Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Absolts dos Mossos acusats d’atemptar contra la integritat moral
  • CA

Resolució directa de la secció cinquena de l’Audiència de Barcelona, que ha absolt dos Mossos d’Esquadra de les acusacions d’atemptar contra la integritat moral i per racisme d’un noi àrab en una detenció durant el confinament. Recíprocament, els Mossos l’acusaven d’un delicte de lesions i de resistència a l’autoritat pel qual sí ha estat condemnat. La defensa del noi condemnat estava dirigida inicialment per Iridia i el sindicat SAP-Fepol portava la direcció lletrada dels policies absolts.

El fets es remunten a una detenció durant el confinament ordenat per les autoritats arran de la pandèmia de la COVID 19 que va acabar amb els Mossos i detinguts lesionats, i acusacions creuades d’atemptat a l’autoritat i de resistència a l’autoritat a més dels delictes contra la integritat moral. Mohamed, que hauria escopit els agents mentre es tocava els genitals, els acusava d’haver-li dit “moro tonto de merda” i ara haurà de pagar una multa i la responsabilitat derivada de les lesions produïdes als efectius dels Mossos.

Una reacció violenta i tocar-se els genitals

Segons els fets provats de la sentència a la qual ha tingut accés Tot Barcelona, l’actuació objecte del litigi es va registrar el 5 d’abril de 2020, en ple confinament. Mohamed era a la Gran Via quan va ser interpel·lat pels Mossos uniformats D. i A. per tal que es retirés cap a casa seva, però s’hi negar. Els Mossos van decidir, davant la negativa, identificar-lo, però no portava cap document i l’expressió oral del retingut no permetia obtenir les seves dades de les bases d’informació policial. Mentre això passava, Mohamed es va escapar de l’escomesa i es va dirigir cap a la porta del seu domicili, es va tocar els testicles i els va escopir. Tenia els agents a escassa distància.

Davant l’actitud de Mohamed, un dels Mossos va travar la porta amb el peu i va reduir-lo, de manera “violenta” per “l’oposició realment violenta del reduït” fins que va poder-lo emmanillar i ser detingut. Tots tres van resultat lesionats. La versió d’en Mohamed, que no convenç els magistrats, és que els Mossos li van dir “que te vayas a tu casa, tonto” i com que no ho feia perquè no li lliuraven la denúncia li van dir que “que te vayas a tu casa tonto, que eres un tonto moro de mierda”. Una explicació que els magistrats rebutgen perquè, tal com reconeix el mateix Mohamed, no el van poder identificar i, per tant, no el podien denunciar. Mohamed també va admetre que es va tocar els testicles.

Una esquizofrènia, l’explicació

La resolució també recull que l’al·legació de Mohamed conforme té por amb motiu d’una topada amb els Mossos anterior no és “congruent amb tocar-se els genitals davant d’ells en senyal de menyspreu”. Així, el tribunal conclou que la manera d’actuar de Mohamed és “pròpia d’una persona agressiva amb dificultat per controlar els impulsos i amb poc respecte a les normes”.

Els informes forenses als quals va ser sotmès el denunciat pels Mossos d’Esquadra mostren també que patia un quadre psicològic complicat d’esquizofrènia i que, fins i tot, al·legava que sentia veus, però tot i això no es medicava. En aquest marc, la resolució remarca informes psiquiàtrics en què es constata que la dificultat per controlar els impulsos l’ha portat a “nombroses agressions” i “estàncies a centres penitenciaris”. La sentència també alerta que si bé no s’ha acreditat l’expressió de “moro de mierda” això no significa la gravetat que suposaria per la confiança en qui “custodia la llei”.

Finalment, els Mossos han estat absolts d’una petició de condemna de tres anys i sis mesos de presó, mateix període d’inhabilitació especial més una indemnització no gens menor de fins a 15.000 euros. El detingut ha estat absolt d’un delicte d’atemptat, però condemnat per un delicte de desobediència del 556 del Codi Penal, a sis mesos de multa i a dos delictes de lesions lleus, a un mes de multa cadascun. En total, haurà de pagar una multa de 1.140 euros i una responsabilitat civil als agents de 2.050 euros. El sindicat SAP-Fepol celebra la sentència i lamenta el que han hagut de passar els seus companys.

Més notícies
Dos mossos, durant un operatiu en una imatge d'arxiu / Martí Rodríguez / ACN
Els Mossos resolen un cas enrevessat de robatori violent a la Verneda
Notícia: Els Mossos resolen un cas enrevessat de robatori violent a la Verneda
Comparteix
L'assalt estava vinculat a un deute per tràfic de drogues
Estació de tren Sant Andreu Arenal, amb una parada de Bicing / Jordi Play
Irídia busca testimonis d’una agressió a Sant Andreu Arenal
Notícia: Irídia busca testimonis d’una agressió a Sant Andreu Arenal
Comparteix
Un vigilant de seguretat hauria agredit una noia dilluns 7 de febrer a la nit
Una captura del vídeo publicat a les xarxes socials / Twitter: @SantiAranya
Troben indicis delictius en els Mossos que es van barallar al Raval
Notícia: Troben indicis delictius en els Mossos que es van barallar al Raval
Comparteix
La versió dels agents no concorda amb l'actitud que es veu en els vídeos enregistrats pels veïns
Una imatge d'un moment del judici TOT BARCELONA
Contradiccions dels Mossos marquen el judici del coet contra l’helicòpter
Notícia: Contradiccions dels Mossos marquen el judici del coet contra l’helicòpter
Comparteix
“Els manifestants aplaudien”, admet una agent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa