L’afiliació a la seguretat social a Barcelona frega el rècord absolut en els últims 19 anys. El març ha acabat amb 1.149.432 persones cotitzant, la segona millor dada en gairebé dues dècades. És una xifra que se situa només per darrere del novembre de 2021 (1.150.992), fa quatre mesos.
La tendència és positiva; els afiliats creixen un 5,2% respecte del mateix mes de l’any 2021, fa 12 mesos. A més, el març es converteix en el millor tercer mes de l’any al llarg de la sèrie històrica de l’Ajuntament de Barcelona. De totes maneres, són dades lleugerament més elevades que les del febrer de 2020 (1.143.336), tot just pocs dies abans que el govern espanyol declarés l’estat d’alarma i imposés mesures restrictives de drets fonamentals a tot el territori de l’Estat per culpa de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, el 14 de març de fa dos anys. Respecte del gener i febrer de 2022, també hi ha més persones residents a la capital catalana que cotitzen. De fet, al primer mes de l’any n’eren 1.138.629, 10.803 menys que ara.
Els contractes indefinits creixen un 161% en un any
Els contractes indefinits han crescut un 161% en només un any, tenint en compte les xifres del mes de març. Això significa que s’han més que duplicat els contractes fixos en l’últim any, entre el tercer mes de 2022 i el mateix mes de 2021. “És evident que és un efecte directe de la reforma laboral”, defensa Jordi Martí, tinent d’alcalde i regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, que veu probable que les xifres millorin en el futur pròxim.
La inflació amenaça de fer-ho saltat tot pels aires
Les bones dades econòmiques poden ensorrar-se per complet per culpa de la inflació, que continua sense aturador. Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a la província de Barcelona se situa aquest març, l’últim amb dades, en el 9,1%, atenent l’índex de preus del consum (IPC). Això significa que, de mitjana, tot costa quasi un euro més ara que fa un any. És una xifra mai vista en els últims 29 anys, des de 1993. Per categories, la situació és especialment preocupant en el cas de l’habitatge, l’energia i els combustibles. Aquí les xifres es disparen ja fins al 25,8%. Això significa que, per exemple, si un pis de lloguer costava el març de 2021 1.000 euros, ara se situaria en els 1.258 euros. I el mateix amb la llum, amb l’aigua, el gas o la gasolina. En el cas de l’alimentació és igual; els preus s’enfilen un 6,4% aquest mes de març, respecte del que passava a la província de Barcelona ara fa 12 mesos.