Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La UB reitera la manca de “mètode alternatiu” a l’experiment amb gossos

La Universitat de Barcelona (UB) es mostra convençuda i reitera un cop més que no hi ha “cap mètode alternatiu” a l’experiment i sacrifici de 32 gossos de la raça beagle. Ho diu després que un jutge hagi rebutjat les mesures cautelaríssimes demanades per l’associació Lex Ànima i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que demanaven la suspensió immediata d’aquesta prova que farà a Madrid l’empresa Vivotecnia, per encàrrec de la universitat. L’objectiu, explica la institució, és “desenvolupar un fàrmac antifibròtic per tractar la fibrosi hepàtica i mielofibrosi“, una malaltia que afecta un 2,1% de la població i entre una i nou de cada 100.000 persones, respectivament.

“L’ús dels animals és una pràctica necessària per avançar en l’estudi de tractaments, tècniques quirúrgiques o vacunes, entre d’altres”, afirma la UB, a través d’un comunicat. En aquesta mateixa línia, sostenen que han “revisat totes les propostes de suposades alternatives que alguna associació ha fet arribar i cap d’elles és normativa, és a dir, no està acceptada com a mètode en l’estudi preclínic de fàrmacs”. A més, prometen que segueixen les pautes marcades per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya. Afegeixen que és una prova autoritzada pel ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol.

L’experiment el durà a terme Vivotencia perquè cal “un estabulari de Beagles, que no hi ha al Parc Científic de Barcelona (PCB), i per aquesta raó el PCB va fer una licitació pública, perfectament reglada i sense cap excepció de les normes europees”, esgrimeixen. No obstant això, aquesta empresa està assenyalada pels vídeos de maltractament animal a Madrid que va fer aflorar Cruelty Free l’abril de 2021. El que sí que diu la UB és que “estan realitzant totes les gestions possibles per tal que els sis gossos emprats a la primera fase de l’estudi de farmacocinètica puguin ser adoptats al final de l’estudi”. En aquest cas, serien sis exemplars que no haurien de ser sacrificats, mentre que els 32 restants sí.

El fet ha fet saltar les alarmes de grups animalistes, s’han recollit més d’un milió de firmes per demanar aturar el procediment i diverses ONGs i una vintena de membres de la comunitat mèdica, científica i acadèmica han demanat l’alliberament “immediat” d’aquests cadells de gossos de la raça beagle.

Nou comentari

Comparteix