Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La CUP es queda sola en la retirada del monument a Colom
  • CA

La CUP s’ha tornat a quedar sola en la defensa de la retirada del monument a Cristòfol Colom del litoral de Barcelona. La formació anticapitalista ha tornat a sol·licitar en comissió, com ja va fer el 2016, la supressió de la icònica estàtua del capdavall de la Rambla per entendre-la com “una representació simbòlica” que “exalta el procés colonial i esclavista” del continent americà. El govern municipal ha denegat la petició argumentant que el Comissionat de Memòria Històrica ja té en marxa un programa específic que revista la simbologia colonialista a la ciutat. La resta de l’oposició ha votat unànimement en contra per considerar que no es pot jutjar el 2018 la visió de la societat catalana que a finals del segle XIX va erigir el monument en el marc de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888.

“Una estàtua, sigui quina sigui, forma part dels referents històrics que oferim com a ciutat”, ha advertit la regidora Eulàlia Reguant en l’exposició de la proposició. Ha titllat a Colom de “símbol no de trobada entre iguals sinó d’imposició”, malgrat que ha concedit que “no se li pot atribuir tota la responsabilitat de la colonització sagnant”. La mesura impulsada per la CUP demanava també que, un cop retirada l’estàtua, l’ajuntament treballés com “dotar d’un significat diferent” aquest espai abordant-ho amb els col·lectius barcelonins que defensen la descolonització simbòlica de la ciutat. Reguant ha fet especial èmfasi en les escultures que decoren la base del monument, un photocall recurrent de les fotografies dels turistes que visiten la ciutat. Una de les representacions és un indígena agenollat davant d’un capellà europeu, com a al·legoria de l’evangelització catòlica del continent: “Parla per sí sola”. També ha recordat que Los Ángeles (EE.UU) va retirar fa un mes una estàtua dedicada a Colom, com havien fet abans altres ciutats del continent, i que per tant “no és cap excentricitat de la CUP”.

El comissionat Ricard Vinyes ha assegurat a Reguant que el govern d’Ada Colau “comparteix l’interès” pel “tema de fons” de la proposta però que malgrat això “no té cap motiu” per acceptar la retirada de Colom. “Precisament la conferència institucional del darrer Onze de Setembre versava sobre la temàtica colonial a Barcelona i la vam encarregar a un dels majors especialistes, el professor Martín Rodrigo Alharilla”, ha recordat Vinyes, que també ha tret pit dels congressos i activitats acadèmiques impulsades des de 2016 sobre el passat esclavista i colonial de la capital catalana.

Tot i que també han votat en contra de la mesura, el grup Demòcrata i ERC han obert la porta a perfilar una alternativa que no impliqui retirar l’estàtua com vol la CUP però sí que ajudi als visitants a contextualitzar millor l’espai. Així, Jaume Ciurana (PDeCAT) ha suggerit incorporar “un espai de reinterpretació” al mirador superior, mentre que Jordi Coronas (ERC) ha qüestionar l’ús de la sala interior de la base del monument com a centre de divulgació enoturístic i ha obert la porta a que aculli alguna referència al genocidi a Amèrica Llatina. Els dos grups han advertit que si s’apliqués un criteri revisionista estricte a la ciutat caldria revisar desenes de referències, per exemple al nomenclàtor, del que han citat com a exemples “molt nostrats” però avui qüestionables els carrers dedicats als Almogàvers, Ausiàs March o Pablo Picasso. La regidora Carmen Andrés (PSC) ha recordat que és un “patrimoni col·lectiu i catalogat” i ha defensat fer “revisionisme històric i no judicis ràpids a la història”. 

Picabaralla per Venezuela

Els més bel·ligerants han estat els grups del PP i Ciutadans. Marilén Barceló (Cs) ha acusat la CUP de voler fer “revisionisme ideològic” i de tenir “una fixació amb aquest monument”. És més, li ha retret a Reguant que “si tan li preocupa” la situació dels pobles llatinoamericans, es mostri també crítica amb el president veneçolà Nicolás Maduro. “Parlin amb ell i que els hi expliqui l’ecocidi actual a l’Amazones!”, li ha etzibat. En el torn de rèplica la regidora cupaire li ha respost, amb sarcasme, que en sortir de la sessió li traslladaria les seves paraules personalment a Maduro, amb qui té “línia directa per suposat”, i que potser parlaria “fins i tot amb Hugo Chávez” tot i que el dirigent veneçolà morís el 2013. Per la seva banda, Javier Mulleras (PP) ha qualificat la petició de la CUP de “proposta-piulada per arrancar una mica d’espai als mitjans de comunicació, com amb la petició d’expropiar la Catedral”. “És una relíquia històrica que cal conservar i molts catalans estem molt orgullosos de la fita històrica que va aconseguir Colom amb el descobriment d’Amèrica en nom d’Espanya”, ha defensat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa