Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Irídia alerta que 72 immigrants han sigut aïllats al CIE de Barcelona
  • CA

El col·lectiu d’advocats per la defensa dels drets humans Irídia ha alertat aquest dijous del nombre “desproporcionat” d’aïllaments preventius d’immigrants sense estada regularitzada a Espanya que són reclosos al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), a la Zona Franca de Barcelona, on esperen una resolució sobre la seva possible expulsió de l’Estat. El grup assegura que 72 interns han sigut aïllats. La xifra representa la gran majoria de cops que s’ha aplicat en l’últim any als centres d’estrangers d’arreu de l’Estat, on s’ha registrat 84 aïllament. En el mateix període, l’ordre es va dictar sis cops al CIE de Madrid, segons les dades aportades per Irídia.

El grup d’advocats qüestiona la freqüència amb què s’acorden els aïllaments al CIE de Barcelona, una mesura que assenyala que obstaculitza la tasca dels lletrats. Alhora, el codirector d’Irídia, Andrés García Berrio, explica que l’aïllament s’ha utilitzat tant amb motivacions punitives com per diagnòstics positius de Covid-19 o contactes estrets de persones contagiades. «Les cel·les d”aïllament del CIE no compleixen les regles Nelson Mandela. Només hi ha càmeres en una part d’aquestes cel·les: quan ens han referit situacions de violència sempre ha estat a la zona on no hi havia càmeres», adverteix García Berrio.

Irídia assegura que els interns els informen de “condicions inhumanes i degradants tant per l’espai com pel tracte rebut per part dels agents”. Segons han apuntat els seus representants, la situació a l’equipament de la capital catalana està totalment “descontrolada” en molts sentits. Per exemple, a diferència de la resta de centres d’aquest tipus de l’estat espanyol, les visites van estar totalment prohibides des d’octubre de 2020 fins al mes de juny de 2021, malgrat l’aixecament de restriccions i la insistència de les entitats de drets humans.

Vulneració de drets

Una situació que contrasta amb el dret a la salut dels interns, que segons Irídia es vulnera de forma constant. Tal com ha explicat l’advocada Marta Bolinches, les persones que es troben tancades al CIE no disposen d’una atenció mèdica les 24 hores del dia, i tampoc tenen cap mena d’assistència psicològica. El mateix passa amb el servei d’intèrpret, que no està sempre disponible.

“Hem detectat nombroses irregularitats i deficiències”, ha subratllat, per això ha demanat a la Generalitat que sol·liciti al Ministeri d’Interior que el Servei Català de la Salut es faci càrrec del CIE, per tal de garantir “les mateixes condicions” que les del conjunt de la població. “Esperem que el Govern pugui abordar aquesta qüestió amb urgència”, ha afegit.

Pel que fa a la vessant judicial, Irídia demana que es garanteixi la correcta assistència lletrada presencial per part d’advocats d’ofici. També que es garanteixi la comunicació de les deportacions amb una antelació mínima de 72 hores i que hi hagi una guia de bones pràctiques als jutjats en casos de denúncies de tortura o maltractament a l’interior del centre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa