Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Onada d’atacs a les estàtues de Colom i debat sobre si cal retirar-les
  • CA

Les estàtues de Colom s’han convertit en l’objecte de les ires dels manifestants antiracistes dels EUA, que en els últims dies han atacat diversos monuments a l’explorador genovès situades a diverses localitats del país. A Barcelona, la CUP ha intentat la seva retirada per vies menys expeditives com és una proposició a l’Ajuntament de Barcelona, que va ser tombada a finals del 2018.

Moltes de les estàtues en honor a Cristòfol Colom que hi ha als EUA es va erigir a finals dels segle XIX i principis del XX, en molts casos com a obsequis de les comunitats italianes que viuen per tot el país. Però la presència de Colom en llocs d’honor sempre ha causat polèmica pel paper que va jugar com a descobridor d’Amèrica, ja que grups antiracistes i defensors dels drets de indígenes l’acusen d’haver obert la porta a la guerra, les malalties i el domini europeu.

Als EUA, en canvi, han anat per feina. El dimecres es va conèixer que un grup de manifestants antiracistes havia tombat i intentat calar foc al monument a l’explorador genovès Cristòfol Colom durant protesta aquesta nit a Richmond, la capital de l’estat de Virgínia, després d’una marxa d’homenatge als nadius nord-americans. “Hem d’anar allà a on tot va començar!”, va dir un dels manifestants minuts abans de l’enderroc del monument.

Aquesta passada nit ha passat el mateix a Miami (Florida) i Saint Paul (Minnesota), on els manifestants que protesten contra la mort de George Floyd a mans de la policia han tombat dues estàtues més del navegant italià. A Boston (Massachusetts), una estàtua de Colom ha estat decapitada i les autoritats ha decidit retirar-la per complet.

Retirada a Los Ángeles

En la mateixa època que la CUP demanava la retirada del monument a Colom de Barcelona, a Los Ángeles també va començar una campanya per retirar tots els símbols “d’odi”. Allà la campanya va tenir prou èxit i va acabar amb l’estàtua del viatger a la ciutat desmuntada, enmig d’una gran expectació, i desada en un magatzem. “Colom en persona va ser responsable d’atrocitats i els seus actes van posar en marxa el major genocidi de la història”, va dir en aquell moment un regidor promotor de la mesura.

El mateix 2018, l’ajuntament de Nova York va optar per mantenir l’estàtua de Colom a la seva ubicació, però van afegir-hi plaques informatives i un monument dedicat a la població indígena. La polèmica de Colom també ha arribat a l’Amèrica Llatina, on la presència d’estàtues del navegant està molt present. Caracas (Veneçuela), Buenos Aires (Argentina) o Ciutat de Mèxic són algunes de les ciutats que en els últims han retirat monuments a l’explorador italià, mentre que a ciutats com Quito (Equador) i La Paz (Bolívia) són objecte recurrent d’actes de vandalisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa