Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un frau de 6,5 milions a la Seguretat Social amb base a Barcelona i Sevilla
  • CA

Tot per una denúncia laboral contra una empresa de seguretat privada. Aquesta ha estat la clau en la desarticulació per part del Cos Nacional de Policia d’una organització criminal que pressumptament hauria comès un frau de 6,5 milions d’euros a la Tresoreria de la Seguretat Social i 1,7 milions d’euros a l’Agència Tributària. Segons ha informat la policia, de moment, s’han practicat 23 detencions i s’han decomissat armes de foc, blanques, quantitats ingents de diners en efectiu i el bloqueig de 169 comptes corrents. Una operació que ha necessitat més d’un centenar d’agents a Barcelona, Sevilla i Almeria.

Malgrat que la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions, la policia va començar a empaitar el cas a finals de març de 2022, arran d’una denúncia de 600 treballadors de l’empresa de seguretat privada perquè no cobraven la nòmina des de desembre de 2021. La policia va estirar el fil i va sospitar que hi havia alguna cosa més que un incompliment laboral. Un entramat d’empreses, de facturació i de clients per tal de descapitalitzar la societat i de retruc, eludint els pagaments als acreedors i fent del prestamisme laboral un negoci. L’operació s’ha batejat com a Nervión.

Agents del Cos Nacional de Policia en plena operació Nervión seguits per la càmara tèrmica/CNP
Agents del Cos Nacional de Policia en plena operació Nervión seguits per la càmara tèrmica/CNP

Un investigat des de 2019

L’origen del frau se situaria, segons els analistes policials, en que els actuals gestors de l’empresa de seguretat -tots detinguts, per cert- eren testaferros d’un dels líders de l’organització que ja era investigat per la policia des del 2019. Aquest arrestat hauria fet un prèstec per un import de més d’un milió d’euros per intentar recapitalitzar l’empresa i reflotar-la. Un objectiu que no es va assolir i com a pagament per no poder tornar els diners van lliurar l’empresa de segureta per tal que recuperés el prèstec a través de la facturació pendent. Els nous propietaris van tirar pel dret i si, per una banda, van cobrar les factures, per l’altra, van deixar de pagar la nòmina.

El sistema dels nous propietaris va ser cedir de manera il·legal els seus serveis i la seva facturació a una altra empresa de seguretat, administrada per un testaferro de l’home que havia deixat el milió d’euros a la primera empresa. Així es tancava el cercle. La policia emfatitza que l’organització ara desarticulada tenia una jerarquia molt sòlida i amb una alta especialització en delictes econòmics com el frau fiscal, a la seguretat social, estafes, falsetat documental i apropiació indeguda. Ara bé, aquest entramat hauria fet una passa més. Els investigadors acusen que haurien aprofitat el negoci de la seguretat privada al blanqueig de capitals del narcotràfic de dos grups criminals. El sistema era simular transaccions comercials entre societats vinculades, amb entrades i reintegraments de fons dels comptes que van sumar fins a 27 milions d’euros entre els anys 2016 i 20121. En total, la policia ha “diagramat” un total de 80 societats i 30n testaferros, i la titularitat de 70 immobles.

Dòlars, armes i frau

En els nou escorcolls portats a terme a Barcelona, i poblacions de Sevilla i Almeria s’han intervingut 127.195 euros i 1.225 dòlars americans, s’han confiscat set vehicles, tres pistoles, una carabina de perdigons, gran quantitat d’armes blanques com catanes, navalles i punyals i molta munició d’arma curta. Entre els delictes, la policia ressalta al jutge un frau a la seguretat Social per import de 6.576.558,31 euros, i un deute amb l’Agència Tributària de 1.700.000 euros. A més, delictes de soborn, falsetat documental, apropiació indeguda i frau fiscal. L’operatiu policial també ha suposat el bloqueig de 169 comptes bancaris (39 de persones físiques i 130 de societats), on hi haurien dipositats fins a 300.000 euros. També s’han emès anotacions preventives d’embargament de 67 immobles.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'un cotxe patrulla de la Policia Nacional / Europa Press
El puzle del CNP per resoldre una revenja entre clans acaba a Barcelona
Notícia: El puzle del CNP per resoldre una revenja entre clans acaba a Barcelona
Comparteix
En menys d’un mes troben a Barcelona els suposats autors d’un assassinat a Marbella
Fragment del vídeo on es veuen les bosses que contenen les mascaretes no homologades / GUB
Requisades una multitud de mascaretes i de tests d’antígens fraudulents
Notícia: Requisades una multitud de mascaretes i de tests d’antígens fraudulents
Comparteix
Una intervenció iniciada en un local on els treballadors no duien tapaboques destapa el botí
Un dels fugitius custodiat per la Policia Nacional / CNP
La Interpol i el CNP enxampen dos fugitius centre-americans amagats a Barcelona
Notícia: La Interpol i el CNP enxampen dos fugitius centre-americans amagats a Barcelona
Comparteix
Un d’ells treballava per a un expolicia / S’enfronten a 60 anys de presó
Un treballador de Mercabarna col·loca producte a una de les parades de fruites i verdures / Ethan López (ACN)
L’afiliació a la seguretat social a Barcelona se situa en màxims històrics
Notícia: L’afiliació a la seguretat social a Barcelona se situa en màxims històrics
Comparteix
Al març es registren 1.149.432 persones cotitzant, la segona millor dada en 19 anys i un 5,2% més que fa 12 mesos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa