Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Contradiccions dels Mossos marquen el judici del coet contra l’helicòpter
  • CA

Jornada intensa a la sala de vistes de la secció cinquena de l’audiència de Barcelona. Aquest matí ha començat el judici contra Francisco López, acusat de tirar coets contra l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra durant les protestes post-sentència. Una acusació per la qual el ministeri fiscal demana una pena de 9 anys i mig de presó i la Generalitat de Catalunya dos anys i mig, per atemptat i desordres públics. Una primera vista oral que ha sortit amb saldo positiu per la defensa.  De fet, la clau de tot plegat és la intencionalitat i, de moment, no sembla que fos derribar una aeronau.

Les contradiccions dels Mossos han marcat el relat de l’acusació arran d’una defensa que portava els deures fets i el sumari al cap i ple de post-its. Els agents participants en el primer intent de detenció i dos dels membres de la tripulació -el pilot ho farà segurament el proper 15 de novembre- s’han vist exampats per la lletrada defensora respecte les declaracions que van constatar als atestats. Només una mossa ha pogut mínimament ubicar l’helicòpter quan va esclatar un dels tres coets que la policia assegura que va tirar. De fet, ha estat la mateixa que ha reconegut al tribunal que els manifestants “aplaudien” que es tiressin coets.

Cinc? No, només una detonació

Entre els primers testimonis, una mossa d’Esquadra que va actuar com a “fura” -és a dir, fent la seguretat ciutadana de paisà entre els manifestants-. Ha estat l’única de la pràcticament una desena de mossos que va participar en l’intent de detenció que ha ubicat més o menys la situació de l’helicòpter quan hauria esclatat el coet de palmera. Un segon testimoni, el mosso amb TIP 7428, que era l’operador de sistemes i de càmera de l’aeronau, ha assegurat a preguntes del ministeri fiscal que només va sentir una deflagració i l’helicòpter va fer un “moviment de reacció del pilot”. El testimoni ha relatat que l’helicòpter només va guanyar alçada però no es va bellugar del lloc.

La defensa, amatent, li ha recordat la seva declaració en instrucció, el tretze de gener de 2020. En aquella ocasió, l’operador va informar al jutge que va arribar a escoltar fins a “cinc detonacions” i algunes altres fonts apuntaven a tres. Aquest matí en canvi, ha insistit que en va sentir més però no ha pogut concretar quantes. També ha reconegut que no recordava quin tipus de deflagració havia vist. Una contracció que ha fet parar l’orella al tribunal. Però les contradiccions no han acabat aquí. El copilot de l’aeronau, el mosso TIP 13106, ha volgut posar més dramatisme del compte a la seva narració i ha contradit el seu operador de sistemes que seia rere seu a l’helicòpter. El copilot sí que ha dit des d’un principi que només va veure una deflagració, i, en contra la narració del seu company, ha asseverat al tribunal que va decidir “sortir de la zona, no fos cas que passés una altra vegada”.

En aquest marc, i guiat per l’interrogatori preparadíssim de l’advocat de la Generalitat, ha emfasitzat al tribunal que en 15 anys mai s’havia trobat en una situació semblant. Així ha albirat el perill que suposaria que el coet hagués entrat a la cabina o que l’aparell hagués topat amb un edifici. Ara la versió definitiva l’haurà de donar el pilot que declararà el proper 15 de novembre, perquè avui es trobava de baixa mèdica.

Una imatge del vídeo emès aquest matí a la sala de vistes amb l'explosió del coet prop de l'helicòpter/QS
Una imatge del vídeo en què es veu com surt el coet

Un casc de la seva dona, un pamflet, un xat amb un advocat i Jupol

La sessió també ha viscut les testificals dels membres de la policia que van participar en la seva detenció i en l’escorcoll. Tots han admès que va col·laborar. Tots han coincidit que es va endur de casa seva un casc de patinet- que era de la seva dona-, un mocador amb una estelada, -que l’acusat portaria el dia dels fets- i un pamflet de “lluita Internacionalista” sobre la independència. A més, un telèfon mòbil del qual van extreure una fotografia dels coets i els petards, -una imatge penjada al seu perfil de Facebook- i una conversa privada amb el seu advocat d’aleshores. Un detall que no ha passat per alt al tribunal.

Curiosament, els mossos que van actuar han insistit molt al tribunal que l’acusat també ho està per una batussa a la manifestació de Jupol de l’octubre de 2018, que encara està pendent de judici. De fet, un dels mossos que va procedir a la detenció ha remarcat que un cop el va veure immediatament el va reconèixer.

280 euros de responsabilitat

Nou anys i mig de presó per part de la fiscalia i dos anys per part de la Generalitat de Catalunya és el que li reclamen a en Francisco López per tirar dos coets. De fet, l’acusen que els petards van esclatar a escassos metres de l’aeronau que vigilava i transmetia imatges al Centre de Comandament de la Seguretat. La investigació ha servit per convèncer el ministeri públic de la comissió d’un delicte d’atemptat i un delicte de desordres i de lesions, amb l’agreujant d’ús de disfressa. La Generalitat, en canvi, considera que no hi ha delicte de desordres. Fiscalia li demana 280 euros de responsabilitat civil i la Generalitat 900 euros de multa més la responsabilitat civil que es determini.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jaume a novembre 07, 2022 | 15:52
    Jaume novembre 07, 2022 | 15:52
    Els Mossos ni tant sols és posen d´acord amb el que a passar, això ho ressumeix tot, si tinguessim un govern digne estarien denunciant aquesta persecució politica al Parlament.
  2. Icona del comentari de: el Foll a novembre 07, 2022 | 21:10
    el Foll novembre 07, 2022 | 21:10
    Si pintar un llaç groc al terra davant la casa del Llarena és terrorisme, això hauria de ser pena de mort. Oi Barrionuevo? Pren nota, Generalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa