Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres de cada deu barris de Barcelona no tenen cap llibreria
  • CA

Una llibreria és sinònim d’accés a la cultura. Però en molts barris de Barcelona, no hi ha cap establiment on comprar llibres. De fet, en 25 dels 73 barris (un 34%) de la ciutat no hi ha cap llibreria. Aquest és el cru retrat a les portes de la Diada de Sant Jordi que sorgeix d’una anàlisi de dades de l’ACN a partir del directori de llibreries de l’Ajuntament. I encara més, segons aquesta anàlisi, entre les zones més pobres de la ciutat, només el Raval, i el Besòs i el Maresme (la botiga del Museu de Ciències Naturals de Barcelona) en tenen. Són l’excepció, perquè deu dels dotzes barris amb la renda més baixa no disposen de llibreries. Per contra, les zones més riques concentren el 61% dels establiments, tot i que només hi viu el 33% de la població de la ciutat. 

La Dreta de l’Eixample (115,7) és el barri de Barcelona amb més densitat de llibreries, seguit del Gòtic (83,2), l’Antiga Esquerra de l’Eixample (67,4), el Raval (51,3) i la Vila de Gràcia (47,6).

Per districtes, la desigualtat territorial també coincideix amb la de renda, deixant de banda Ciutat Vella, una àrea de comerços que és alhora el districte més pobre però el més dens en llibreries (46,5 per cada 100.000 habitants), entre altres factors, per la presència de recintes universitaris. En les nou altres zones, una renda per càpita per sobre de la mitjana barcelonina és sinònim d’un número més alt d’establiments per habitant que la mitjana de la ciutat. L’Eixample és el segon districte amb més densitat (41,2), mentre que Horta-Guinardó (2,9) està a la cua.

Grau de formació i tradició històrica del barri, claus

La presidenta del Gremi de Llibreters, presidenta, Maria Carme Ferrer, atribueix en declaracions a l’ACN aquesta distribució tan heterogènia al fet que “normalment, on el poder adquisitiu és gran, més gent té “formació acadèmica” i “sol ser molt més bona clienta de llibreria”, però deixa clar que sigui quin sigui el poder adquisitiu, “sempre pot haver-hi lectura” mitjançant, per exemple, les biblioteques. El Gremi de Llibreters també recorda que, a banda de la renda, altres factors com la “tradició històrica” de concentració d’activitat comercial en determinats llocs afecten, així com l’augment del preu del lloguer en els anys abans de la pandèmia en barris amb especial pressió immobiliària i hotelera. Segons l’entitat, districtes com l’Eixample havien perdut llibreries, però n’han recuperat recentment.

ERC va proposar comprar locals per obrir llibreries

La regidora d’ERC a Barcelona Gemma Sendra ha explicat a les xarxes socials que la seva formació encara espera resposta del consistori a una proposta que va fer el seu grup per reduir aquestes desigualtats: “La desigual distribució de llibreries, sales de teatre i de cinema és equivalent a la renda i nivell de formació. Vam proposar que el govern comprés locals comercials per subsanar aquesta desigualtat que afecta a un 30% de ciutadans. Seguim esperant”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa