS | Gran patacada de Joan Dausà en saltar sobre el públic en un concert
Notícia: VÍDEOS | Gran patacada de Joan Dausà en saltar sobre el públic en un concert
Comparteix
El cantant explica a les xarxes socials com va anar la caiguda amb molt bon humor
Una llibretera tracta de tapar amb plàstics els llibres que té desplegats a una paradeta del passeig de Gràcia de Barcelona durant el Sant Jordi de 2022, mentre cau una forta pedregada / Edgar Sapiña Manchado
L’Ajuntament obre la porta a un nou ‘Sant Jordi d’estiu’
Notícia: L’Ajuntament obre la porta a un nou ‘Sant Jordi d’estiu’
Comparteix
La calamarsa a Barcelona va causar pèrdues a moltes llibreries i editorials

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa