Una recerca mèdica al Parc Científic de Barcelona ha posat en peu de guerra els darrers dies a entitats animalistes i nombrosos ciutadans particulars. Es tracta d’un experiment amb 32 gossos de la raça beagle –molt estesa com a mascota domèstica– en aquestes instal·lacions de la Universitat de Barcelona (UB). El preveu dur a terme a mitjans del mes de març l’empresa madrilenya Vivotecnia, ja molt controvertida per la seva activitat a la capital espanyola.

El rectorat de la UB ha hagut de sortir al pas de les airades crítiques que rebia a les xarxes socials amb un comunicat, emès aquest dimarts. A la nota aclareix que encara no s’ha dut a terme l’assaig, com havien publicat diversos mitjans erròniament. No n’hi ha cap de previst fins d’aquí dos mesos: “De moment no s’ha iniciat cap fase experimental”.

La investigació la fa una entitat allotjada al Parc, que lloga molts espais a empreses i grups de recerca independents. No obstant, la UB reconeix que la polèmica recerca es farà a la seva seu del barri barceloní de la Maternitat i Sant Ramon. A més la contractació de Vivotecnia és pública i directa per part de la fundació del Parc Científic.

Parc Científic de Barcelona / UB

Segons es pot llegir al portal de contractació pública, el Parc Científic va encarregar a Vivotecnia Research la gestió dels beagles de l’estudi. La licitació va rebre una única candidatura, la del laboratori madrileny, als que es va adjudicar el contracte al novembre per un import de 255.648,80 euros amb IVA. La companyia és molt controvertida pels vídeos de maltractament animal a Madrid que va fer aflorar Cruelty Free l’abril de 2021. La UB insisteix que el contracte compleix “tots els requisits legals de la contractació pública” i remarca que és la comunitat autònoma de Madrid “qui autoritza l’activitat” de la firma. No aclareix, però, si es sacrificaran o no els 32 animals.

Fàrmacs per curar malalties

La finalitat de l’experiment, subratlla la UB, és “desenvolupar cures per a malalties fibròtiques”. Consisteix en administrar fàrmacs als beagle per després fer un “estudi histopatològic dels òrgans de 32 gossos de raça Beagle”, és a dir, de com els medicaments han afectat al seu organisme. Actualment l’empresa estaria ultimant el protocol de treball previ a l’experiment, que sempre ha de ser validat i avaluat per assegurar que compleix les normatives catalanes, estatals i europees, així com els preceptes ètics de la UB.

Així, la UB marca distàncies amb els responsables de l’experiment científic, però no se n’està de rebatre l’argumentari animalista i defensar l’ús d’éssers vius per a l’avenç sanitari i farmacològic. “La pràctica amb animals és a hores d’ara insubstituïble a l’efecte de garantir el progrés científic, especialment de la biomedicina, la qual permet fer front a les múltiples malalties que ens afecten”, sosté. “Aquesta pràctica es fa només quan és estrictament ineludible i sempre amb la màxima exigència ètica, per tal de minimitzar al màxim l’impacte en els animals que formen part dels experiments”, afegeix. Referma el compromís de la UB en la cerca d’alternatives a l’experimentació amb animals, però insisteix que avui per avui no són suficients per garantir el progrés científic.

Mobilització i manifestació

Diversos col·lectius, com el perfil d’Instagram @sin_experimentacion_animal, han fet crides a la ciutadania a enviar correus electrònics a la UB i a l’alcaldessa Ada Colau i un formulari de queixa a la Generalitat de Catalunya. Fins i tot han posat nom als suposats cadells sacrificats. Alguns grups de pressió demanen la suspensió total de l’assaig, mentre que d’altres només reclamen que els gossos siguin donats en adopció després de l’experiment i es garanteixi que no seran sacrificats.

El partit animalista PACMA ha anat més enllà i convoca una manifestació aquest dissabte al migdia a la plaça Sant Jaume, amb el suport del Sindicat d’Estudiants. Ja en van fer una al desembre pel mateix cas, tot i que va passar més desapercebuda en plena sisena onada i campanya de Nadal. Els gossos beagle són una de les races de gos més usades en experimentació per la seva mida i docilitat.

Colau passa la pilota a Jordà

L’alcaldessa de Barcelona ha reaccionat aquest dimarts amb una carta a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a la que passa la pilota sobre el polèmic experiment. Reconeix que la contractació de Vivotecnia compliria la llei i els requisits ètics de la UB, però demana al Departament de la Generalitat que exerceixi les seves competències en matèria d’inspecció, control i vigilància davant la “inquietud” ciutadana que genera el cas, a fi de garantir el benestar animal i explorar vies que evitin el sacrifici dels 32 animals implicats.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Vendetta a gener 18, 2022 | 23:50
  Vendetta gener 18, 2022 | 23:50
  Kapeu al miserable rector y acabat el problemo
 2. Icona del comentari de: Vanessa a gener 20, 2022 | 09:06
  Vanessa gener 20, 2022 | 09:06
  Es un cruedal enorme lo que van a hacer con estos perritos yo estoy totalmente en contra yo soy de Terrassa podrían a hacer una aquí también como la de barcelona
 3. Icona del comentari de: Oriol a gener 20, 2022 | 22:14
  Oriol gener 20, 2022 | 22:14
  Fan pena havera si els i resin a ells trobo que és de sicopatas.Si ho fan no ho podré antendre com poden mata a invents gossets petits.Si algú d'ells llegeix això vuit que sàpiguen que fan Ascó em caieu fatal.

Nou comentari

Comparteix