Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Barcelona protegeix prou bé el seu patrimoni històric?
  • CA

Barcelona exigirà llicència prèvia als enderrocs per blindar el patrimoni. Així ho ha anunciat l’Ajuntament, que ha avançat un paquet d’accions que inclou inspeccions i revisió permanent del Catàleg arquitectònic amb la intenció de protegir el patrimoni de la ciutat, en especial les construccions i paisatges quotidians amb valor sentimental per al veïnat. La mesura impulsada pel govern de Colau i Collboni serà presentada en el plenari de la setmana vinent, i de ser aprovada, suposarà un canvi normatiu perquè cada enderroc hagi de demostrar la seva justificació a l’Ajuntament i rebre una llicència prèvia.

Amb la normativa actual, els promotors només han de tramitar un comunicat en diferit per a l’Ajuntament, un cop ja s’ha tirat a terra l’immoble, de manera que no hi ha cap marge de maniobra per evitar un enderroc d’un edifici amb valor històric o sentimental.

En paral·lel, l’Ajuntament posa en marxa una campanya d”inspeccions sobre els enderrocs, perquè en cas de ser aprovada la normativa entrarà en vigor després de l’estiu. També s’habilita una nova línia de subvencions de 2 milions d’euros anuals per a rehabilitació patrimonial privada. Un altre milió anual servirà per obres al patrimoni públic. A banda, es reforça la política de rehabilitació de parets mitgeres amb 2 milions d’euros anuals que han de permetre actuar en 30-35 parets degradades cada any de les quasi 6.000 que hi ha a la ciutat. El programa Petits Paisatges es manté amb intervencions per conservar elements publicitaris o quotidians que fan singular un racó de ciutat, com l’última cabina coberta a Sant Genís

Per tot plegat, us pregunteu si creueu que l’administració pública vetlla prou pel patrimoni històric, especialment el dels barris i el que no és el que atrau més interès turístic. Racons del barri, edificis desconeguts i monuments que queden desprotegits i que estan en perill de desaparèixer.

De fet, aquest dimecres s’ha reobert el debat arran de les obres de rehabilitació de Can Valent, l’última masia noubarrienca als peus de la Meridiana. És propietat municipal, està just al costat del centre comercial SOM –antic Heron City– i del cementiri de Sant Andreu, i fa molts anys que el moviment veïnal i en defensa del patrimoni reivindicava que s’actués per frenar-ne el deteriorament. Però ha començat el seu enderroc.

PollMaker

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa