Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quatre negacionistes de la Covid-19, condemnats per causar aldarulls
  • CA

Les restriccions de mobilitat i les mesures sanitàries per frenar l’expansió de la Covid-19 van generar un moviment negacionista de sectors de la societat majoritàriament vinculats a l’extrema dreta. I Barcelona va viure diverses manifestacions en contra de les decisions de les autoritats.

Quatre manifestants contra les restriccions per la covid han acceptat dos anys i mig de presó per haver llençat objectes contra els Mossos d’Esquadra en una manifestació el 30 d’octubre del 2020 a Barcelona. El fet d’haver admès els fets ha servit perquè l’acusació hagi rebaixat la seva petició de condemna. I és que en el judici a l’Audiència de Barcelona han pactat una rebaixa de la pena inicial demanada per la fiscalia, que era de cinc anys i mig, per atemptat a l’autoritat i desordres públics.

Ara bé, no entraran a presó tot i tenir una pena superior als dos anys, perquè finalment se’ls ha suspès el compliment de la pena durant els propers tres anys amb la condició que no delinqueixin durant aquest període, que paguin una multa de 1.440 euros i que no acudeixin a cap manifestació durant tres anys.

Durant el judici els acusats han explicat com van succeir els fets: Tots quatre, juntament amb un menor ja jutjat i un altre adult que està desaparegut, van anar a una mobilització contra les restriccions anti-covid convocada, però no comunicada formalment, per grups negacionistes, hostalers, treballadors de l’oci nocturn i grups ultradretans. Cap a les sis de la tarda van arribar a ser unes 1.500 persones a la plaça de Sant Jaume. Allà, els Mossos van filtrar l’entrada i van requisar nombrosos objectes perillosos.

Però els controls policials no van poder evitar que es desencadenés la violència. Un grup va començar a atacar la policia amb pedres, llaunes, pots de fum i les tanques de seguretat de la façana de l’Ajuntament. Els aldarulls es van estendre cap a la Via Laietana i la plaça Catalunya, on també van creuar tanques al mig del carrer i van cremar contenidors. De resultes de tot plegat, un mosso va resultar ferit lleument al braç per un cop de pedra, però no s’ha pogut determinar qui va ser l’autor del llançament,

Les concentracions es van anar succeint durant diverses setmanes a la ciutat, amb lemes com “la tele te lava el cerebro” o “la letalidad del virus está en tu miedo”. La manifestació en què es van produir els fets va acabar en batalla campal al centre de Barcelona.

Manifestacions vinculades a l’extrema dreta

La manifestació negacionista més salvatge es va produir a finals d’octubre del 2020, dia en què els aldarulls van saldar-se amb establiments saquejats, dues furgonetes inutilitzades i diversos vehicles policials danyats, segons la policia catalana. El balanç municipal de danys va ser de trenta contenidors cremats, valorats en uns 30.000 euros, i afectació, també, a la il·luminació de Nadal que ja s’havia instal·lat a la plaça d’Urquinaona. Els Mossos aleshores van poder recuperar dues de les bicicletes que es van saquejar de la botiga Decathlon i van detingut la persona que la portava. Danys materials a banda, aquell dia es van practicar 15 detencions, entre elles dos menors d’edat, i 30 persones (entre elles 23 agents) que van requerir assistència mèdica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa