Amb la col·laboració de

El Velòdrom, el reclam arquitectònic i esportiu d’Horta

Construït el 1984 per al mundial de ciclisme, és un dels edificis de referència de la franja nord de la ciutat

Va ser creat amb un propòsit esportiu, però avui les seves instal·lacions formen part del paisatge arquitectònic de Barcelona. Es tracta del Velòdrom d’Horta, setè protagonista del cicle de reportatges Visita privada a… del TOT Barcelona i el portal arquitecturacatalana.cat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). El visitem d’una forma inèdita, per descobrir-lo per dins i per fora.

El Velòdrom d’Horta es va inaugurar el 1984 per al campionat mundial de ciclisme en pista i, uns anys més tard, va servir per acollir proves de ciclisme en pista dels Jocs Olímpics de 1992. La naturalesa esportiva de l’edifici, amb tot, no ha impedit que sigui un reclam més per visitar la franja nord de la capital catalana. L’esport segueix tenint presència a les instal·lacions, gràcies al camp de futbol que acull i a la pista d’atletisme.

Públic al Velòdrom d’Horta, en una imatge d’arxiu / Esteve Bonell i Costa©

Arribats al Velòdrom, l’entorn és immillorable. Construït a la falda de Collserola, marca el límit de la ciutat pel que fa a edificabilitat i forma, juntament amb el Laberint d’Horta, un atractiu molt valorat tant pels visitants locals com estrangers. L’exterior de l’edifici esportiu fa pensar en grans esdeveniments, amb accessos preparats per rebre milers d’espectadors.

El Velodrom d’Horta té una característica forma rodona / COAC

Una de les decisions principals del projecte arquitectònic va ser tancar el recinte amb un pòrtic circular que permet una simbiosi 360º amb l’entorn: l’edifici té la mateixa forma vist des de tots els angles. Aquesta forma, a més, permet cobrir-lo amb una cúpula.

El pòrtic rodó del Velodrom d’Horta li dona el mateix aspecte observat des de tots els angles / Lluís Casals©

També té una funció pràctica: els seus 4 metres de gruix amaguen tots els serveis per als espectadors i deixen encara una reserva d’espai per a una possible ampliació de les grades o per col·locar-hi càmeres de televisió. I entre les grades i l’entrada hi ha quatre torres obliqües que serveixen per il·luminar l’espai.

El pòrtic rodó del Velodrom d’Horta li dona el mateix aspecte observat des de tots els angles / COAC

L’execució de les instal·lacions va ser reconeguda amb un premi Foment de les Arts i del Disseny (FAD) el 1984. La federació catalana de ciclisme té la seu al Velòdrom, que està dedicat al ciclista Miquel Poblet. També conté un bar, que permet menjar en un entorn olímpic i transportar-se mentalment a les Olimpíades.

Vista del Velòdrom d’Horta / Lluís Casals©

Els arquitectes que van aixecar el Velòdrom Municipal d’Horta són Esteve Bonell i Costa i Francesc Rius i Camps. Apunten que “el tancament circular ordena amb subtilitat les diferents geometries internes” i que permet fusionar els conceptes “interior i exterior, dins o fora”. Tots dos tenen altres obres destacades a la ciutat per separat, però van tornar a coincidir en el projecte de nou hospital de Sant Pau.

Vista aèria del Velodrom d’Horta / COAC

El portal arquitecturacatalana.cat permet conèixer més a fons el Velòdrom d’Horta a través d’una fitxa detallada i comentada. És una de les 3.000 obres incloses en aquest web de referència, impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el més destacat de l’arquitectura catalana. Descobreix-lo!

Més informació

Nou comentari