Amb la col·laboració de

La Balsa, un oasi de tranquil·litat a mig camí entre la tradició i la modernitat

Una bassa del segle XIX es va transformar en un restaurant de luxe amb el suport de la família Güell

Lluny de la bullícia i les presses del centre de Barcelona, a la falda del Tibidabo, s’aixeca una casa de pedra i fusta que aconsegueix integrar-se de manera fluida a l’espai que l’envolta sense renunciar a un disseny avantguardista únic a la ciutat. Es tracta del restaurant la Balsa, obra de dos dels grans arquitectes barcelonins com són Òscar Tusquets i Lluís Clotet i que protagonitza la cinquena entrega del cicle Visita privada a… del TOT Barcelona i el portal arquitecturacatalana.cat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Autor: Lluís Casals. Restaurant La Balsa © Lluís Casals. Fons Clotet-Tusquets, Arxiu Històric del COAC

L’origen del nom del restaurant és la bassa del segle XIX de pedra i totxo que hi havia al bell mig del solar i que Tusquets i Clotet van decidir conservar per donar-li una personalitat única. El mur de pedra que protegia la magnífica bassa de regadiu es va fer servir de base de la casa, que es va completar amb construccions de fusta. La idea era contraposar la lleugeresa dels elements naturals amb la robustesa de la pedra i la maçoneria que l’envolten.

La part interior del dipòsit, a la planta baixa, es va reconvertir per acollir l’apartament dels propietaris i els serveis del restaurant. A la part superior hi ha el menjador principal. “L’habitatge envolta un pati i compta amb un jardí privat independent”, recorda Tusquets en la memòria del projecte.

Autor: Lluís Casals. Restaurant La Balsa © Lluís Casals. Fons Clotet-Tusquets, Arxiu Històric del COAC
Autor: Lluís Casals. Restaurant La Balsa © Lluís Casals. Fons Clotet-Tusquets, Arxiu Històric del COAC

Una de les peculiaritats més destacades de la Balsa és que té dues terrasses. Una és d’estiu: mira al nord i està coberta amb arbres i vegetació per mantenir una temperatura agradable. L’altra és d’hivern: descoberta al migdia per gaudir del sol i que incorpora panells i para-sols per protegir-la del vent i el clima dels dies més tristos.

El passat, matèria prima

“El restaurant la Balsa és un tractat de lectura del mitjà natural, tecnològic, cultural i social”, sosté el reconegut arquitecte Andrés Perea Ortega a la revista especialitzada HIC et NUNC. “El tractament de les preexistències ambientals i històriques, els valors de l’arquitectura provisional, de les factures artesanals, la recuperació d’imatges i espais ja oblidats i el tractament de la funció lúdica ho avalen”.

Autor: Lluís Casals. Restaurant La Balsa © Lluís Casals. Fons Clotet-Tusquets, Arxiu Històric del COAC

El resultat és un edifici extremadament funcional que combina l’herència del passat –el mur de pedra, fonament de l’antiga bassa– amb les possibilitats infinites del futur –encarnades amb els finestrals gegants amb vistes a la immensitat Barcelona que deixen passar una gran quantitat de llum natural–. Com una espècia d’al·legoria constructiva, combina tots els aspectes de la vida: família –l’apartament dels propietaris–, treball –la cuina del restaurant– i oci –els menjadors i terrasses–. 

ADN Güell

La Balsa va obrir les seves portes el 1979 gràcies a la iniciativa de Memé i José Luís López de Lamadrid, dona i cunyat de Carles Güell de Sentmenat, membre d’una de les famílies històriques de Barcelona. Fa uns quants anys que va canviar de mans, però els nous propietaris han mantingut intacte l’esperit innovador i respectuós que Tusquets i Clotet van conferir a aquesta casa tan singular.

Autor: Lluís Casals. Restaurant La Balsa © Lluís Casals. Fons Clotet-Tusquets, Arxiu Històric del COAC

El portal arquitecturacatalana.cat permet conèixer més a fons La Balsa, a través d’una fitxa detallada i comentada. És una de les 3.000 obres incloses en aquest web de referència, impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el més destacat de l’arquitectura catalana. Descobreix-lo!

Nou comentari