L’economia barcelonina es recupera, almenys pel que fa a la contractació. Les dades oficials, recent publicades, apunten una taxa de variació interanual dels contractes indefinits al mes de març del 161%. Això significa que s’han més que duplicat els contractes fixos en l’últim any, entre el tercer mes de 2022 i el mateix mes de 2021. “És evident que és un efecte directe de la reforma laboral”, defensa Jordi Martí, tinent d’alcalde i regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, que veu probable que les xifres millorin en el futur proper. En contraposició, experts en economia són més reservats i demanen prudència: la situació actual, amb una pandèmia que encara cueja i una guerra a Europa, no permet en cap cas tirar coets.

I és que el tipus de contracte no ho és tot, admet el mateix Ajuntament. “La contractació fixa no és sinònim de qualitat, però és una condició necessària”, defensa el regidor de Presidència, referint-se a aquelles persones que no arriben a final de mes tot i disposar de feina estable. De totes maneres, opina que l’increment progressiu del Salari mínim interprofessional (SMI), que ha passat de 736 euros en 14 pagues el gener de 2018 –abans del primer govern de Pedro Sánchez– a 1.000 euros al mes el gener de 2022 “ha d’anar ajudant a resoldre això”. Amb tot, demana prudència, a l’espera de quina sigui l’evolució de l’economia europea, molt condicionada per la inflació, que al conjunt de l’Estat espanyol se situa en el 9,8%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els experts pronostiquen un augment encara més acusat que, en resum, suposarà una pèrdua de la capacitat de compra i d’estalvi de les famílies.

Sigui com sigui, per primer cop en l’última dècada s’ha trencat un sostre de vidre a la capital catalana. Aquest mes de març passarà a la història com el mes on 1 de cada 3 nous contractes que s’han signat ha estat indefinit, després que el 3 de febrer el Congrés dels Diputats aprovés, amb un marge d’un vot de diferència, la reforma laboral impulsada per la vicepresidenta Yolanda Díaz.

El tercer mes de l'any –quan de veritat es poden veure els efectes del nou marc de relacions laborals dibuixat pel govern de coalició de PSOE i Unides Podem– s'ha tancat amb 91.199 contractes laborals a la capital catalana. D'aquests, 58.343 han estat temporals i 32.856 fixos, segons les xifres de l'Ajuntament. Això significa que el 36% han estat indefinits, una dada que supera en més de 10 punts el segon millor registre de la sèrie històrica, que es va donar el juliol de 2012 (23,6%), fa quasi 10 anys.

El ritme de contractació recupera els valors prepandèmia, superant el llindar dels 90.000 nous llocs de treball al març, una xifra que des que ha esclatat la Covid només s'ha vist el novembre de 2021, abans que la variant òmicron causés estralls. Fa tot just un any no se superava la dada dels 60.000 i, fa dos, dels 62.000. D'aquesta forma, s'equilibra el ritme de creació de treball d'abans de la pandèmia, quan al tercer mes de l'any 2019 es van signar 95.000 contractes.

"Xifres espectaculars" segons l'Ajuntament

"Són unes xifres molt espectaculars", celebra Martí. "Estem en taxes inferiors d’atur i majors a nivell de contractació a Barcelona que a Catalunya i Espanya", sosté. "A més, hem d’afegir que és una ciutat on el sector turístic, abans de la pandèmia, suposava un 15% del PIB i és obvi que no hem recuperat els nivells de turisme prepandèmics", afegeix. "Tot fa pensar que, lluny d’aquesta idea que deia que Barcelona estava en un moment tou, la ciutat encapçala la sortida de la crisi, en termes d’ocupació, taxa d’atur, inversions, exportacions... quan un dels seus motors econòmics [el turisme] encara està subjecte als efectes de la pandèmia", conclou.

Si bé és cert que març és tradicionalment un mes dolent, quant a treball, l'atur ha augmentat lleugerament a Barcelona, en concret un 0,2%, amb un ascens mínim de 123 persones més que sol·liciten prestacions socials per estar sense feina, segons les darreres xifres d'ocupació. En concret, ara hi ha 64.060 persones sense un contracte de feina a la capital catalana.

Més enllà dels efectes immediats per algú que pugui tenir un contracte indefinit, hi ha al darrere tota una cadena de millores laborals. "Quan les plantilles són indefinides, en el fons, tornes a una cosa bàsica, que és que el contracte sigui entre dues parts", argumenta Martí. "Quan campaven per tot arreu els contractes temporals o els falsos autònoms, no hi havia un contracte sinó un 'et compro per hores'. La contractació indefinida permet que torni a haver-hi contractes, negociació sindical, negociació de condicions de treball... Per tant, rere l'indefinit s'obre la porta a tants drets a través de la negociació que les condicions laborals tendeixen a millorar. Amb un contracte temporal, no", argumenta el regidor de Presidència.

"És precipitat", diuen experts

Raul Ramos, professor Facultat Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB), vicerector de Política d'Internacionalització per la mateixa universitat i expert en mercat laboral, demana prudència. "És una mica precipitat dir que la reforma laboral té un component tan positiu", alerta.

On sí que està convençut és en l'objectiu de la reforma laboral. "Ha posat el focus en un dels principals problemes que tenim a Barcelona, com és l’excés de la temporalitat, un recurs que es feia servir de forma molt indiscriminada per part de les empreses. Era una manera de tenir la gent en un període de prova molt llarg o directament per estalviar-se una major de despesa en acomiadar-los que si haguessin tingut un contracte indefinit", explica. De totes maneres, demana cautela. "Si això representa prou un canvi de mentalitat en les empreses, només ho sabrem amb el temps", diu.

I la qüestió no recau només en disposar d'un contracte indefinit o no, que és primordial, sinó també de les condicions de treball. "Portugal ha fet una reforma laboral i al cap d’uns anys s’ha vist que s’ha creat menys ocupació, de millor qualitat, però menor", indica l'expert en economia. "Si entenem que qualitat vol dir estabilitat, és evident que un contracte indefinit et permet una cosa tan senzilla com demanar una hipoteca. Et dona una seguretat, si bé és cert que et poden acomiadar, però psicològicament és un aspecte molt important. Estem en un context on tenim la natalitat més baixa d’Europa, on l’edat d’emancipació és de les més elevades d’Europa...", argumenta.

Les xifres indiquen un augment de la contractació, una recuperació del múscul econòmic i per primer cop mostren una solidesa i estabilitat en la tipologia de contractes com fins ara no s'havia vist en l'última dècada. No obstant això, aquestes dades no ho són tot: queda pendent assolir una major qualitat en les condicions de treball, sortejar el sotrac que encara suposa la pandèmia de la covid-19, la inflació desbocada que ha generat i una guerra a Ucraïna que ha desestabilitzat encara més el sorramoll econòmic en el qual el món occidental viu avui dia.

Més notícies
El restaurant la Dama, obert dins del Zoo / Ajuntament de Barcelona
Notícia: Rècord d’afiliats a la seguretat social en un mes de febrer a Barcelona
Comparteix

Rècord d’afiliats a la seguretat social en un mes de febrer a Barcelona

El segon mes de l'any es tanca amb 1.146.956 persones que viuen a la capital i que cotitzen, un 4,3% més que fa un any
Notícia: Rècord d’afiliats a la seguretat social en un mes de febrer a Barcelona - Mobile
Treballadors en una oficina de Barcelona / Vicente Zambrano González
Notícia: Rècord d’afiliats a la seguretat social en un mes de gener a Barcelona
Comparteix

Rècord d’afiliats a la seguretat social en un mes de gener a Barcelona

2022 s'estrena amb 1.138.629 persones que cotitzen, una xifra mai vista en un primer mes de l'any des de 2003
Notícia: Rècord d’afiliats a la seguretat social en un mes de gener a Barcelona - Mobile
Una sala interior d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) / ACN
Notícia: Barcelona redueix l’atur el doble de ràpid que Madrid en l’últim any
Comparteix

Barcelona redueix l’atur el doble de ràpid que Madrid en l’últim any

En 12 mesos el nombre de desocupats ha disminuït un 32,5% i ara hi ha 63.383 persones sense feina
Notícia: Barcelona redueix l’atur el doble de ràpid que Madrid en l’últim any - Mobile
Joves a la rambla del Poblenou, al costat de l'escultura 'l'Adolescent' / Pepe Navarro
Notícia: 36 euros al dia, la butxaca d’un jove de 24 anys a Barcelona
Comparteix

36 euros al dia, la butxaca d’un jove de 24 anys a Barcelona

Un menor de 25 anys viu amb un salari anual de 12.904 euros, gairebé un terç dels 36.782 euros que obté una persona d'entre 55 i 59 anys
Notícia: 36 euros al dia, la butxaca d’un jove de 24 anys a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix