No caldrà una vacunació massiva per frenar l’expansió de la verola del mico, segons el pronòstic del cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla. “En la situació actual no seria en cap cas per a tota la població. No es contempla vacunar tothom contra la verola”, ha indicat l’expert en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Trilla ha marcat diferències entre la nova alerta sanitària pel virus emergent amb la pandèmia desencadenada per la Covid-19, que sí que va originar una campanya massiva de vacunació. En aquest sentit, Trilla ha assenyalat que és més probable que una estratègia per frenar les infeccions vagi dirigida cap a una “vacunació selectiva”. A més, ha assenyalat que el vaccí contra la verola està més indicat per a qui hagi estat contacte estret amb una persona que s’hagi contagiat del virus. El sanitari ha destacat que la “vacunació de la verola pot ajudar que la malatia no es desenvolupi o sigui més lleu”.

A Catalunya no s’ha diagnosticat encara cap cas positiu de verola del mico. L’Hospital Clínic examina un possible cas d’infecció. Trilla ha explicat que el centre resta a l’espera dels resultats de les proves practicades al pacient sospitós.

Rebaixa de l’alerta

Per altra banda, Trilla ha intentat rebaixar l’alerta per la irrupció de la malaltia, inusual als països occidentals els últims anys. L’epidemiòleg ha considerat que no cal estar alarmats i ha marcat diferències en tot moment amb la Covid. “Portem dos anys massa preocupats. És una malaltia coneguda, que no havia sortit d’Àfrica excepte en casos molt particulars. Ara mostra un patró epidemiològic diferent, perquè hi ha hagut aquests brots i hi ha hagut una amplificació de contacte des de fa dies i, per tant, hi pot haver hagut més contagis, però sembla que poc a poc es vagi limitant el contacte“, ha diagnosticat.

En tot cas, Trilla ha indicat que preocupa que el patró de contagi de la verola del mico “ha canviat una mica” i ha assegurat que és previsible que la verola del mico es continuiï transmetent “en els pròxims dies o setmanes”. L’epidemiòleg ha reconamat evitar el contacte estret i proper amb persones que tinguin símptomes d’haver-se infectat de la malaltia, que comença amb febre i acaba provocant unes lesions en la pell.

Trilla ha afegit que “no es transmet com la Covid, però alguns mecanismes poden semblar”, ja que les secrecions respiratòries poden ser una via de contagi, a més del contacte amb la pell en cas de patir les lesions que la malaltia causa. En aquest sentit, ha destacat que cal mantenir les mesures recomanades d’higiene per tallar la transmissió del virus de la verola del mico.

El cap de l’Hospital Clínic ha aclarit també que no es considera una malaltia de transmissió sexual. “Certes relacions sexuals poden tenir un augment del risc, però no per l’activitat sexual en si, sinó pel contacte amb la pell i es pot transmetre per les gotetes que llancem al respirar, sense que es pugui qualificar de malaltia de transmissió sexual, sinó que és per contacte amb les lesions”, ha diferenciat Trilla.

Contra l’estigmatització LGTBI

Per la seva banda, la Plataforma d’Entitats LGTBI ha reclamat que es deixi de vincular la verola del mico amb el col·lectiu d’homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes. Ha exigit també que no s’estigmatitzin persones, espais ni determinades pràctiques. Les entitats han recordat que aquesta malaltia “pot afectar a tothom igual”, dones i homes i de diferents orientacions sexuals, informa l’ACN.

Ha demanat també al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que faci seguiment de totes les informacions contràries a la llei i que vagin en contra dels drets i el respecte a persones LGTBI. La Plataforma ha puntat que cal donar informacions basades en l’evidència científica i fugir de tractament LGTBIfòbics.

El vocal de salut de la Plataforma LGTBIcat, Joaquim Roqueta, ha insistit que cal evitar estigmatitzar les persones afectades, sigui quin sigui el seu gènere o la seva orientació sexual, així com espais d’oci, en al·lusió a la clausura d’una sauna gai a Madrid. També ha demanat no estigmatitzar pràctiques com el ‘chemsex’ o les persones que el practiquen i relacionar-les amb la verola del mico. Per últim, la plataforma s’ha posat a disposició de les autoritats sanitàries per treballar conjuntament i donar missatges preventius tant al col·lectiu LGTBI coma la població en general per donar resposta conjunta a aquesta alerta sanitària.

Més notícies
La Vall d'Hebron, un dels barris de Barcelona sense biblioteca i sense cap llibreria /

foto: Jordi Play

Els barris orfes de lletres a Barcelona: ni biblioteca ni llibreria

Notícia: Els barris orfes de lletres a Barcelona: ni biblioteca ni llibreria
Comparteix
Hi ha 33 veïnats sense biblioteca i 25 sense venda de llibres | Alguns, com Vall d'Hebron, ni tan sols tenen quiosc o centre cívic
Notícia: Els barris orfes de lletres a Barcelona: ni biblioteca ni llibreria - Mobile
Pis cremat a l'avinguda Madrid, on s'hauria originat l'incendi / Bombers de Barcelona

Una ferida crítica i més de 40 evacuats en un incendi a les Corts

Notícia: Una ferida crítica i més de 40 evacuats en un incendi a les Corts
Comparteix
S'ha produït de matinada en un edifici de 9 plantes a l'avinguda de Madrid
Notícia: Una ferida crítica i més de 40 evacuats en un incendi a les Corts - Mobile
Un dels autobusos H16 elèctrics de TMB / Europa Press

El conductor del bus accidentat al Paral·lel va consumir droga

Notícia: El conductor del bus accidentat al Paral·lel va consumir droga
Comparteix
La Guàrdia Urbana el denuncia per conduir drogat, tot i que no presentava símptomes i una moto va causar el xoc
Notícia: El conductor del bus accidentat al Paral·lel va consumir droga - Mobile
Un agent de la Guàrdia Urbana practicant una detenció / GUB

En estat crític una dona de 70 anys apunyalada per un familiar

Notícia: En estat crític una dona de 70 anys apunyalada per un familiar
Comparteix
La Guàrdia Urbana ha detingut l'autor de la presumpta agressió, que ha ocorregut a prop del Paral·lel
Notícia: En estat crític una dona de 70 anys apunyalada per un familiar - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 13:42
    Anònim maig 23, 2022 | 13:42
    Pandèmia COVID, això serà com un refredat (Antoni Trilla)... no cal dir res més

Nou comentari

Comparteix