Colau vol ampliar el debat sobre Colom a més monuments

L’alcaldessa ha defensat que l’estàtua del navegant és una “icona” però “el que representa” es pot “ampliar i aprofundir”

Ada Colau no ha sortit gaire del guió sobre el futur del monument a Cristòfor Colom. Preguntada pel PP al ple de juny, l’alcaldessa ha reiterat el seu suport a conservar l’estàtua i alhora a aportar-hi context. És més, ha proposat ampliar “el debat” a més obres públiques que amaguin referències al colonialisme o l’esclavitud: “És un debat que s’ha de fer amb serenor i que clarament no es redueix a Colom”.

“És indiscutible que és una de les icones de la ciutat; ara bé, el que representa la icona es pot ampliar i aprofundir”, ha defensat. “A Catalunya, Europa i el món la història l’escriuen els vencedors i això invisibilitza l’espoli colonial i les fortunes que s’han fet amb l’esclavitud”, ha dit. 

Per compensar-ho, sosté que cal qüestionar les icones, com reclamen “molts col·lectius antiracistes” de Barcelona. “Ens ajudarà a ser una ciutat més democràtica i compromesa amb els drets humans”, ha reblat. Segons ella, la regidoria de Memòria “ja fa temps” que estudia l’art públic barceloní per exemple per fer aflorar vestigis franquistes.

El regidor Oscar Ramírez (PP) s’ha donat per satisfet amb la resposta però ha demanat a Colau “no jutjar la història amb ulls del present” perquè “cada època té el seu context”.

Malabars dialèctics sobre el CIE

L’alcaldessa també s’ha hagut de pronunciar sobre el CIE de la Zona Franca, en aquest cas a instàncies d’ERC. Els comuns sempre han defensat el seu tancament i el passat mandat van intentar-ho sense èxit. Ara que Podemos governa a l’Estat amb el PSOE, tampoc han aconseguit canviar la posició fèrria del ministeri d’Interior, que lideren els socialistes. És més, el CIE ha anunciat que obrirà un mòdul per a dones per ampliar la capacitat d’internar immigrants sense papers.

Els republicans han burxat en aquesta assignatura pendent de BComú amb un prec carregat de política: demanava al govern municipal que “denunciï el racisme institucional que impregna la política migratòria del Ministeri de l’Interior” i “impedeixi la reobertura” del CIE després de l’estat d’alarma. Colau ha torejat la petició d’ERC titllant el redactat del prec de “totalment partidista”: “No li accepto el redactat, sí l’objectiu de tancar el CIE”. “És com si jo li demanés, per ser d’ERC, si comparteix al 100% la gestió que s’ha fet de les residències”, ha etzibat a la regidora Eva Baró, que havia llegit el prec.

L’alcaldessa ha recordat que aquesta mateixa setmana ha enviat una carta conjunta amb l’alcalde de València, Joan Ribó, reclamant al ministre Grande Marlaska el tancament dels centres que hi ha a les dues ciutats. “L’Ajuntament de Barcelona és de les institucions que més ha fet per intentar tancar el CIE i ho seguirem fent”, ha reivindicat Colau. La regidora Eva Baró (ERC) li ha replicat que “si la via jurídica no ha funcionat”, lluiti a través de “la negociació política”. “Governen en les úniques dues administracions implicades en aquest tema, això només depèn de vostès”, ha conclòs.

Més informació

Nou comentari