Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau s’escuda en el colonialisme per negar un homenatge a Floquet de Neu

L’Ajuntament de Barcelona nega un homenatge a una de les icones que més estima despertaven a la ciutat: Floquet de Neu. El govern d’Ada Colau ha rebutjat organitzar una cerimònia de record al famós goril·la albí, únic en la seva espècie i que va ser el símbol durant quatre dècades del Zoo de Barcelona, on va morir el 2003. El consistori ha enviat una carta als sol·licitants d’un acte en honor del famós primat en què respon que no organitzarà cap acte perquè sosté que l’animal va ser “resultat del colonialisme“, segons l’escrit del qual ha informat Rac1.

“Malgrat que la figura de Floquet de Neu pugui resultar amable i despertar la nostra empatia, al capdavall fou el resultat del colonialisme a Guinea Equatorial”, ha contestat l’Ajuntament als promotors d’un acte de record a l’inquilí més conegut que mai ha tingut el Zoo de Barcelona. Els impulsors de l’homenatge han recollit fins ara més de 37.000 suports a internet perquè Barcelona reti honors a l’únic goril·la blanc del món.

L’Ajuntament ha assenyalat al TOT Barcelona que el Consell d’Art Públic va desestimar la proposta d’acte presentada perquè “per raons tècniques, s’havia de situar en un espai interior”. “No es tractava d’una escultura o altre element que puguès estar a l’espai públic, per això tècnicament es va descartar”, indica el govern municipal, que subratlla que “té el compromís de homenatjar la figura del Floquet de Neu, molt important en l’imaginari popular de la ciutat”. En aquest sentit, afirma que “segueix estudiant la millor manera de fer-ho”.

El fill del descobridor, indignat

En tot cas, l’argument de l’Ajuntament per negar un homenatge a Floquet de Neu ha indignat Oriol Sabater, fill del descobridor del goril·la, l’etòleg Jordi Sabater Pi, qui el va adquirir després de ser capturat per uns grangers guineans. Els caçadors van descobrir viu el primat albí entre els braços de la seva mare, abatuda a trets. Sabater s’ha declarat “perplex” pel posicionament del consistori, que ha titllat de “kafkià”.

“Què té a veure el colonialisme espanyol amb el Floquet?”, s’ha preguntat Sabater en una entrevista al programa Versió Rac1. Alhora, ha criticat que “l’Ajuntament no ha tingut ni la delicadesa d’escoltar la proposta” de retre homenatge al popular animal. “L’Ajuntament té interès en tancar el Zoo i esborrar tot el seu record i de totes les tasques d’investigació i recerca. Molesta i no agrada. No volen que es recordi el Floquet. És incomprensible”, ha criticat Sabater.

L’Ajuntament té en marxa un procés per canviar el model del zoològic d’acord als paràmetres animalista del grup Zoo XXI. Amb la proposta de l’organització que resta pendent d’acabar d’implantar-se, el Zoo s’encamina a comptar amb menys espècies en captivitat i es preveu permetre només la reproducció d’aquelles sobre les quals es desenvolupin projectes de reintroducció a l’hàbitat natural. El canvi va comptar amb l’aval de la majoria del ple municipal el 2019. Per altra banda, Zoo XXI s’ha mostrat molt crítica amb l’actual direcció del zoològic, de qui n’ha demanat la destitució.

Per un altra banda, el consistori afegeix que Floquet de Neu disposa “d’un espai destacat” de record dins de l’espai de goril·les del Zoo. Agrega que també existeix una beca anual que duu el nom del recordat animal, destinada a projectes de recerca sobre els primats.

Més notícies
Alumnes i persones amb discapacitat intel·lectual, compartint tasques a l'hort de l'escola Francesc Macià / JR

L’Ajuntament llança un repte tecnològic per fer inclusiva una ludoteca

Notícia: L’Ajuntament llança un repte tecnològic per fer inclusiva una ludoteca
Comparteix
L'Ajuntament dotarà amb un pressupost de 40.000 euros un projecte que ha de servir per fer més inclusiva la Ludoteca Guitard, a les Corts | El projecte compta amb el suport de Digital Future Society
Notícia: L’Ajuntament llança un repte tecnològic per fer inclusiva una ludoteca - Mobile

Cirurgia fina al Jardí Botànic i el Castell dels Tres Dragons

Notícia: Cirurgia fina al Jardí Botànic i el Castell dels Tres Dragons
Comparteix
Les seus del Museu de Ciències Naturals afronten obres de millora, una nova direcció i un repte urbanístic
Notícia: Cirurgia fina al Jardí Botànic i el Castell dels Tres Dragons - Mobile
Ratolí / Pixabay

Rates que es colen pel forat del vàter? Una realitat a Barcelona

Notícia: Rates que es colen pel forat del vàter? Una realitat a Barcelona
Comparteix
Experts en plagues asseguren que és un fenomen habitual a la capital
Notícia: Rates que es colen pel forat del vàter? Una realitat a Barcelona - Mobile
Edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) / David Zorrakino (Europa Press)

La UB reitera la manca de “mètode alternatiu” a l’experiment amb gossos

Notícia: La UB reitera la manca de “mètode alternatiu” a l’experiment amb gossos
Comparteix
"L’ús dels animals és una pràctica necessària", afirma la universitat
Notícia: La UB reitera la manca de “mètode alternatiu” a l’experiment amb gossos - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a març 09, 2022 | 21:58
  Ricard març 09, 2022 | 21:58
  Demagògia supina a l'equip de govern municipal. Inenarrable.
 2. Icona del comentari de: joan duran a març 09, 2022 | 22:39
  joan duran març 09, 2022 | 22:39
  Señora Colau: se le está yendo la pinza. Ya es hora de irse. Ya son demasiadas tonterías. Entre usted y la sra. Janet Sanz están infantilizando la política municipal. La he votado 2 veces pero no pienso hacerlo más.
 3. Icona del comentari de: Tenen un bon Colau mental a març 12, 2022 | 08:17
  Tenen un bon Colau mental març 12, 2022 | 08:17
  La recerca sobre primats l'haurien de fer amb la Colau i la Janet. Ambdues desmenteixen el tòpic de l'evolució dels homínids.

Nou comentari

Comparteix