Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El veïnat del Fòrum, en contra d’un Primavera Sound ampliat també el 2023
  • CA

El desafiament dels organitzadors del Primavera Sound a l’Ajuntament de Barcelona -amb temptativa inclosa d’abandonar la ciutat- ha agafat també per sorpresa el teixit veïnal del voltant del Fòrum, l’escenari principal dels concerts del gran festival de música.

Les cinc entitats consultades pel TOT Barcelona han participat en les reunions amb què, en els últims mesos, el Consistori i els promotors han preparat la rentrée de 2022, després de dos anys sense concerts a causa de la Covid. Mentre que ahir no els quadrava gaire res de la sobtada controvèrsia que deixava en l’aire el futur del certamen, aquest divendres han esclatat indignades després que l’alcaldessa Ada Colau donés per fet que el Primavera Sound també duplicarà les seves dates al Fòrum el 2023.

“Ens sentim enganyats i utilitzats”, confessen els col.lectius veïnals, en una queixa sobretot adreçada a l’Ajuntament. Després de diverses trobades amb els promotors i el Consistori, les associacions s’havien avingut a tolerar una edició ampliada a dos caps de setmana, però només l’any que ve. Coincideixen a dir que mai ningú els va parlar de repetir el calendari extra de concerts també a 2023, una opció que ha emergit després de l’ultimàtum llançat pel director del certamen, Gabi Ruiz, i que avancen que no pensen consentir.

Encara més, acusen l’Ajuntament de cometre una “claudicació davant el xantatge descarat per part dels promotors del Primavera Sound”. La irritació perquè ningú els hagi demanat ara el seu parer ha cristalitzat amb la creació vertiginosa d’una nova plataforma unitària i amb nom inequívoc: Stop Concerts Fòrum. Fa anys que el teixit associatiu dels barris d’aquesta zona enganxada al Besòs lamenten les molèsties freqüents per soroll, botellots i brutícia mentre l’atapeïda agenda d’espectacles que el Fòrum acull s’allarga, habitualment entre la primavera i l’inici de la tardor.

“Una trampa”

“Si el plantejament és fer una edició ampliada per a tota la vida, ens hi neguem totalment”, sentencia el president de l’Associació de Veïns de Zona Fòrum, José Manuel Sánchez, que creu que els han parat “una trampa”: “Ens han venut una cosa i ara, mitjançant pressió, s’intenta fer que sigui una altra. Ens qüestionem si hem de mantenir el nostre compromís a favor de l’edició doble de 2022″.

El líder veïnal recalca que tant l’Ajuntament com els organitzadors havien transmès fins ara a les entitats que l’ampliació del festival seria només l’any que ve i “excepcional”: “L’argument per doblar el format en el 2022 era que s’havia de donar sortida a les entrades que el Primavera Sound ja havia venut el 2019 i el 2020. Pensem que vendre-les va ser irresponsable, sabent de la possible cancel·lació per la situació sanitària. A més, ja veurem si el format ampliat serà possible o no el 2022, segons com evolucioni la pandèmia”.

Per llimar la desconfiança veïnal i aplanar l’acord per a l’edició expandida de 2022, el Primavera Sound va anunciar que crearia una fundació que destinaria uns 200.000 euros a l’empobrit entorn de la riba del Besòs. Va prometre compensacions per atendre joves, població desfavorida i crear llocs de feina per a aturats. En tot cas, Sánchez i altres consultats afirmen que no han rebut més concreció sobre la fundació, que ha anunciat el seu naixement just aquesta setmana tan agitada.

En qualsevol cas, Sánchez remarca que no es pot “institucionalitzar que el festival es dupliqui vitalíciament”. “Ja suportem una pressió bestial d’actes massius”, recorda. A més del Primavera Sound, el Fòrum allotja altres certamens multitudinaris que es preparen per aterrar de nou el 2022, com el Reggaeton Beach Festival o la Feria d’Abril. Altres s’han celebrat enguany malgrat coincidir amb una onada de contagis de Covid, com va ocórrer amb el Cruïlla durant el juliol.

Públic durant un concert al Primavera Sound, el 31 de maig del 2019 /
Públic durant un concert al Primavera Sound, el 2019 / ACN

“Aguantar el Primavera Sound dues setmanes per tota la vida? Després del 2022, ni parlar-ne”, rebla el Moviment Diagonal Mar, que incideix que és “mentida” que, abans d’esclatar la polèmica, els veïns sabessin res de la intenció del certamen d’augmentar els dies de concert també el 2023. “Prou problemes tenim de convivència, d’incivisme i de decibels com per permetre-ho encara més. Per això calen normatives, perquè no pot ser que tinguem carrers convertits en un passeig del botellot. A sobre es queixen del que els fan pagar, però fins on arriba la neteja què fan? L’acabem pagant els ciutadans. Ja està bé de creure’s els amos del Fòrum”, critica.

Abans que el govern municipal s’afanyés a mirar de reconduir la crisi, el director del Primavera Sound, Gabi Ruiz, va assegurar que l’Ajuntament li exigia sufragar a partir d’ara 17 cops més de lloguer per instal·lar-se al Fòrum. L’Institut de Cultura de Barcelona, l’Icub, respon que l’organització va abonar 83.000 euros per l’arrendament de l’espai en l’últim certamen, el de 2019, i afegeix que encara es negocia la quantitat per a 2022. Per altra banda, el festival ha ingressat més d’1,6 milions en subvencions des de 2017 de diferents institucions públiques, també de les arques municipals.

“Boníssima notícia si marxen”    

Si l’ultimàtum d’un hipotètic adeu del Primavera Sound a Barcelona revifés, s’ensuma que no es prendria com una tragèdia a la vora del Fòrum. “No seria una bona notícia, sinó una boníssima notícia que marxessin i que ens deixessin tranquils. Però és tan bona que no crec que es produeixi”, intueix Enric Navarro, membre d’Airenet, severa amb la contaminació acústica i atmosfèrica en aquest extrem del districte de Sant Martí.

Navarro no es queda sol en desdramatitzar si es posa punt i final al festival. “Tot el que sigui reduir actes massius al Fòrum és bona notícia. Si volen marxar, que marxin on vulguin”, resol Sánchez, que assenyala que els maldecaps no es repetirien si el Primavera Sound es traslladés a Madrid, com s’ha especulat: “Allà el farien a un polígon fora de la ciutat, on no hi ha habitatges a prop. No molestarien a ningú”. Fa molt que el teixit associatiu prega que es descarregui d’actes el Fòrum, una demanda que s’ha ignorat fins ara.

Arribada de la manifestació veïnal del Besòs al Fòrum, final del r
Protesta contra l’incivisme d’entitats veïnals del voltant del Fòrum, en una imatge d’arxiu / MMP

“Si se’n van, guanyaríem en neteja, en civisme i la gent podria dormir”, opina el vicepresident de l’Associació de Veïns de Besòs-Maresme, Ramón Tur. A banda, demana que, de cara al retorn de 2022, es garantitzi més vigilància i que la neteja dels carrers per on transita el públic a la sortida i on es concentra gent a beure “no es faci només a la primera línia” limítrofa amb el Fòrum, sinó que s’extengui a tot el tram on els espectadors desfilen per anar a agafar el transport públic.  

“La música és cultura, però no té per què ser incívica. No diem que es marxin, el que diem és que s’han de comportar”, diferencia el Moviment Diagonal Mar, a qui no va agradar gens com es va esbombar l’avís d’un possible canvi de seu: “Ha sigut una amenaça a l’Ajuntament i, en conseqüència, als veïns per fer sentir-nos culpables si marxen”.

El president de l’Associació de Veïns del Besòs, Paco Abad, sí que creu que la fugida del Primavera Sound seria “una pèssima notícia”. “És cert que genera molts inconvenients perquè hi concentra molta gent, però la ciutat perdria diners i llocs de feina”, alerta. En tot cas, Abad destaca que és primordial “mitigar l’efecte negatiu” de l’esdeveniment: “El problema és en quines condicions s’hi fa i que els veïns fins ara no han pogut descansar. Era el que treballàvem per intentar arreglar-ho, però ara no sabem què pensar”.

Navarro insisteix que l’acceptació que el moviment associatiu va comunicar al programa doble del festival per a 2022 es tractava d’una “gran excepcionalitat” després de dos anys sense certamen: “Si no ho fos, la resta d’organitzadors d’esdeveniments voldrien sumar-se al mateix format i no estem disposats a passar pel tub”. Sánchez tanca amb una advertència a l’alcaldessa: “No sabem per què ha cedit al xantatge. El festival no aporta tant com diuen a la ciutat, i sí que comporta molèsties als veïns, que són els que voten. L’alcadia no la dona la gent de fora que ve al Primavera Sound, sinó els barcelonins, els que vivim aquí“.

Més notícies
Una actuació durant una edició passada del Primavera Sound / ACN
Els tres destins de la ruta americana del Primavera Sound
Notícia: Els tres destins de la ruta americana del Primavera Sound
Comparteix
Sao Paulo se suma a la ruta que el festival estendrà pel continent americà a finals de 2022
C. Tangana actuarà al Palau Sant Jordi / Ricardo Rubio (Europa Press)
C. Tangana actuarà al Palau Sant Jordi
Notícia: C. Tangana actuarà al Palau Sant Jordi
Comparteix
L'artista madrileny serà a Barcelona el 19 de febrer de l'any vinent, amb la seva gira 'Sin cantar ni afinar Tour 22'

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a desembre 18, 2021 | 11:31
    Ricard desembre 18, 2021 | 11:31
    Per una vegada l'alcaldessa està ben agafada. Per una banda els empresaris fan pressió, més o menys legítima, per aconseguir avantatges davant l'ajuntament i per altra els veïns protesten, amb tota la raó, contra l'habitual negligència criminal dels ajuntaments en donar carta blanca als incívics. Per un dia planyo a l'alcaldessa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa