Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau demana per carta a Marlaska el tancament definiu dels CIE

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de València, Joan Ribó, han demanat per carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el tancament “definitiu” dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). A la missiva, que Colau ha compartit a les xarxes socials, expliquen que al maig van rebre amb “gran satisfacció” que els CIE quedaven buits com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19.

Però afegeixen que van entendre que la mesura també responia als “anhels del govern progressista d’acabar amb aquestes presons per a persones que no han comès cap delicte”. Tot i això, el ministeri de l’Interior va confirma fa uns dies que el CIE es reobriran tan bon punt es reprenguin els vols internacionals i fins i tot ha aprofitat el confinament per reformar-lo i habilitar un mòdul per a dones.

“No són necessaris”

Així, demanen que no es reobrin aquests centres ja veuen demostrat que “no són necessaris” per regular els fluxos migratoris. Recorden que en els darrers anys s’acumulen denúncies per la “opacitat” d’aquests centres, així com vulneracions de drets humans que tenen lloc al seu interior. En aquest sentit, apunten que el Defensor del Poble feia referència en el seu últim informe a “deficiències” als CIE de l’Estat i denunciava l’internament de menors.

També recorden que els dos consistoris ja s’han pronunciat abans a favor d’aquest tancament i han posat en valor que en ciutats “obertes, mestisses i globals” com Barcelona i València “no pot tenir cabuda l’internament forçós de persones estrangeres que no estan allà per haver comès un delicte, sinó per incórrer en una infracció administrativa”. Afegeixen que es tracta d’una pràctica “anacrònica i vulneradora de drets humans”.

“Cap persona és il·legal, ser immigrant no és delicte. En canvi, privar de llibertat sense haver comès cap delicte si pot constituir una greu vulneració dels drets humans”, manifesten, al temps que l’insten a impulsar unes polítiques de control migratori “més humanes i eficaces”. En declaracions als mitjans, el regidor de Drets i Ciutadania de l’Ajuntament, Marc Serra, ha afirmat que el tancament dels CIE ha de “formar part de la nova normalitat” i ha defensat que durant les setmanes que han estat tancats “no hi ha hagut incidències”. Per això, ha demanat al ministre una “rectificació” i que no es procedeixi a la seva reobertura. Serra ha assegurat que han establert contactes amb el PSOE i s’han intensificat les converses amb el govern espanyol en aquest sentit. “Hi ha diàleg i negociació”, ha apuntat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa