El festival Primavera Sound anuncia una tornada sonada el 2022 amb la seva “edició més ambiciosa”: més dies, més artistes, més escenaris i una picada d’ullet als veïns del Besòs. En primer lloc creix fins als 11 dies i oferirà uns 500 concerts, el doble de l’oferta habitual. Les actuacions dels dos caps de setmana inclosos mantenen la ubicació tradicional al Parc del Fòrum i de diumenge a dimecres es desplegaran per grans sales de concerts de la ciutat com Razzmatazz, Apolo o Sidecar, per donar vida al teixit d’espais de música en viu, molt malmès per la pandèmia.

El cartell d’artistes serà paritari, seguint el “camí de no retorn” iniciat el 2019. La llista es desvetllarà dimarts vinent en una presentació amb patrocinadors del festival. El festival només ha avançat que comptaran amb unes 400 bandes i artistes, entre els que hi ha el retorn del grup mallorquí Antònia Font. L’edició 2022 celebrarà amb retard els 20 anys del festival, després d’ajornar-ho dos cops per la pandèmia. Les entrades es posaran a la venda l’1 de juny. Els qui van comprar entrada pel 2019 i no la van retornar, podran fer-la servir l’any vinent per a un dels dos caps de setmana. També podran ampliar-la a total de dies o demanar la devolució de l’import.

L’organització preveu una assistència de més de 400.000 persones a l’esdeveniment i un impacte econòmic directe per la ciutat d’uns 300 milions d’euros. Calcula que l’ampliació en calendari generarà més de 350.000 pernoctacions de “turistes culturals amb capacitat de despesa” i uns 10.000 llocs de treball entre contractacions temporals i proveïdors. En paral·lel al festival musical es celebrarà també el la fira professional Primavera Pro del 7 al 9 juny.

Els codirectors del festival, Alfonso Lanza i Albert Guijarro, no se n’han estat de bons auguris i autofelicitacions. “Barcelona i Sant Adrià de Besòs seran capitals mundials de la música aquests 11 dies!”, ha proclamat Lanza. Aspiren a què el nou format de l’esdeveniment sigui “el model de referència de festival urbà” a Europa i al món, “integrat en una ciutat i deixant una empremta tangible i sostenible”. De moment l’exportaran ells mateixos a les edicions que organitza el festival a Porto i Los Ángeles.

Compensació al Besòs

D’altra banda, el festival anuncia la creació d’una petita fundació amb seu al barri del Besòs-Maresme i Diagonal Mar, per ajudar veïns vulnerables i contribuir a l’accés equitatiu a la cultura. La dotació pressupostària del primer any seran 200.000 euros, una xifra reduïda en comparació als més de 50 milions d’euros de pressupost del festival, però una primera passa molt aplaudida per l’Ajuntament. El govern d’Ada Colau ha tancat files amb els organitzadors amb la presència de l’alcaldessa a la roda de premsa, que ha triat com a ubicació en institut del barri.

Entre les línies d’actuació de la nova entitat hi haurà la creació d’una borsa de treball perquè els veïns i empreses de la zona accedeixin de forma prioritària a la contractació temporal. Donacions econòmiques dels assistents i els excedents alimentaris es destinaran a “les famílies més desafavorides” de l’entorn, tot i que no s’ha concretat cap xifra. També regalarà 1.000 entrades gratuïtes per a gent del barri barceloní i de Sant Adrià i 50 acreditacions perquè entitats i centres culturals participin al congrés paral·lel. També preveu organitzar jornades de formació sobre la indústria de la música, becar joves artistes del barri, firmar convenis amb els instituts, fer visites guiades a les entranyes del festival per a escoles i veïns i donar suport a la creació d’una ràdio comunitària.

Els veïns propers al Fòrum s’havien queixat molt les darreres edicions de l’impacte acústic dels concerts i de l’incivisme d’una part important del públic, que en ser tan massiu col·lapsava el transport i embrutava l’entorn. L’organització, preguntada per la premsa, no ha desvetllat si reduirà els decibels i s’ha limitat a assegurar que ho està treballant amb consistori i veïns. Segons ha sabut el TOT Barcelona, la nova Fundació es va presentar aquest dijous a entitats de la zona, que en fan un balanç desigual i mantenen l’exigència d’un major civisme i respecte pel descans nocturn.

L’alcaldessa s’ha desfet en elogis cap al Primavera Sound, tant pel seu pes econòmic com per l’apropament al Besòs. “Ja representava per la ciutat un guany molt gran, en projecció de la ciutat en un àmbit prioritari com la cultura, i en generació de llocs de feina i un gran impacte econòmic”, ha aplaudit Colau, que ha celebrat passar d’un “festival a Barcelona uns pocs dies” a un “festival amb Barcelona tot l’any”. “Serà un grandíssim èxit de festival i un orgull pels barris del Besòs, marcarà un abans i un després en el que han de ser els festivals culturals”, ha pronosticat.

Nou comentari

Comparteix