Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comuns reculen després de donar suport a la retirada de l’estàtua de Colom
  • CA

La presidenta del grup de Catalunya En Comú-Podem al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, ha reculat després de dir que desmuntar l’estàtua de Cristòfol Colom a Barcelona seria una “bona mesura”. Així es va expressar Albiach en una entrevista al diari Ara, tot i que després ha matisat les seves paraules en un fil de Twitter.

En diverses piulades, la líder dels comuns a la cambra catalana s’ha desdit per concloure que, a diferència del monument a Antonio López –retirat el 2018–, el de Colom no s’ha de treure sinó “contextualitzar”. “En aquest cas més val contextualitzar-la, i en d’altres, com la d’Antonio López, treure-les”, ha precisat a Twitter. Amb tot, Albiach ha apostat per un debat “assossegat i amb matisos” al respecte.

La resposta inicial d’Albiach favorable a la retirada de l’estàtua va descol·locar la CUP, que el 2018 va presentar una proposta en aquest sentit a l’Ajuntament de Barcelona per veure com el govern d’Ada Colau la tombava. Va ser en una comissió el 2018 al consistori barceloní, on el que era comissionat de Memòria Històrica, Ricard Vinyes, va dir a la regidora de la CUP Eulàlia Reguant que compartien “l’interès” per enderrocar l’estatua pel “tema de fons” però que no tenien “cap motiu” per acceptar-ne la retirada.

“Això no va d’esborrar la història, va d’explicar-la”, ha matisat el portaveu de la CUP a Barcelona, Jordi Magrinyà, en declaracions al TOT Barcelona. L’excandidat de la formació ha lamentat que, actualment, “l’espai públic explica la història dels vencedors”.

Quant a com s’hauria de fer la retirada, Magrinyà ha posat com a model a evitar el que va passar a la plaça Antonio López, d’on es va retirar el monument dedicat a l’esclavista. “No es pot tornar amb les càmeres perquè alguns partits s’hi facin fotos”, ha apuntat Magrinyà. En canvi, ha proposat que cal posar “al centre” els descendents dels que van patir l’esclavitud i els abusos per explicar la història.

Magrinyà ha posat en relleu que és necessari narrar la història “de la majoria”, és a dir, dels que van patir “segrestos” i genocidis. “No oblidem que Colom va posar centenars d’indis en vaixells per subhastar-los a Europa”, ha declarat.

“El 12 d’octubre no tenim res a celebrar”, va apuntar la presidenta dels comuns a la cambra catalana a l’entrevista. Albiach va recordar que “pensar que el racisme és només un problema dels Estats Units és un error”, amb referència a la mort de George Floyd sota el genoll d’un policia que ha provocat protestes i voluntat de canvi arreu del món. A més, a ciutats com París o Londres les manifestacions contra el racisme han inclòs també atacs a símbols i estatues que evoquen passats colonials o de submissió racial.

Més notícies
Monument dedicat a Cristòfor Colom | Europa Press
La CUP es queda sola en la retirada del monument a Colom
Notícia: La CUP es queda sola en la retirada del monument a Colom
Comparteix
Cap grup municipal ha votat a favor de la proposició | PDeCAT i ERC veurien bé incorporar-hi una referència al genocidi americà
L'estàtua, tombada i llençada a l'aigua
Una estàtua de Colom amb més mala sort que la de Barcelona: antiracistes la tomben a Virgínia
Notícia: Una estàtua de Colom amb més mala sort que la de Barcelona: antiracistes la tomben a Virgínia
Comparteix
Un grup de manifestants antiracistes dels EUA han tombat i cremat el monument a l’explorador

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa