Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Síndic vol que s’ubiquin classes i exposicions a la llosa de Sant Antoni
  • CA

La Sindicatura de Greuges de Barcelona s’ha pronunciat sobre la controvertida llosa de la ronda de Sant Antoni, la plataforma que continua cobrint part de la via on es va instal·lar la carpa del mercat provisional fins a 2018 i que ha generat debat entre entitats. Mentre algunes plataformes són favorables a reobrir el tram al trànsit per acabar amb els episodis d’incivisme i de petita delinqüència que denuncien, altres col·lectius s’oposen a la possibilitat que els vehicles hi tornin a circular.

Alhora que s’intensifica el debat que s’ha evidenciat amb manifestacions de partidaris i detractors de la reobertura del tram on s’estén la llosa, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha instat l’Ajuntament de Barcelona a buscar solucions mentre la plataforma no es retira i consensuar-les amb el teixit veïnal. Després de mesos en què han sovintejat les queixes, l’Ajuntament es va comprometre a retirar el paviment que cobreix la calçada d’un tram de la ronda de Sant Antoni. Es preveu que les obres triguin encara mesos i podrien no començar fins a 2023, per no afectar els comerciants de la zona durant la campanya de Nadal.

Mentrestant, però, la Sindicatura de Greuges aconsella articular un “espai permanent de diàleg amb la ciutadania dels barris implicats per a gestionar la llosa i el futur de la reforma de la ronda Sant Antoni”, assenyala el defensor de la ciutadania de Barcelona en un informe recent. També prega aclarir la futura transformació de la ronda “tenint en compte les preferències i necessitats del veïnat”, puntualitza.

El govern municipal mostra divergències al respecte. Els comuns han sigut reticents fins ara a recuperar el trànsit i preferirien reduir els carrils de circulació; en canvi, el PSC és partidari de reprendre el projecte de reobertura acordat el 2018 amb algunes entitats i que no s’ha dut a terme.

Per altra banda, el Síndic proposa programar d’activitats per “fomentar uns bons usos” a la llosa i que en permeti fer ús “sense molestar al veïnat”. També, troba “convenient” que continuï “la presència de la Guàrdia Urbana per garantir la convivència i el dret al descans” durant la nit. Així mateix, insta a facilitar l’accés per a persones amb mobilitat reduïda i estudiar la possibilitat d’instal·lar baranes.

Activitats suggerides

El síndic suggereix activitats que creu que es podrien emplaçar sobre la llosa de la ronda de Sant Antoni mentre no es treu. L’informe de l’organisme esmenta les següents:

  • Classes dirigides per la gent gran (activitats físiques, tallers…).
  • Activitats familiars (tallers, ludoteca, espai de lectura infantil…).
  • Exposicions temporals (culturals, campanyes de conscienciació, etc.).
  • Activitats artístiques o culturals desenvolupades per entitats o serveis del   territori (Taller de Músics, escoles, centres cívics, biblioteques…).
  • Punt verd mòbil, Punt d’Assessorament Energètic.
  • Punt de cita prèvia o de suport per a tràmits digitals.
  • Escola de formació viària de la GUB.
  • Estands per a entitats socials i de voluntariat.
  • Biblioteca a l’aire lliure que impliqui equipaments del territori.
  • Banc del temps.
  • Ràdio comunitària del Raval.

La Sindicatura defensa que les activitats no tinguin cost per als participants. Afegeix que la gestió de la programació s’hauria de cedir a les entitats.

Reunions amb veïns

Les conclusions de l’òrgan arriben després que Bondia s’hagi reunit els últims mesos amb associacions i veïns de Sant Antoni i el Raval, els dos barris que queden a banda i banda de la ronda. La Sindicatura de Greuges recalca que les entitats i el veïnat van expressar-se preocupats per l’estat actual de la llosa i per la incertesa sobre el futur del tram.

El síndic enumera els principals neguits que el veïnat li va traslladar: la manca de contenidors a l’espai de la llosa; la manca de zones de càrrega i descàrrega; l’interès de les associacions de Sant Antoni i el Raval per dur a terme la dinamització de la llosa; la bonificació de les taxes que suposen certes autoritzacions d’ocupació de l’espai públic; la necessitat de comptar amb un compromís municipal pel calendari de les obres, i el desig de trobar una solució òptima i consensuada per la urbanització definitiva.

La Sindicatura de Greuges ha traslladat les inquietuds dels residents a responsables dels districtes de l’Eixample i de Ciutat Vella. El síndic aprova que l’Ajuntament hagi assignat un dispositiu de la Guàrdia Urbana per a la llosa davant de les queixes per incivisme. Alhora, però, indica que cal atendre “determinats col·lectius en situació de vulnerabilitat”. A la ronda acostuma a instal·lar-se un mercat de la misèria, de venedors ambulants que venen andròmines esteses al carrer.

Més notícies
Joves i vianants al Passeig de Gràcia de Barcelona / Jordi Play
El moviment veïnal diu ‘no’ a obrir els comerços els diumenges
Notícia: El moviment veïnal diu ‘no’ a obrir els comerços els diumenges
Comparteix
"La mesura només beneficia el gran comerç" i és "desastrosa" per veïns i treballadors, assegura la FAVB
Interior de la casa Tosquella JORDI PLAY
FOTOS | Entrem a Casa Tosquella, el modernisme ocult del Putxet
Notícia: FOTOS | Entrem a Casa Tosquella, el modernisme ocult del Putxet
Comparteix
Per primera vegada, aquesta finca obrirà portes en el marc del 48 Open House, dedicat a vuit espais ocults de la ciutat. El TOT Barcelona s’avança i te’n descobreix els racons
Concentració contra la reobertura al trànsit a la zona ocupada per la llosa de Sant Antoni / Cedida
Protesta en contra de substituir la llosa de Sant Antoni per trànsit
Notícia: Protesta en contra de substituir la llosa de Sant Antoni per trànsit
Comparteix
Plataformes veïnals s'oposen a la pretensió de reobrir el tram a la circulació de vehicles
El fotògraf Lluís Salvà, un dels guardonats PIXABAY
La foto de Barcelona que s’ha colat al TOP 10 del concurs Europhotometeo
Notícia: La foto de Barcelona que s’ha colat al TOP 10 del concurs Europhotometeo
Comparteix
El concurs de fotografia internacional premia la foto de Lluís Salvà, setè classificat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 11, 2022 | 20:07
    Ricard maig 11, 2022 | 20:07
    Com més cotxes més tranquilitat per al veïnat, per al veïnat que hi viu. Els veïns d'altres carrers volen l'espai per fer festes diverses. I els trinxeraires per fer xivarri tota la nit. Jo voto cotxes per respecte als veïns i al seu dret a tenir un carrer tranquil.
    • Icona del comentari de: Jose a juny 12, 2022 | 18:10
      Jose juny 12, 2022 | 18:10
      No comparto tu visión para nada. Si tanto cariño tienes al cotxe hay casas a muy buen precio al lado de la AP7. Así estás tranquilo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa