Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Front comú per blindar la ZBE amb una “cadena de recursos” al Suprem

Ajuntament, Generalitat i Àrea Metropolitana han anunciat una estratègia compartida per blindar la Zona de Baixes Emissions (ZBE) després de la demolidora sentència de dilluns del TSJC, que anul·lava l’ordenança per classista. En una compareixença conjunta després de reunir-se al matí, les institucions han anunciat que presentaran una “cadena de recursos” de cassació al Tribunal Suprem, al ritme que pugui assumir cada administració però coordinats per impedir que pugui executar-se la decisió.

El consistori de la capital i la Generalitat seran els primers en presentar els recursos, cadascú el seu. I properament els municipis metropolitans inclosos a la ZBE -L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà i Esplugues- també ho faran, quan rebin ells també sentència de la mateixa sala del TSJC, previsiblement en el mateix sentit que la dictada dilluns contra Barcelona. Tots els recursos seran “similars” perquè els 5 municipis han acordat “unitat d’acció”, ha exposat responsables de les diverses administracions. L’Àrea Metropolitana, en canvi, no pot presentar recurs perquè “no és administració actuant”.

Només presentar els recursos ja evita que la sentència sigui ferma, han defensat. No obstant, com ha avançat el TOT Barcelona, una de les associacions denunciants sol·licita ja l’execució cautelar de la sentència. El govern municipal tanca la porta a que aquesta petició pugui prosperar, perquè assegura que només s’aplicaria per evitar “un dany irreparable”, que al seu entendre és “la salut”. “No tindria sentit que [la sentència del TSJC] tingués cap efecte abans de la resolució definitiva del Tribunal Suprem”, ha dit la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú), que ha afegit que hi ha “converses amb el govern de l’Estat per veure com reforçar la resposta” catalana.

El govern d’Ada Colau s’ha esforçat en subratllar un cop i un altre la vigència de la restricció actualment: “La ZBE no ha caigut, no ens quedem sense ZBE”. “És vigent i entre tots la defensarem, la sentència el que ha fet és que totes les administracions anem encara més unides”, ha sostingut Sanz. L’argument jurídic central és que la sentència “obvia” tota la legislació de rang superior -catalana, espanyola i europea- que “obliga” Barcelona a crear zones de baixes emissions per reduir la contaminació. “Volem ZBE i la normativa ens hi obliga”, ha asseverat la tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC).

Marc Sangles, director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, ha reiterat la voluntat del Govern català d’impulsar noves ZBE a tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants, com es va anunciar fa 5 dies. “El dret a la salut és inalienable de qualsevol ciutadà, visqui on visqui del país, i cap sentència aturarà aquesta voluntat”, ha advertit. També ha anunciat que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà (ERC), convocarà properament la primera reunió de la nova Taula de Qualitat de l’Aire de Catalunya, on participen els municipis candidats a tenir noves ZBE, per analitzar la situació creada per la sentència i espantar el fantasma de la inseguretat jurídica.

Eloi Badia, com a vicepresident de l’AMB, ha carregat contra la suposada discriminació de les classes baixes en què es fonamenta la sentència. “La normalitat de la gent amb menys recursos és no tenir vehicle!”, ha exclamat. Els qui volen seguir circulant amb un vehicle sense etiqueta ambiental tenint poder adquisitiu per renovar-lo, ha carregat, “estan fent un dany a sí mateixos i a la resta de gent”. “Si de cas aquesta mesura protegeix el dret a la salut de la gent amb menys recursos”, ha replicat.

Entre l’impacte positiu aconseguit per la ZBE, Sanz i Bonet han recordat que s’han reduït 600.000 desplaçaments de vehicles molt contaminants, el que ha contribuït a l’11% de descens del diòxid de nitrògen a la ciutat. També s’estima que s’han evitat 125 de les 1.000 morts prematures que cada any causa la contaminació segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El PSC rebutja restringir les etiquetes grogues

En una hàbil maniobra retòrica, la tinenta Laia Bonet ha aprofitat la defensa de la ZBE per marcar distàncies dels comuns sobre una ampliació de la restricció que afectés als vehicles amb el distintiu groc de la DGT. “Compartim que la transició ecològica ha de ser justa, per això vam establir moratòries i excepcions des del principi; i per això defensem que ara no és el moment d’incorporar els vehicles d’etiqueta groga”, ha deixat anar, al costat de Sanz i Badia. El PSC ja va sortir a demanar “tranquil·litat” amb nous vetos, després que Bcomú fes públic sobtadament que estudiava prohibir la circulació de més vehicles vells. Així, ha demanat “més temps” i “ser eficaços en la renovació de flotes”, amb ajudes de la Generalitat i l’Estat “que siguin realment decisives” per convèncer als propietaris de canviar el vehicle per un de menys contaminant, sobretot en el cas dels professionals.

Més notícies
Trànsit a Barcelona, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

Primera petició per suspendre la ZBE mentre Barcelona dilata el recurs

Notícia: Primera petició per suspendre la ZBE mentre Barcelona dilata el recurs
Comparteix
Una plataforma de conductors pren la davantera i insta a deixar ja sense efecte les restriccions al trànsit
Notícia: Primera petició per suspendre la ZBE mentre Barcelona dilata el recurs - Mobile
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

Zona de Baixes Emissions: mapa, horari, festius i vehicles

Notícia: Zona de Baixes Emissions: mapa, horari, festius i vehicles
Comparteix
Guia ràpida per no perdre's en les restriccions al trànsit a Barcelona, en entredit per les sentències del TSJC
Notícia: Zona de Baixes Emissions: mapa, horari, festius i vehicles - Mobile
Un senyal de la ZBE a la Ronda Litoral de Barcelona / ACN

Andrei Boar (UPF-BSM): “La ZBE ha creat inseguretat jurídica als ciutadans”

Notícia: Andrei Boar (UPF-BSM): “La ZBE ha creat inseguretat jurídica als ciutadans”
Comparteix
L’expert de la UPF Barcelona School of Management creu que l’Ajuntament corregirà els errors I la ZBE s’aplicarà
Notícia: Andrei Boar (UPF-BSM): “La ZBE ha creat inseguretat jurídica als ciutadans” - Mobile
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

Barcelona necessita una ZBE per reduir la contaminació?

Notícia: Barcelona necessita una ZBE per reduir la contaminació?
Comparteix
El TSJC ha anul·lat la ZBE perquè creu que l'Ajuntament no justifica prou bé la mesura i sobrepassa les seves competències
Notícia: Barcelona necessita una ZBE per reduir la contaminació? - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Viure per veure a març 23, 2022 | 12:26
  Viure per veure març 23, 2022 | 12:26
  Els paràsits es posen d'acord. Sembla mentida que hagi de ser el TSJC el que vetlli i protegeixi les famílies i negocis amb pocs recursos davant aquesta colla de demagogs autoanomentats d'esquerra.
 2. Icona del comentari de: Carles BCN a març 23, 2022 | 12:56
  Carles BCN març 23, 2022 | 12:56
  Aquesta penya de polítics talibans i fanàtics, només els interessa la ideologia, el.ciutadà i els danys c colatetals se'ls en fot.....i.així estem...fins ens fartem dels polítics i.canviem.el.vot....Es nota que.ERC són els majordoms dels.Comuns
 3. Icona del comentari de: Racisme d'Esquerra contra els pobres, aturem elmracisme dels politics a març 23, 2022 | 14:13
  Racisme d'Esquerra contra els pobres, aturem elmracisme dels politics març 23, 2022 | 14:13
  Politics amb nomines de lladres i els pobres afusselats i sense cotxe.FORA NOMINES ALS POLITICS, PROU ROBAR, LLADRES !!! ATUREM LA POLTICA DELS PIJOS D'ESQUERRA
 4. Icona del comentari de: Mari Tardà a març 23, 2022 | 14:15
  Mari Tardà març 23, 2022 | 14:15
  COLAU si em robes el cotxe, ets una mala persona rica!!!
 5. Icona del comentari de: Eugenio a març 23, 2022 | 14:50
  Eugenio març 23, 2022 | 14:50
  Es incomprensible, nos informan de problemas en dos zonas de BCN, las otras no tienen problemas. Sra Colau entonces la ITV para que sirve, para un impuesto más para las arcas y el impuesto del CO2 QUE NO PUEDA USAR EL COCHE QUE NO PASE LA ITV. No todos se pueden gastar, como vd, 43.000 euros en un coche.
 6. Icona del comentari de: Eugenio Marqués a març 23, 2022 | 14:50
  Eugenio Marqués març 23, 2022 | 14:50
  Es incomprensible, nos informan de problemas en dos zonas de BCN, las otras no tienen problemas. Sra Colau entonces la ITV para que sirve, para un impuesto más para las arcas y el impuesto del CO2 QUE NO PUEDA USAR EL COCHE QUE NO PASE LA ITV. No todos se pueden gastar, como vd, 43.000 euros en un coche.
 7. Icona del comentari de: Josep a març 23, 2022 | 16:11
  Josep març 23, 2022 | 16:11
  mentre hi hagi zbe jo cremaré plàstics cada dia
 8. Icona del comentari de: Gironí. a març 23, 2022 | 16:39
  Gironí. març 23, 2022 | 16:39
  Com que a mi no se m'hi ha perdut res a Can Fanga , ja us ho fareu.
 9. Icona del comentari de: JOSE65 a març 23, 2022 | 17:16
  JOSE65 març 23, 2022 | 17:16
  Es de vergüenza ajena, tener estos políticos, por decir algo y no mirar por los ciudadanos de sus ciudades y de esta Comunidad Autónoma y solo vender humo, que eso lo saben muy bien, tengo un coche diésel de 10 años y 80000km, etiqueta amarilla por la DGT. Nos hacen pagar un impuesto por Co2 la Generalitat y ahora los ayuntamientos de Barcelona y después de mi ciudad que es Hospitalet no nos dejarán circular por ella, pero en que país vivimos que solo los podemitas e independentistas se les deja hacer todo lo que les plazca, acaso Colau, Nuria Marin e incluso el Sr Pere Aragonés nos pagarán un vehículo nuevo para poder circular por nuestras ciudades, esto es de locos.....
 10. Icona del comentari de: Lladres y pijos DE ESQUERRA DELS Ricatxos a març 24, 2022 | 08:20
  Lladres y pijos DE ESQUERRA DELS Ricatxos març 24, 2022 | 08:20
  Robar als pobres el cotxe es propi de comunistes, junqueristes i desgraciats de la banda del muñeco Calvet de Colau. Esquerres pijas, cotxe electric de 60.000 euros, colauisme de RICS com el PIJO ASENS DE CASA BONA
 11. Icona del comentari de: Lladres y pijos DE ESQUERRA dels Ricatxos UNIDOS a març 24, 2022 | 08:20
  Lladres y pijos DE ESQUERRA dels Ricatxos UNIDOS març 24, 2022 | 08:20
  Robar als pobres el cotxe es propi de comunistes, junqueristes i desgraciats de la banda del muñeco Calvet de Colau. Esquerres pijas, cotxe electric de 60.000 euros, colauisme de RICS com el PIJO ASENS DE CASA BONA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa