Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El TSJC rebutja anul·lar ja la ZBE i continuen les restriccions al trànsit
  • CA

Les restriccions perquè els vehicles sense etiqueta ambiental circulin dins de gran part de Barcelona continuen, de moment, vigents. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la primera petició que havia rebut per aixecar de seguida les limitacions al trànsit i executar de forma provisional les sentències dictades el març passat que declaren nul·la l’ordenança que empara la Zona de Baixes Emissions (ZBE).  

La sol·licitud la va presentar la Plataforma d’Afectats per Restriccions Circulatòries (PARC), un dels promotors dels contenciosos que han prosperat al TSJC i que han deixat contra les cordes la principal mesura amb què l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana intenten rebaixar els nivells de contaminació marcats per la Unió Europea, que la ciutat ha acostumat a incomplir els últims anys. L’alt tribunal, però, refusa imposar ja que la ZBE quedi suspesa al·legant que la demanda es va anticipar al moment processal oportú per estudiar-ho. Per la seva banda, l’entitat avança que tornarà a presentar l’escrit per instar que la suspensió entri en vigor de forma cautelar mentre les sentències no es declaren fermes.

La providència dictada per la sala del contenciós-administratiu del TSJC assenyala que “la sol·licitud es va presentar sense que hagués finalitzat el termini per recórrer la sentència”. Recalca a més que no procedeix deixar ja sense efecte l’àrea restringida a la circulació perquè, quan la petició d’execució provisional de sentència es va formular, “no s’havia presentat escrit de preparació del recurs de cassació” al qual l’Ajuntament de Barcelona té dret per apel·lar les resolucions que han deixat en entredit la ZBE.

L’Ajuntament encara no ha recorregut

El govern de l’alcaldessa Ada Colau va anunciar una cadena de recursos a la qual se sumaria la Generalitat, l’AMB i els ajuntaments de les altres ciutats on s’apliquen les restriccions al trànsit (l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Esplugues i Cornellà). L’Ajuntament apunta que encara no ha interporat el recurs a les resolucions contràries al reglament de la ZBE.

A més, els magistrats justifiquen que han de rebutjar la sol·licitud en aquest moment per garantir que les altres entitats que van recórrer contra la ZBE puguin formular les seves pròpies sol·licituds quan correspongui, de manera que el TSJC pugui tramitar-les i evaluar-les totes de forma simultània. En aquest sentit, el tribunal recorda que “s’han dictat altres cinc sentències en recursos amb idèntic objecte”.

En tot cas, la providència del TSJC fa saber a la PARC que la desestimació no és definitiva i que la plataforma té dret a reproduir la petició més endavant. En aquest sentit, els jutges indiquen que la sol·licitud per examinar si la ZBE queda suspensa mentre evoluciona el procediment judicial pot tornar a cursar-se quan s’admeti el recurs de cassació que l’Ajuntament ultima.

La plataforma hi insistirà

La PARC confirma al TOT Barcelona que registrarà de nou la instància per insistir en reclamar que la regulació de la ZBE deixi d’aplicar-se sense esperar que el Tribunal Suprem s’hi pronunciï. “Ho tornarem a presentar, en temps i forma aquest cop”, avança el president de la PARC, David Llort.

La plataforma va adduir que registrava la proposta per derogar les limitacions a la circulació de seguida que van dictar-se les sentències per procurar que s’aturés d’immediat l’amenaça de multar els vehicles vetats que circulin dins dels 95 quilòmetres quadrats reservats. Des de gener de 2020, els models de benzina matriculats abans del 2000 i els dièsels anteriors a 2006 no poden transitar en el territori comprès dins de les rondes de Barcelona entre les 07.00 i les 20.00 hores de dilluns a divendres.

La patronal d’empreses d’autocars Audica també va comunicar que pregaria que les sentències es materialitzin mentre el Suprem dirimeix el recurs de cassació. Audica va puntualitzar que, en tot cas, esperaria que l’Ajuntament formalitzés l’apel·lació per tramitar la petició. Així mateix, altres organitzacions que han litigat contra la ZBE van anunciar que estudiarien l’opció de demanar també que es cancel·lin ja les restriccions.

Més notícies
Protesta veïnal que demana reduir el soroll al districte de Ciutat Vella / ACN
Dos radars acústics caçaran vehicles massa sorollosos a l’estiu
Notícia: Dos radars acústics caçaran vehicles massa sorollosos a l’estiu
Comparteix
210.000 persones pateixen "molèstia intensa", 60.000 "un trastorn greu de la son" per culpa del trànsit i 30 moren cada any per aquesta causa
Pintades al passatge de la Pau, al barri Gòtic / Jordi Play
Les pintades menyspreen la Barcelona històrica
Notícia: Les pintades menyspreen la Barcelona històrica
Comparteix
La proliferació dels grafits al Gòtic s'acarnissa també amb patrimoni protegit de la ciutat
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez LLibre / EP
Sánchez-Llibre titlla de “populistes” les polítiques de Colau
Notícia: Sánchez-Llibre titlla de “populistes” les polítiques de Colau
Comparteix
El president de Foment de Treball assegura que negar l'ampliació de l'aeroport del Prat i la prohibició dels vehicles repercuteixen negativament als empresaris catalans
Foto de família de la FAVB a l'Institut Milà i Fontanals del Raval / Joan Linux
El moviment veïnal busca nous líders
Notícia: El moviment veïnal busca nous líders
Comparteix
La FAVB s'enfronta a la renovació dels seus càrrecs el 2023

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa